Fik sprængt hånden af nytårsaften

Mandag, 28. december 2009
af Mary Steengaard
For knap tyve år siden ville Simon Sparre Pinnau fyre et kanonslag af, fyldt med krudt han selv havde lavet. Sådan undgår du selv at komme galt af sted til nytår.
Foto: Birger Storm
Foto: Birger Storm

Gode råd til håndtering af fyrværkeri

Hvis du følger de seks gode råd her, er risikoen ved at fyre af langt mindre. Men du bør altid bruge din sunde fornuft, følge brugsanvisningen og holde dig ædru, når du skal fyre af.

  • Køb og lav aldrig ulovligt fyrværkeri
  • Hold ikke fyrværkeri i hånden
  • Brug beskyttelsesbriller
  • Kast aldrig med fyrværkeri
  • Gå aldrig tilbage til en fuser
  • Brug en pose til fyrværkeriet

Simon stryger tændstikken og kigger ned på sit lille, hjemmelavede kanonslag, der ligger i græsset. Han tøver et øjeblik. Så strækker han venstre hånd frem for at skærme lidt for gnisterne og tænder stjernekasteren, der fungerer som lunte. I næste nu eksploderer hele verden og Simon flyver et par meter baglæns i luften.

Ustabilt krudt
- Jeg havde i forvejen sammen med min kammerat Anders eksperimenteret med krudtet, som vi egentlig ville bruge til vores store mobildiskotek. Vi var meget stolte af diskoteket og manglede lige netop lidt fyrværkeri for, at det skulle blive rigtigt flot, siger Simon.
En af Simons venner, som havde studeret kemi, havde kendskab til noget ufarligt fyrværkeri, som man bare kunne holde i hånden og sætte ild til. Simon og Anders gik selv i gang med at eksperimentere med opskriften. - Det gik ikke så godt. Pulveret, der kom ud
af blandingen, var ustabilt og selvantændende

Simon på hospitalet i 1991

Ville ikke være en kylling
- Vi besluttede, at vi jo kunne lave nogle kanonslag nytårsaften, som nærmede sig, fortæller Simon. Hans to venner hældte krudtpulver i hver deres lille tændstikæske, surrede tape omkring og satte ild til.

- Det virkede fantastisk! Der kom nogle pænt store brag, og det var tilsyneladende ikke farligt på nogen måde. Nu ville jeg ikke være en kylling, så jeg løb ind i huset og hentede en stor husholdningsæske, fyldte resten af pulveret i, tapede den til og stak en stjernekaster ind i den. Og så var det, katastrofen skete! fortæller han.

Ikke flere kanonslag
- Det var rædselsfuldt at miste min hånd, men jeg er heldigvis meget stædig, og den elektrikeruddannelse, jeg havde drømt om, tog jeg. Jeg fik jo en masse hjælpemidler i form af proteser, og jeg har kunnet leve et helt normalt liv. De sidste år her i Rødovre sammen med min dejlige kone Gitte og vores to børn, Emil på fem år og Caroline på toethalvt år. På spørgsmålet om, der skal fyres af nytårsaften, svarer Simon smilende: - Ja, da, men kun knaldperler, jumping jacks og batteriraketter. Ingen kanonslag! slutter Simon.

Læs mere på fyrvaerkeri.dk og mere om Simons historie på fyrvaerkeriforedrag.dk

Læs også: Kørte uden sele og blev lam