Folks fordomme gør mig stædig

Onsdag, 6. april 2016
af Jannie Lykke Øberg, Foto: Lars Horn
En kold dag i februar 2011 ændrede livet sig for Tobias. Han kørte galt i en solo­ulykke på motorvejen og mistede førligheden i begge sine ben. Men livet har også taget en positiv drejning.

Forestil dig, at du som 22-årige bogstaveligt talt får revet benene væk under dig og bliver tvunget til at ændre dit liv fuldstændig, fordi du fremover skal sidde i en kørestol. Det er ikke nemt, men det blev en realitet for Tobias Jensen, da han for fem år siden kørte galt i en soloulykke på motorvejen.

Læs også: Stress ændrede livet for Else Marie, der gik fra pædagog til noget med - grise

På det tidspunkt var han i forvejen en meget frustreret ung mand, som ikke vidste, hvad han ville med sit liv. Fester var der lidt rigeligt af, så selv om han dyrkede masser af sport, vejede han for meget.

- Men jeg har nu aldrig haft problemer med pigerne, siger Tobias og blotter sine hvide tænder i et stort smil.

Forældrene

Forestil dig så at være den mor eller far, som modtager et opkald om, at dit barn er indlagt, og ingen ved, om han kommer til at gå igen.

– Det var så mærkeligt, at se Tobias, for han havde kun en lille rift på sin hånd. Men vi var blevet informeret om, at han på grund af de indre skader nok ikke ville komme til at gå igen. Det var frygteligt, fortæller far Jakob, 52 år.

Læs også: For et halvt år siden kunne Clara ikke holde ud at være i skole, hvis forældrene ikke var med

Tobias kan nok ikke huske det, men han blev ved med at spørge, om han var lam, og han blev vred, når lægerne ikke ville svare ham. Da lægen så endelig gav ham besked, blev han også meget gal og sagde: ”Det er fandeme da noget mærkeligt noget at sige,” husker 56-årige Ulla Hansen, mor til Tobias.

– Jeg havde en lang periode, hvor jeg var ked af det, husker Tobias. - Jeg hadede at være afhængig af andre – ikke have kontrol over mit eget liv.

Kæresten

Men sorgen fik ikke meget plads. Ret hurtigt ville Tobias bare videre med sit liv. Og det kom han med overflytningen til Center for Rygmarvsskader i Viborg, hvor han blev genoptrænet.

I dag har den 27-årige fyr gang i så mange ting, at hans forældre har svært ved at følge med. Han spiller basket flere gange om ugen og fungerer også som træner for holdet. Han ruller lange ture med forældrenes hund, Buster, styrketræner og arbejder frivilligt som projektleder for Red Barnets antimobbe-projekt. Han tager en lederuddannelse om aftenen, men bruger det meste af sin tid på at studere til ergoterapeut. Ikke det mest oplagte valg for en mand i kørestol, men det var det, han havde lyst til.

Og så er han kæreste med Mathilde Wübber på 22 år. Hun er lige flyttet ind i Tobias' lejlighed, hvor der ingen hjælpemidler er. For det vil Tobias ikke have, og han klarer sig fint uden - selv støvsugningen står han for.

– Jeg skulle virkelig vænne mig til kørestolen, siger Mathilde og sender et lille smil af sted til sin kæreste gennem et år. - Men Tobias er en supersød fyr, og han klarer sig selv, så jeg måtte skynde mig at tage ham, inden en anden pige gjorde det.

Skelettet

Tobias har som den første i Danmark fået noget af førligheden tilbage ved hjælp af det såkaldte ReWalk-exoskelet – et robotskelet, der er spændt fast på hofter, ben og ryg og mekanisk gør ham i stand til at stå og gå. Lige nu har han et på prøve, men har ansøgt kommunen om at få et permanent skelet.

Se indslaget fra TV 2 Nyhederne, hvor Tobias demonstrerer skelettet her >>

Læs hele Tobias' historie i denne uges blad: