Her sætter vi harmonier højere end parodier

Onsdag, 21. juni 2023
Af Johan Isbrand. Foto: Søren Lamberth johan.isbrand@aller.com
Hjørringrevyen fejrer i år 50-års jubilæum med et sandt stjernehold og for fyldte sale. I den nordjyske sommerrevy bliver grinene serveret til tonerne af et seksmands orkester ført an af en kapelmester og direktør, der selv er opvokset i Hjørring, og som har været en fast del af revyen siden 1977. Vi har mødt Henrik Baloo Andersen.
Kapelmester og direktør Henrik Baloo Andersen, Hjørringrevyen

Titlen på bogen siger for så vidt det hele. Og her taler vi om journalist Jørgen Pyndts flotte og underholdende bog, som Revyselskabet Hjørring for nylig udgav i anledning af, at Hjørringrevyen i år kan fejre 50-års jubilæum. Den hedder nemlig ”Musik, poesi & galskab”.

– Hjørringrevyen har skabt sin egen niche som en udpræget gakket og meget musikalsk revy. For at komme med på holdet er det faktisk et krav, at man har et vist musikalsk talent og kan synge. Det sker jævnligt, at der synges femstemmigt i forestillingen, fortæller 64-årige Henrik Baloo Andersen, der meget betegnende både er direktør og kapelmester for revyen.

Således er Vendsyssel Teater i Hjørring heller ikke stedet, hvor man finder de traditionsrige parodier på politikere og andre kendte personer, der ellers har været uløseligt forbundet med revygenren siden 1849, hvor den første danske revy så dagens lys.

– Hos os er satiren mere finurlig. I årets revy har vi for eksempel et nummer, der bygger på Olsen-Bandens univers, men munder ud i højaktuel, politisk satire, siger direktøren.

Han er født og opvokset i Hjørring og er autodidakt musiker.

– Jeg er så heldig at være født med absolut gehør, og jeg har levet af musik, siden jeg var 15. Min familie mente helt klassisk, at jeg skulle have en uddannelse at falde tilbage på. Og jeg begyndte da også at læse på seminariet, men jeg blev aldrig færdig.

Man hører meget sjældent revymanden blive tiltalt med sit borgerlige fornavn, Henrik. Kælenavnet Baloo har til gengæld sat sig eftertrykkeligt fast. Han får sågar breve i det navn og har af samme grund føjet det til på sin og familiens postkasse.

– Det går helt tilbage til mine drengeår som spejder. Jeg elsker musik, der swinger. Og når jeg udfoldede mig musikalsk på klaveret, var der nogle, som syntes, jeg lignede den godmodige bjørn Baloo fra Disneys ”Junglebogen”, siger han med et smil.

Allerede for 100 år siden blev der spillet revy i den nordjyske by. Det foregik i parken Svanelunden, men herefter blev morskaben sat på pause i adskillige årtier. I sin nutidige form så Hjørringrevyen dagens lys i 1973, hvor den legendariske tekstforfatter Thøger Olesen genoplivede revyen på teatret Vendelbohus med blandt andre Jesper Klein og Eddie Skoller på holdet.

– I 1977 blev jeg selv draget ind, da jeg blev hyret som revyens barpianist. Efter forestillingen jammede jeg ofte med skuespillerne, som nærmest blev en slags familie for mig. I årene, der fulgte, lavede vi diverse festlige, musikalske arrangementer for publikum. De løb af stablen, når den egentlige revy var forbi, og det foregik på små scener rundt om i bygningen – blandt andet i nogle lokaler i kælderen, der gik under navnet ”60’eren”.

I det nye årtusind rendte revyen dog ind i problemer af især økonomisk art. Resultatet blev, at Hjørring i årene 2006-10 helt måtte undvære sin revy.

– På det tidspunkt var jeg ellers netop blevet forfremmet til kapelmester. Men nu var jeg tvunget til at søge nye veje, og sammen med Per Pallesen og andre gæve folk lavede jeg blandt andet sommerrevy i Kolding. Samtidig savnede jeg revyen i Hjørring, og det samme gjorde publikum. I de år fandt folk for alvor ud af, hvor meget revyen havde betydet for både kulturlivet og hotel- og restaurationsbranchen.

Ergo blev Baloo del af en arbejdsgruppe, der skulle overbevise lokalpolitikere og sponsorer i Hjørring om, at revyen måtte tilbage på benene igen. Og da det skete i 2011, blev det med musikeren i direktørstolen.

– Det gav god mening i alles hoveder, at det var en gammel Hjørringdreng og ikke driftige folk fra hovedstaden, der stod i spidsen for projektet. Og da vi atter kunne byde velkommen, fik forestillingen bragende succes og blev kåret som årets revy.

Sød musik opstod

Baloo er gift med sundhedskonsulent Karen Vind Andersen, som han fandt sammen med i forbindelse med et spillejob i 1988.

– Vi kendte hinanden lidt i forvejen, men den aften faldt klokken i slag, og året efter blev vi gift. Hun er den smukkeste kvinde på alle tænkelige planer, siger han om sit livs kærlighed.

Parrets to døtre, Sofie og Anna, er i dag 31 og 27 år.

– Det var i vid udstrækning Karen, der ”var den”, da pigerne var små. Og det er klart, at min position som kransekagefigur i revyen har flyttet et tungt læs over på hendes skuldre. Men det har hun klaret suverænt, og oveni er det hendes fortjeneste, at vores have er pæn og præsentabel.

I 2018 flyttede revyen fra Vendelbohus til sit nuværende hjemsted, Vendsyssel Teater, hvor Baloo i øvrigt allerede i 2001 var blevet fast tilknyttet som kapelmester. Og man må konstatere, at Hjørringrevyen under hans ledelse har været en stensikker succes med et trofast publikum og rosende ord fra anmelderne.

– I år var omkring 90 procent af billetterne allerede solgt inden premieren. Men vi har også stjerner som Preben Kristensen og Trine Gadeberg på plakaten. De trækker publikum fra hele landet til det nordjyske. Og selv om deres talenter er efterspurgte, vælger de at komme til Hjørring år efter år. Ud over, at vi leverer et godt produkt, som de medvirkende kan være stolte af, er Nordjylland om sommeren også bare et dejligt sted at lade batterierne op, når man har fri. Skuespillerne er typisk indkvarteret i Tversted og Lønstrup i spilleperioden.

Førnævnte Trine fremhæver kapelmesterens musikalitet og hele den musiske ånd, der hersker i Hjørring, som en årsag til, at hun og livsledsageren Kasper Le Fevre vender tilbage igen og igen. Ægteparret står blandt andet bag de senere års måske mest populære revyfigur – den åbenmundede 5-årige Pelle.

– Kasper er en fantastisk revyforfatter. Hjørring har i det hele taget tradition for at tiltrække dygtige skribenter. Det er ellers ikke meget, revyholdet har at gøre godt med, når vi hvert år cirka otte uger før premieren træder sammen i København. Vi har som regel en stak tekster, men ingen musik, og det er lidt af en kampsport at komme fra nul til noget, der ligner et sammenhængende show. Man er aldrig bedre end sin seneste revy. Men vi får hvert år tilbagemeldinger fra publikum om, at vi har lavet den bedste forestilling nogensinde, så jeg er godt tilfreds, siger Henrik Baloo Andersen.

Kom og grin med

Hjørringrevyen spiller til og med lørdag den 29. juli. Adskillige forestillinger er udsolgt, men du kan stadig nå at købe billetter. På revyens hjemmeside, hjoerring-revyen.dk, kan du læse mere og bestille billetter.