Livshistorier
Min svigerfamilie reddede mit ægteskab
Når Morten ”Møller” Sørensen fortæller, er der ikke mange ophold i talestrømmen. Til gengæld er der ingen fare for at komme til at kede sig undervejs. For ordene er båret af et brændende engagement, og munterhederne flyver i højt tempo gennem luften.
Det gælder også, da han forklarer en skoleklasse fra Allindelille Friskole, hvordan møllestenene i en Ringsted Vindmølle fungerer. Til formålet bruger han to modeller i miniformat.
– Jeg bliver jo ældre, og jeg kan ikke løfte den store møllesten, der står derhenne. Så jeg har fået lavet to små i stedet for, siger Morten, 62 år.
Rummet omkring ham er dekoreret med gran, juletræer og julebukke og befolket af flokkevis af nisser og julemus samt et enkelt egern hist og her. Sådan ser der ud i Ringsted Vindmølle hvert år i december. Mus af den sprællevende slags uden nissehuer er man derimod lykkeligt fri for i møllen.
– Her er simpelt hen for koldt. Selv om sommeren bliver her aldrig rigtig varmt, og musene foretrækker at være andre steder, forklarer mølleren.
Her kan du teste din viden om den udødelige "The Julekalender".
Og sandt er det, at man skal være godt klædt på for ikke at fryse, når man er med Morten på rundvisning i møllen, hvor de mange poser med ”Vindmøllemel” fuldender følelsen af nostalgi og svundne tider. Melet kan i øvrigt købes på stedet og er ovenikøbet økologisk. Ringsted Vindmølle er ifølge Morten den eneste mølle i landet, som fortsat er i funktion og maler mel året rundt.
Vi følger med Morten og børneflokken en etage op til sigteloftet, hvor han beretter lidt mere om produktionen af forskellige typer mel og blandt andet fremviser kopelevatoren, der er beregnet til at transportere kornet opad i møllen. Derefter fortsætter vi yderligere en etage op og havner på broloftet, som er endestationen, når det er børn i den yngste aldersgruppe, der er på rundtur.
– Ovenover har vi kværnloftet, hvor kornet bliver kværnet. Her holder de rigtige, levende nisser til, og de skal have fred og ro, forklarer Morten.
En del af den detaljerede viden, der flyder fra møllerens mund, ryger givetvis hen over hovedet på ungerne. Men at han ved det meste om møller og melproduktion, er man ikke i tvivl om, og publikum hænger trofast på. Afslutningsvis får børnene hver en chokoladejulemand.
Historien om, hvordan Morten havnede i sit specielle erhverv og fik sit mundrette tilnavn, begyndte i 1983:
– Møllen blev oprindeligt opført i 1805. I 1983 blev den købt af den lokale erhvervsmand Bjarne Jensen, som var en af grundlæggerne af firmaet Glunz & Jensen, der havde stor succes med at producere udstyr til grafiske virksomheder. Bjarne var født og opvokset i byen og havde som barn set møllens vinger dreje rundt. Nu gjorde det ham trist at se det historiske bygningsværk forfalde.
Mød sangerinden Marie Lind, der brænder for julens budskab.
Bjarne kontaktede derfor møllebyggeren John Jensen, som Morten dengang var ansat hos.
– Bjarne ville restaurere Ringsted Vindmølle, og den proces blev vi en stor del af. I slutningen af 1984 var den udvendige renovering færdig, men Bjarne var ikke tilfreds. Hans drøm var, at møllen igen skulle producere mel og både ind- og udvendigt ligne en mølle fra første halvdel af århundredet. Så vi tømte den for kontormøbler og andre nymodens ting og indkøbte maskiner fra perioden 1920-1940, fortæller Morten, der herefter blev ansat som møller.
Ud over at være fungerende og aktiv er møllen i sagens natur nu også en slags museum, og man har et tæt samarbejde med Museum Vestsjælland. Møllen er dog ejet af Ringsted Vindmøllefond, der hører under Bjarnes gamle firma, PBI Holding.
– Bjarne døde af sklerose i 2004, og hans familie tog over. Jeg er fuldtidsansat, idet jeg dels tager mig af møllens drift og vedligeholdelse og dels udfører andre opgaver i de øvrige ejendomme, der er ejet af PBI Holding. Møllens åbningstider er som regel de samme som dem på Ringsted Museum lige ved siden af, og åbningsdagene er hver tirsdag til torsdag samt om søndagen. Men min telefon er altid åben, og hvis man ringer til mig, vil man stort set altid kunne få en rundvisning, medmindre jeg ligefrem er bortrejst.
Alle coronaregler overholdes selvsagt, og på åbningsdagene er det en god idé at bestille billet i forvejen, så man undgår ventetid.
Lige her kan du læse en festlig artikel om OL for julemænd i Norge.
Julepynt og nisserier i en mølle, der tilbyder de besøgende et indblik i Danmarks fortid, er en oplagt idé. Julen og ”de gode, gamle dage” er jo to begreber, der går smukt i spænd. Og allerede i årene 1987-1990 begyndte Morten at jule i møllen i højtiden.
– Dengang var der mest tale om mekaniske nisser, som vi lejede i julemåneden. Jeg har julepyntet gennem alle årene, og de seneste seks-otte år har udstillingen set ud, som den gør i dag med mange smånisser.
Mølleren bor tæt på sin primære arbejdsplads med livsledsageren gennem mere end tre årtier, hans seks år ældre hustru, Kirsten. Parret har tre børn på 44, 41 og 30 år og fem børnebørn.
– Vi plejer at samle hele flokken lillejuleaften. Så får vi god mad og pynter træet. Selve juleaften fejrer vi normalt kun med et af ”holdene”, fortæller parret.
Kender du den skøre historie om Ingeborgs årgangspebernødder? Læs den her.
Kirsten har to af børnene med sig fra et tidligere ægteskab. Hun boede i Roskilde, da hun mødte mølleren.
– For Morten var det dog ikke en mulighed at flytte til Roskilde og dermed væk fra sin elskede mølle. Så børnene og jeg rykkede hertil. Vi blev gift i 1988, husker Kirsten, der som 60-årig gik på efterløn på grund af psoriasisgigt.
Morten har ikke noget umiddelbart ønske om at vinke farvel til sit job:
– Jeg elsker det over alt på jorden og var nærmest parat til at arbejde uden løn, hvis det kom dertil. Tilskyndet af Kirsten vil jeg drosle lidt ned, nu hvor jeg har nået efterlønsalderen, men jeg slipper ikke møllen helt. Den er som et ekstra barnebarn og min altoverskyggende interesse, som jeg endda er så heldig at kunne leve af.
– Jeg er den eneste håndværker i firmaet, og hvis nogle af ejendommene pludselig er uden vand juleaften, er det mig, de ringer til. Det er ikke altid belejligt, men de gode oplevelser opvejer det let. Især i december, hvor der kommer flere børn i møllen i løbet af tre uger, end der gør i hele resten af året, siger Morten ”Møller” Sørensen.
Peter Vesth julepynter året rundt i sit musikhus. Læs hele historien her.