Sangerinden Marie Lind brænder for julens budskab

Mandag, 23. november 2020
af Johan Isbrand, Foto: Martin Høien
Trænger man til at supplere den håndfuld julealbums, man hører hvert år, med noget nyt, kan man prøve at tjekke Marie Lind ud. Hendes udgivelser sætter en blid og let jazzet klang på højtiden, og sangene handler i høj grad om den egentlige årsag til, at vi fejrer jul. Vi har besøgt sangfuglen.
Marie Lind fornyer den danske julesangskat.

Musikken er Marie Linds liv. Så enkelt kan det siges. Hun har levet af at synge og undervise i sang, siden hun i 2003 blev uddannet fra Det Danske Musicalakademi i Fredericia. Og hun optræder året rundt til alskens arrangementer og med talrige musikalske stilarter.

– Men den musik, jeg har udgivet udgivet i de seneste fem år, har udelukkende været julemusik. Det er i virkeligheden ret sigende, konstaterer sangerinden, der fylder 42 år den 17. december.

Marie elsker jul og juletraditioner. Og så har hun en forkærlighed for det, man kunne kalde for højtidens dybere mening: Alt det, der handler om Jesu fødsel og den kristne tro. Det går som en fin, rød tråd gennem hendes julemusik – både de foreløbig to sange, hun selv har skrevet sammen med Pia Skaarup, og de øvrige kendte og især mindre kendte melodier fra hendes juleunivers.

– Musikken er letbenet, og budskabet bliver leveret på en måde, så alle kan være med, siger hun om sine udgivelser, der er kendetegnet ved en behagelig, lettere jazzet lyd.

Marie bærer også i dagligdagen efternavnet Burgdorf. Det stammer fra hendes ægtemand Stefan Burgdorf, der er 42 år og speciallæge i kirurgi på Rigshospitalet. Parret bor i Hillerød med deres to drenge Noah og Alexander på henholdsvis 8 og 11 år.

– Stefans far er pensioneret præst, og når de sætter sig til bords juleaften i hans familie, starter de altid med at læse juleevangeliet. Da jeg i 2006 holdt jul med dem første gang, blev jeg som den nye i familien bedt om at læse teksten op. Det var jeg meget beæret over, husker Marie, som godt kunne tænke sig, at netop den lille tradition i fremtiden blev en fast del af familiejulen i Hillerød.

Vil du læse om, hvordan Johnny Hansen fra Kandis holder jul? Så er det her, du skal klikke.

Og her skal juleaften netop fejres i år. Med Maries lillebror Rasmus på 37 år, hans franske kone og deres to børn.

– Hvis altså ikke lige coronaen spænder ben for, at de kan komme hertil fra Sydfrankrig, hvor de bor, tilføjer hun.

Kirkesang på Bornholm

Marie er født og opvokset i Allinge på Bornholm, og hun har også af og til holdt jul hos sin mor på klippeøen med Stefan og drengene. I år, hvor festen foregår i det sjællandske, kan hendes mor dog ikke deltage:

– Hun er kirkesanger og har alt for travlt i juledagene.

Blandt tidens mange usikre arrangementer er der dog ét, der med sikkerhed bliver til noget:

– Jeg skal til Bornholm den 13. december og synge ved at arrangement i Aa Kirke i Aakirkeby, siger Marie.

Sangeren Michael Korup sidder altid tilbage med skodgaverne juleaften, afslører han i artiklen her.

Fadervor, kirkegang og salmesang var en naturlig del af Maries barndom.

– Min far, som desværre ikke lever længere, var lærer, kirkesanger og organist. Han og min mor blev i øvrigt skilt, da jeg var helt lille, og som barn holdt jeg jul hos dem på skift hvert andet år. Min far elskede flæskesteg og lavede altid flere af dem, mens den hjemme hos min mor stod på både flæskesteg, and og kalkun. Så fik alle det, de bedst kunne lide, som hun plejede at sige.

Dødsfald i familien

I en alder af 14 år forlod Marie klippeøen for at gå på den kristne Nordsjællands Efterskole.

– Jeg har ikke boet hjemme siden. Efter mit ophold flyttede jeg til København for at gå på Sankt Annæ Gymnasium, hvor sang og musik jo er en vigtig del af undervisningen.

Dansktopsangerinden Lene Holme havde en barndom fuld af juletraditioner. Læs hendes beretning her.

Efter et halvt år valgte hun dog at flytte ind hos sin moster og onkel i Tikøb og ved den lejlighed skifte til det lokale gymnasium. Årsagen var, at hendes lillesøster fik kræft.

– Det blev for hårdt at bo alene og skulle forholde mig til både storby, skole og sygdom i familien. Min søster overlevede desværre ikke. Men jeg fik en fantastisk dygtig musiklærer i Hillerød, og det er lærerens fortjeneste, at jeg klarede mig gennem gymnasiet, fortæller hun.

Sange med indhold

I 2015 udsendte hun en ep med tre julesange, “Christmas Time Is Here”. Året efter kom et helt album, der slet og ret hed “Christmas Time”. Begge udgivelser kan stadig købes på cd. Endelig udkom i 2019 den hjemmeskrevne single “Unwrap My Heart” på musiktjenesterne.

– Især et julealbum havde jeg drømt om at lave i årevis. Jeg har udvalgt sange, jeg kunne lide, og som jeg selv har lyttet til i julen, eller som jeg har haft lyst til at spille til koncerter. Det er en bred vifte af sange, men jeg kan godt lide, at de har noget indhold.

En julespøg kastede en anstrengt stemning ind midt i familiens skød i denne skøre julehistorie fra sangfuglen Camilla Mortensen.

Selv om højtidens kristne elementer altid har betydet meget for Marie, har også både julemanden og nisserne været en fast del af familiehyggen. Og hvad juletræet angår, vil hun helst have det hjem i god tid og pynte det nogle dage før jul.

– Ud over de nævnte arvestykker er træet også altid pyntet med nogle fine kræmmerhuse af nodepapir med røde og guldfarvede bånd, som min elskede lillesøster i sin tid lavede. De minder mig om hende. Og der er naturligvis godter i alle kræmmerhuse og hjerter.

Jul med Disney

Hvad julemiddagen angår, har Marie arvet sin fars begejstring for flæskesteg.

– Så hos os står den på flæskesteg med det hele og risalamande juleaften. Der er en mandel til begge børnene, lige som der også var i mit barndomshjem, og så er der én, som de voksne kan kæmpe om. Lillejuleaften får vi i øvrigt risengrød. Det er også en tradition, jeg er vokset op med. Noah elsker det og ville gerne kunne spise det hver dag.

Peter Vesth julepynter året rundt i sit musikhus, Vesthhuset. Læs om Peters jul her.

“Disney’s juleshow” er også en fast del af programmet juleaftensdag, lige som det var det for Marie i barndommen. Hun er vild med den orkestermusik og de korstemmer, der altid klinger på lydsporet, når Disney er på spil. Og hun fastslår med et smil, at hun har “indoktrineret” børnene til at se showet.

– Alexander er vild med Anders And. Han synger med, når vi hører Chris Reas “Driving Home for Christmas”. Men han gør det med Anders And-stemme.

– Og uanset, hvor i landet vi fejrer jul, giver det selvfølgelig også sig selv, at det ikke kan blive juleaften, før vi har været i kirke, siger Marie Lind.

Tag med Familie Journal til OL for julemænd i Norge.