Hjertesyge Freja mødte Mary

Søndag, 22. april 2012
af Ole V. Hansen
Godt fem år før Freja Nielsen fra Fårevejle var Marys blomsterpige, blev hun født med en alvorlig hjertefejl. I månedsvis frygtede mor Alice og far Kim for deres ønskebarns skæbne, da hendes hjerte ikke optog ilt
Foto: Morten Mejnecke
Foto: Morten Mejnecke

- Jeg har da også hilst på dronningen.
Ordene falder ganske forsigtigt, og sekundet efter trykker lille Freja da også genert ansigtet ind mod mors beskyttende skulder. Lille Freja var for anden gang blomsterpige, da der var royalt besøg ifb. med Hjerteforeningens kampagne "Elsk Hjertet".
Og netop hjertet gør Freja til et mirakel så stort, at hendes forældre, Alice og Kim Fredslund Nielsen i Fårevejle, stadigvæk har svært ved at fatte det. Efter at parret i seks år havde forsøgt at blive forældre, var det drømmebarnet, der efter adskillige fertilitetsundersøgelser omsider kom til verden. Med en alvorlig hjertefejl, som skulle vise sig at Freja ikke fik ilt rundt i kroppen.

Ønskebarnet
- Først mente man, at det var bedst, om vi blev på sygehuset nogle dage. Så blev det til en uge. Så selvfølgelig blev jeg mere og mere urolig. Freja var jo helt tavs - ikke en lyd gav hun fra sig.
Da en børnelæge efter en ekstra undersøgelse konstaterede mislyde på hjertet, var beskeden ikke til at tage fejl af:
- Hun skal skannes - på Rigshospitalet. Barnet har jo overhovedet intet ilt i blodet.
Øjeblikke efter var Freja under fuld udrykning på vej mod København med en babyambulance. Med en Alice rystende af angst. Og bedre blev det ikke, da det ved ankomsten viste sig, at minutter før var en anden lille pige med samme hjertefejl blevet indbragt på hospitalet. Hende tog de først.
- Jeg ved ikke, hvad jeg tænkte. Kun at det blev ved med at løbe gennem hjernen på mig: "Hun må ikke dø, hun må ikke dø!". Det var jo vores ønskebarn - vores lille drømmepige.

Operationen
Freja blev lagt i respirator, og en større operation var uundgåelig.
- Sådan som jeg forstod det, var kirurgerne nødt til sætte hjertet i stå, mens de så at sige klippede årerne over og vendte dem. Så det er da klart, at vi var nervøse. Vi fik da også at vide, at der altid er en risiko ved et operativt indgreb. Men det er sjældent - uhyre sjældent - at denne type operation ikke lykkes, trøstede lægen, en ekspert i netop denne type operationer, som næsten aldrig bestilte andet, fik vi at vide.
Og han levede op til sit ry.

Ganske almindelig børnehave
Efter fire uger kunne den lille familie vende hjem. Freja går nu i børnehave med "ganske almindelige" kammerater.
Tidsmæssigt er hun kommet lidt bagud. Freja var omkring to år, da hun gik. Og der er lidt motoriske vanskeligheder, som betyder, at hun kan have en smule svært ved at holde balancen, fortæller far.
Det så vi nu ikke noget til den eftermiddag i forårssolen i Odsherred, hvor Freja stolt fortalte om sine møder med de kongelige. - Hvad var det nu, Mary sagde til dig, da hun gik? spørger mor. Freja kigger ned i gulvet og siger helt stille:- Hun sagde: "Farvel, min skat! Og ha' det godt!"

Læs også:
Mine drenge er små mirakler
Vores barn skulle overleve