Holger ved godt, hvorfor han er blevet 106 år

Lørdag, 12. september 2015
af Helle Lyngbo. Foto: Morten Mejnecke
- Jeg stoppede med at ryge, da jeg var 11, siger Holger Hartmann som mulig forklaring på, at han i skrivende stund er den tredjeældste mand i Danmark. Og så har han altid holdt sig i gang.

Når man spørger Holger, hvorfor han selv tror, at han er blevet 106 år, svarer han på syngende fynsk:
– De’ ve’ jeg’ ette! Og efter en kunstpause, hvor smilet toner frem i mundvigen, fortsætter han:
– Det er nok, fordi jeg holdt op med at ryge som 11-årig!
Da Holger Hartmann fra Hesselager kvittede smøgerne, havde han cirka et års erfaring som ryger, men han stoppede brat, da han så en kammerat blive fuldstændig grøn i hovedet af nikotinforgiftning. Det skulle han nu alligevel ikke nyde noget af selv.

Sorgbearbejdning

Han har fået masser af motion hele livet – han har levet sit liv på landet, og det er fysisk udfordrende, eller var det i hvert fald dengang. Han har også altid cyklet meget og brugte for eksempel 60-70 kilometer lange, daglige cykelture som sorgbearbejdelse, da han mistede sin højt elskede kone. I dag nøjes han med at styre rollatoren, men med den kan han også sagtens gå op til købmanden og selv handle. Han får mad bragt ud fra den kommunale madordning, men han smører selv sin frokost, også når han skal op på aktivitetscentret Damgården, hvor han kommer fire dage om ugen.
– Så ved man, hvad man får, som han siger.

Holger har holdt hjernen i gang med én bestemt slags håndarbejde. Læs hvilken slags i Familie Journal nr. 28, der udkommer 14. september 2015.

Et forbillede

Gitte Degn, der er sosu-assistent på centret, er superglad for, at Holger er en flittig deltager på de ture, der arrangeres, senest hørte han og de andre ”Det syngende postbud” fra Asferg.
– Da Holger for et par år siden faldt og brækkede hoften, satte han sig ikke bare ned med hænderne i skødet, han gik straks i gang med genoptræningen, siger Gitte – og tilføjer med et direkte blik på aktivitetscentrets ældste bruger:
– Du er faktisk et stort forbillede og en drivkraft for os andre, Holger. Jo, du er!

Læs det store tema om alderdom i Familie Journal i uge 38. Få en lille smagsprøve her...

Vi er i gave humør og deler lige nu store rabatter ud på Ezee, find din kode her: ezee rabatkoder