Janni har tabt sig 54 kilo: Jeg frygtede at dø af mit madmisbrug

Onsdag, 13. juni 2018
Af Hanne Vinther Mikkelsen. Foto: Lars Horn
Ingen anede, at den altid smilende Janni Askov skjulte et madmisbrug og led i stilhed. En dag fik hun en besked, der forandrede alt. Janni besluttede at tabe sig. I dag deler hun sine erfaringer for at hjælpe andre overvægtige – og er kandidat i konkurrencen om at blive Årets Taber.

Det store smil og den smittende latter er slående. Den smukke, slanke kvinde stråler af livsglæde. I dag er 34-årige Janni Askovs smil ægte. Det var det bestemt ikke for bare få år siden, selv om hun ellers var kendt for sit boblende humør.

– Der var ingen, der anede, hvor dybt ulykkelig jeg i virkeligheden var. Mit selvværd var fuldstændig forsvundet, og jeg havde mest lyst til bare at skjule mig. Men jeg gjorde alt for at virke glad.

Dengang arbejdede Janni fra Aalborg som SOSU-assistent. Kolleger, venner og familie så altid en smilende, omsorgsfuld kvinde med stort overskud til alle. Men hun skjulte et misbrug. Misbrug af mad.

– Jeg var dybt afhængig. Især af sukker. Jeg fik abstinenser, hvis jeg ikke fik nok. Mine hænder rystede, og jeg fik svedeture.

Læs også: Store vægttab: Mor og datter tabte over 100 kilo

Alt blev ligegyldigt

Janni havde altid været en stor pige med en sød tand. Men det egentlige misbrug begyndte, da hun flyttede hjemmefra, og det eskalerede år for år.

– Jeg har nogle fantastiske forældre, som har forsøgt at støtte mig i at spise sundt og gå til sport, siden jeg var pige. Da jeg blev rigtig stor, gjorde min mor også alt for at hjælpe mig. Men jeg ville bare spise.

Da Janni desuden fik konstateret hormonsygdommen PCOS, kulminerede trangen til kalorier.

– Sygdommen giver tendens til overvægt omkring mave, bryst og hals. Og når man får at vide, at det gør det sværere at tabe sig, bliver alt ligegyldigt. Jeg trøstespiste endnu mere.

– Jeg levede et dobbeltliv. Maden styrede mig, fra jeg vågnede, til jeg gik i seng. Jeg var dybt afhængig og planlagde hele min dag efter, hvornår jeg kunne spise i skjul. Jeg var så flov over det, for jeg havde ikke nogen forklaring på mit madmisbrug.

Jeg gemte mig

Overvægten fik efterhånden Janni til at isolere sig fra omverdenen. Kiloene sled på krop og sind.

– Jeg er ellers meget social, men jeg begyndte at sige nej til aftaler, fordi jeg frygtede, hvad folk tænkte om mig. I takt med at jeg blev større, blev jeg også både fysisk og psykisk udmattet.

Til sidst viste vægten 120 kilo fordelt på 172 centimeter. Janni var fortvivlet og forsøgte forgæves at tabe sig med forskellige slankekure. Men en dag for to år siden forandrede alt sig. Janni brød sammen foran sin læge og fortalte, hvordan hun havde det, og bad om at få en fedmeoperation. Forundersøgelsen viste, at det stod helt galt til. Tallene afslørede en tikkende bombe i form af sukkersyge og risiko for blodpropper.

– Jeg blev virkelig bange. Lige dér gik det op for mig, at jeg var ved at dø af mit madmisbrug. Jeg blev klar over, at det ikke var sikkert, jeg ville være i live, når indkaldelsen til hospitalet kom.

Fra det øjeblik besluttede Janni at lægge sin livsstil fuldstændig om. Hun ville tage kampen op selv – uden kirurgernes hjælp.

Se også: Mettes imponerende vægttab: Jeg har fået livet tilbage

Tog det kilo for kilo

– Det har været vigtigt for mig, at min livsstilsændring ikke er ensbetydende med forbud. Sig til mig, at jeg ikke må spise en flødeskumskage, og så fokuserer jeg selvfølgelig kun på flødeskumskager og har ikke fred, før jeg har spist en, forklarer Janni med et grin.

– Jeg tog det kilo for kilo, for ellers var det blevet for uoverskueligt. Jeg vidste, at jeg burde motionere, men det orkede jeg ikke i begyndelsen. Så var jeg bare gået død i det og havde opgivet.

Janni gik i gang med at søge sunde alternativer til sine søde og fede favoritter. Hun fandt en stribe spændende opskrifter, som kunne sørge for, at hun blev mæt.

Uden for livsfare

En smart app til mobilen var også en god støtte, og den bruger Janni stadig. ”Lifesum” giver nemlig opskriften på, hvordan man bedst fordeler kalorierne hen over dagen.

Janni svandt snart ind. Allerede den første uge viste badevægten fire kilo færre. Det gav blod på tanden, og de næste blodprøver hos lægen gav kun yderligere motivation.

– Pludselig var jeg uden for livsfare. Tallene var markant bedre. Det gjorde mig bare så glad og stolt og motiverede mig helt vildt til at fortsætte.

Læs også: Værd at vide om dit vægttab

Nu er jeg fri

Ved et langt sejt træk med sund mad og motion vejer Janni i dag kun 66 kilo.

– Når jeg ser på billeder fra dengang, jeg var stor, kan jeg slet ikke forstå, at det var mig. Ingen kan sætte sig ind i den følelse, jeg havde af at være fanget i min egen krop. Jeg anede ikke, hvordan jeg skulle slippe ud, men nu er jeg fri!

I dag læser Janni på EUX-business for at blive lægesekretær. Hun er også begyndt at holde foredrag om sit store vægttab.

– Jeg vil rigtig gerne hjælpe andre overvægtige, for jeg ved, hvor vigtigt det er at vide, at man ikke er alene. Jeg bliver meget glad, når folk efterfølgende siger, at jeg motiverer dem. Det er en kæmpe ære, hvis jeg kan hjælpe andre ved bare at være mig.

Se, hvilke kandidater Janni er oppe imod i galleriet herunder:

Store vægttab: Hvem bliver Årets Taber 2018?