Jeg er lidt af en original

Mandag, 5. januar 2009
af Johan Isbrand, Foto: Torkel Dyrting og Lee Photography
Er man til danske film og tv-serier, har man sandsynligvis set hende et utal af gange uden at tænke videre over det. Egentlig brænder hun for fotografiets kunst. Men en bilulykke var årsag til, at Tina Leegaard Dyrving kastede sig ud i et liv som statist.
Tina brænder for at fotografere, og mange kender hende bedst under sit kunstner- og kælenavn Leepix. Her er hun i færd med at redigere billeder på computeren. Foto: Torkel Dyrting og Lee Photography
Tina brænder for at fotografere, og mange kender hende bedst under sit kunstner- og kælenavn Leepix. Her er hun i færd med at redigere billeder på computeren. Foto: Torkel Dyrting og Lee Photography

Tina Leegaard Dyrving, 32, er med - som statist- i så mange nyere, hjemlige produktioner, at der skulle være rige muligheder for at få et glimt eller to af hende. - Jeg bliver ofte tippet til at være fra Sydamerika eller omegn, men jeg er altså født i Korea. Jeg kom til Danmark syv måneder gammel og fik ved den lejlighed en storebror i mere klassisk, dansk design, fortæller Tina, der godt ved, at hun er lidt af en original.

Mødet med Martin Brygmann
Efter at været blevet fyret fra sit job i virksomheden Novenco, kunne Tina begynde at dyrke sine hobbyer film og fotografi.
- Jeg er bidt af film. Og et halvt år tidligere havde jeg haft mit første statistjob i et afsnit af tv-serien Forsvar. Her havde jeg mødt skuespilleren Martin Brygmann, som havde en gæsterolle i afsnittet. Vi havde bl.a. talt om en ide, jeg havde om at fotografere ham og hans to brødre sammen. I det hele taget var det en oplevelse at møde Martin, som er en af mine helte i kraft af hans talent inden for det komiske og satiriske.

Foretrækker at fotografere
Jeg har intet ønske om at blive rigtig skuespiller og tror heller ikke, jeg ville kunne finde ud af det. Mange statister går med drømmen i sig. Men de får sjældent lov til at vise, hvad de kan, så det en skidt strategi, hvis det er det, man vil. Selv har jeg indtil videre kun haft replikker i tv-satiren Normalerweize, som jeg også har været statistkoordinator på. Men jeg foretrækker at fotografere skuespillere frem for selv at være en af dem, fortæller Tina, der det sidste års tid har boltret sig som husfotograf på Nørrebro Teater.

Gået i blodet på mig
Jeg er blevet lidt mere kræsen med opgaverne med tiden, men statistjobbet er gået i blodet på mig, fortæller Tina som på et tidspunkt vat involveret i en bilulykke, der gav hende rygsmerter og træthed. Der er dog håb forude:
-For nylig blev jeg bevilget fleksjob i indtil videre 12 timer om ugen. Jeg forventer og håber, at jeg en dag kan genvinde min fulde erhvervsevne. I så fald er min drøm at blive fotograf på fuld tid, siger Tina, som her og nu ikke har mandligt selskab i sit liv. Og som efter eget udsagn ikke har de store prinsessedrømme om bryllup, mand og børn.

Af Johan Isbrand

Nikolaj Lie Kaas er den skuespiller, jeg har haft fornøjelsen af at spille sammen med flest gange, fortæller den flittige statist.

Udvalgte bedrifter

Tinas talrige opgaver som statist omfatter bl.a. tv-serierne Anna Pihl, Forbrydelsen, Maj og Charlie, 2900 Happiness, Teatret ved Ringvejen og Nynne. Dertil kommer spillefilm som Dommeren, Efter brylluppet, Sprængfarlig bombe, Den sorte Madonna, Guldhornene, Til døden os skiller, Kandidaten, Dig og mig, Frode og alle de andre rødder, Anja og Viktor I medgang og modgang og mange flere. Dertil kommer en række værker, der endnu ikke har haft premiere, samt en mængde reklamefilm.

Læs også Jeg har altid forfulgt mine drømme