Jettes minigris kan en masse kunster

Torsdag, 15. januar 2015
af Mary Steengaard, foto: Poul Anker Nielsen
Da Jette ved et åbent hus-arrangement inden for landbruget for første gang oplevede, hvordan konventionelle grise lever, besluttede hun at arbejde for at forbedre deres vilkår. Det gør hun blandt andet ved at vise, hvor intelligente hendes egne to grise er.

Da Jette var 5-6 år, fik hun en bitte pattegris, der var ved at dø.

- Den var meget afkræftet og blev lagt i en lille kurv i køkkenet, men desværre klarede den ikke skærene og lå død næste morgen.

Jette var knust, men hendes drøm om at have en lille, konventionel gris, som hun kunne passe og træne, var langtfra død, og det var der en ganske bestemt årsag til.

- Jeg vil så gerne kunne skære ud i pap for alle mennesker, at vores opfattelse af intelligens overhovedet ikke kun er forbeholdt os selv. Grise er faktisk nogle af de mest intelligente dyr, vi kender.

Lærenemme

Jette ved, hvad hun taler om, for ikke alene har hun nu selv to af slagsen, hun har også gennem en lang årrække deltaget ivrigt i den offentlige debat om netop grise.

Populære artikler på familiejournal.dk

12-årige Kirstine har fået nyt hjerteStrikkeopskrift: Herlig raglansweater til hamStrikkeopskrift på barnevognsophæng med bedårende ugler

- Mine egne grise, som er mini-grise, er efterhånden temmelig kendte, især den ene, Sisse, fordi hun kan forskellige morsomme kunster. Jeg var selv fuldstændig målløs over, hvor let det var at lære hende alt muligt.

Elsker at bruge trynen

Noget, der også slog Jette, var temmelig hurtigt at opdage, hvordan grises almindelige adfærd er, når de ikke er presset sammen i bokse eller fikseret, som mange søer er det.

Læs også om Anni og Johnny Nielsen, der har et rådyr som kæledyr

- Jamen i modsætning til rovdyr, som jo sover og hviler nærmest al den tid, de ikke jager eller spiser, så er grisen aktiv rigtig mange timer i døgnet. Mine to grise elsker at gå rundt ude på folden og bruge trynen, mens de hele tiden småspiser. De er primært planteædere, men de spiser også insekter og regnorme, og jeg har da set dem tage en mus.

Vi skal opføre os ordentligt

Det voksende kendskab til grisene har betydet, at Jette de sidste mange år har kæmpet en indædt kamp for at gøre omverdenen opmærksom på, hvordan konventionelle grise bliver behandlet.

- Jeg er ikke så populær hos konventionelle landmænd, men heldigvis har jeg enorm opbakning fra mange mennesker, der ved en masse om bæredygtighed og velfærd for både mennesker og dyr.
Jeg deltager desuden konstant i konferencer og møder og har en løbende mail-korrespondance med mange mennesker, så selv om det er en uafbrudt og hård kamp, er jeg meget optimistisk, for jeg tror på, at de fleste mennesker gerne vil have, at også de dyr, vi spiser, lever en anstændig tilværelse.

Og det hele handler jo om at opføre sig ordentligt, både over for hinanden og over for dyrene!


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.