Julen blev pist væk

Tirsdag, 29. november 2016
af Helle Lyngbo. Foto. Søren Lamberth
Dronning Margrethe har heldigvis tro undersåtter, der står hende bi i nødens stund. For eksempel når hun har fået forlagt hele julen. Vi fulgte i hælene på 4-årige Linus, der hjalp dronningen med at finde lucia-traditionen frem af gemmerne på Amalienborg.
Linus på Amalienborg

4-årige Linus fra Hillerød er hidkaldt til dronningens slot, for majestæten har været så utjekket at forlise selveste julen. Det er farmor, der meddeler ham, at der er brug for ham i det store hvide slot i hovedstaden, og med lakridser på lommen accepterer Linus at indgå i hjælpeaktionen.

Heldigvis viser det sig, at dronningen ikke er så ilde stedt endda, for hun har mange hjælpsomme undersåtter, denne dag en otte-ni andre børn.

Det er godt nok piger alle sammen, men alligevel.

Lav din egen julekalenderby

Hannibal fra elefant-ordenen

Bedst som læringspilot på Amalienborg, Thomas Caspersen, er i gang med at fortælle, hvordan vi kan hjælpe dronningen, begynder hans taske at røre på sig – og frem titter den sidste hjælper til dronningens juleassistanceteam.

– Hej, jeg hedder Hannibal. Jeg er en elefant. Men ikke nogen almindelig elefant. Jeg er nemlig med i noget, der hedder elefant-ordenen...

Børnene kigger alvorsfuldt på Hannibal, mens (bedste)forældrene, der står i en kødrand bag afkommet, trækker lidt på smilebåndet.

– Elefantordenen er dronning Margrethes specialklub for folk, der gør noget særligt for Danmark, lyder det stolt og lettere pralende fra tøjelefanten, der sidder helt tæt oppe ved Thomas’ mund.

De skal prøves: Figenkugler med lakrids

Flov elefant

Men glansen går hurtigt af Sankt Hannibal, som snart må gå til bekendelse:

– Det er mig, der skal passe på dronningen og alle de ting, der er her på slottet, men her på det seneste er det ikke gået så godt for mig, siger Hannibal og bøjer hovedet af skam.

– Der er mange ting, der er blevet pist væk. Ja, det er faktisk hele julen, der er blevet væk, indrømmer Hannibal med lillebitte stemme.

Linus sidder musestille – han kender godt det der med, at ting bliver væk, sutsko, klodser, gummistøvler, ja, selv iPad’en forsvinder nogle gange pist væk, bedst som man har siddet med den i en hel time...

Luciatraditionen er borte

Gudskelov behøver vi ikke hjælpe med at finde hele julen i dag. Hannibal er glad, bare vi finder luciatraditionen. Og heldigvis har han og Thomas allerede fundet et spor, en kasse med billeder fra gamle dage, dengang dronningen var lille. Thomas holder et billede op for børnene af en 6-årig Margrethe med lys i håret og en fire år yngre og lige så nuttet søster ved sin side.

Sagen er klar, vi skal ud og finde Lucia! Linus er hurtigst af alle til at komme på benene og ind i det første udstillingslokale, hvor han meget hurtigt får lokaliseret en rød pose, der indeholder næste spor, en højtaler, der pludseligt afspiller luciasangen.

Jeg fandt det første!

– Jeg fandt det første spor!, meddeler Linus højt til dem, der måtte have overset en så vigtig begivenhed. Og så går jagten ellers videre fra sal til sal, indtil de små detektiver ved fælles hjælp har opsporet hele luciatraditionen.

Ovenpå en tur til Amalienborg: Klassiske æbleskiver

Det sker igen og igen

Vil du også hjælpe Margrethe med at få styr på juletraditionerne? Hun har det nemlig med at miste en tradition to gange hver adventsweekend kl. 11 og 13 og igen på hverdagene 20.-22.december. hver weekend. Jagten på julens traditioner foregår i Amalienborg-museets permanente udstilling i stueetagen af Christian VIII’s Palæ. Læs mere om jagten her