Kirsten Siggaard: Det er lykken at lave juleklip med pigerne

Onsdag, 16. november 2022
Af Johan Isbrand, foto: Birger Storm
”Under 4 øjne” har vi på Familie Journal døbt vores ugentlige interview med en kendt person. I denne uges udgave er der langt flere øjne end fire i spil. For da vi besøgte Kirsten Siggaard, havde sangerinden besøg af begge sine sønner med livsledsagere og ikke mindst sine tre børnebørn. Og så blev der ellers julehygget.

Blandt julens musikalske tilbud har man sæson efter sæson kunnet finde en hel stribe julekoncerter med Kirsten Siggaard. Men i år har den 68-årige sangerinde kun et par stykker af slagsen i sin kalender.

– Sidste jul var jeg rundt til 16 danske byer sammen med den engelske sanger Paul Potts, så jeg slapper lidt af i år, selv om det føles lidt underligt at have så få juleoptrædener på programmet. Til gengæld glæder jeg mig til at have meget mere tid til julehygge med børnebørnene end sidste år, siger Kirsten.

Og hygge står den i højeste grad på, da Familie Journal lægger vejen forbi hendes hjem i Vindinge ved Roskilde. Hendes sønner, Kasper og Mads på henholdsvis 38 og 34 år, har nemlig indfundet sig med deres familier: Kasper med hustruen Mette og deres døtre Bjørk og Petra på otte og fire år og Mads med sin kæreste Tine og datteren Billie på halvandet.

Og Kirsten byder på både pandekager med sukker og syltetøj og gammeldags æblekage. Størst begejstring vækker det dog hos pigerne at få saks og papir i hænderne og klippe julepynt med deres farmor.

Savner julen i sommerhuset

Juleaften skal for Kirstens vedkommende i år holdes med Kasper, Mette og hendes far, mor og bror.

– Tidligere har Mettes forældre lagt hjem til festlighederne hvert andet år. De er dog lige flyttet i lejlighed og har knap så meget plads som tidligere, så det er endnu ikke endeligt besluttet, hvor vi skal være. Sidste år var det mig, der var vært for julemiddagen. Det er jeg hvert andet år. Så kommer både Mads og Kasper her, og det samme gør deres far, Jørgen, siger Kirsten med henvisning til den mand, hun i 2017 blev skilt fra efter 38 års ægteskab.

– Det giver i øvrigt nogle sjove ordvekslinger i Kaspers familie, når generationerne mødes i forbindelse med højtiderne. Det er i sig selv forvirrende, at Bjørks og Petras farfar og morfar – min eksmand og Mettes far – begge bærer navnet Jørgen. Men oveni har ikke bare Kasper, men også Mette en bror ved navn Mads!

I marts 2021 solgte hun det sommerhus ved Bjerge Sydstrand, der ellers har dannet ramme om mangt en julefejring.

– Det var der, hele familien samledes til jul. Allerede lillejuleaften var alle mødt frem, og så stod den ellers på ren familiehygge. Der var sovepladser nok til alle, og juleaftens morgen stod jeg tidligt op og gik i gang med anden og risalamanden. Når resten af familien stod op, lavede de morgenmad til mig, mens anden stegte i ovnen. Jeg kan godt savne det nærvær og hygge, der udsprang af, at vi alle boede sammen i et par dage.

Hvem inspirerer dig?

– Jeg er især til de kunstnere, der formår at fortælle historier med deres sangstemmer. Det er også der, jeg selv har min styrke, og det er givetvis grunden til, at jeg har haft succes med at fortolke Edith Piaf. Jeg skriver ikke selv musik, men jeg kan komme med idéer og emner, som jeg giver videre til andre, der kan sætte det hele sammen på den rigtige måde. Som sangerinde udfylder jeg så at sige den ramme, som andre har skabt til mig.

Hvilken kulturoplevelse har gjort indtryk på dig for nylig?

– Jeg var benovet over musicaludgaverne af ”Pretty Woman” og “Den Skaldede Frisør”. Ikke mindst synes jeg, forvandlingen fra film til teater er løst på en fantastisk måde i begge tilfælde En anden god oplevelse var Cirkus Arenas Halloween Cirkus med Clemens, Szhirley og Patrick Spiegelberg. Jeg så den med Kasper og Bjørk. Og i og med, at jeg selv er i showbranchen, bider jeg nok mærke i nogle andre detaljer end flertallet.

Hvad gør dig glad?

– At møde skønne mennesker med god humor og høre dejlig musik. Mine børn og børnebørn kan selvfølgelig også altid gøre mig glad. Mads er sød til at ringe til mig hver anden morgen, når han har afleveret Billie i vuggestuen. Kasper ringer også ofte, men på andre tidspunkter, da han møder tidligt på job.

Hvornår har du sidst grinet?

– På grund af mit job kommer jeg sjældent selv ud at more mig i weekenden. Men for nylig havde jeg besøg af en håndværker der skulle fikse mit badeværelse, og vi kom til at tale om, at vi begge manglede en at gå i byen med. Så vi var ude at spise og fik set lidt på Roskilde by. Vi havde begge let til grin, så vi havde en sjov aften.

Hvornår har du sidst grædt?

– Jeg græd ikke ligefrem, men jeg havde på et tidspunkt i sommer to lidt tunge uger, hvor jeg følte mig alene, fordi alle var på ferie. Hvis jeg havde haft sommerhuset endnu, ville jeg have gået en lang tur i skoven med katten og renset ud i sjælen.

Hvad har været højdepunktet i din karriere?

– Jeg har haft mange fantastiske oplevelser med Melodi Grand Prix, Piaf, Swing Sisters og meget mere, men jeg har også været så heldig at have en karriere, hvor jeg har fået mulighed for at rejse meget. Så sent som i august måned optrådte jeg for 13.000 mennesker ved Stockholm Pride. En oplevelse helt tilbage fra 1992 dukker lige op på lystavlen: Jeg var inviteret til New York for at optræde for udlandsdanskere ved en fejring af den danske grundlovsdag. Under opholdet boede jeg hos den danske sømandspræst og fik blandt andet set musicalen ”Les Miserables”, som jeg selv kom til at spille med i året efter. Og i forbindelse med min optræden blev nogle musikere og teknikere fra Manhattan så begejstrede, at de tilbød mig at komme til Greenwich Village og synge. Desværre måtte jeg takke nej, da jeg skulle flyve hjem samme dag.

Er du gået i gang med at strikke julegaver?

– Jeg strikker faktisk året rundt på bestilling fra familien. Typisk er det en af svigerdøtrene, der ser noget garn og hvisker mig i øret, at de godt kan bruge et bestemt stykke tøj. Jeg har gennem nogle år strikket julesweatre til alle, og næste gang er det Billies tur. Hun er dog i en alder, hvor hun vokser hurtigt, og hun kan snart passe den, som jeg oprindelig strikkede til Petra. Så måske er det i virkeligheden Bjørk, der skal have den næste sweater, når hendes er gået videre til Petra.