Mette Elsborg er for længst kommet i julestemning

Torsdag, 16. november 2017
af Johan Isbrand, Foto: Gregers Overvad
"Jul igen" er titlen på ElsborgMaribos aktuelle jule-cd, der som en ægte, musikalsk julekalender indeholder 24 sangperler. Læs om Mettes jul her. Og se Mette og makkeren Erik Maribo spille og synge "Rudolf med kanen" sammen med Familie Journals journalist.
Mette Elsborg fra ElsborgMaribo er for længst kommet i julestemning

Julestemningen har i år indfundet sig ekstra tidligt i landsbyen Stenstrup på Sydfyn, hvor Mette Elsborg fra duoen ElsborgMaribo bor med sin mand, Anders, og børnene Alexander og Hannah på 9 og 6 år. Duoen har nemlig gennem lang tid knoklet med deres nye julealbum ”Jul igen”, der udkommer rent fysisk som dobbelt-cd mandag i næste uge. Kort fortalt er det foregået sådan, at Mettes makker, Erik Maribo, har siddet i Vester Skerninge få kilometer derfra og arrangeret og indspillet musikken, hvorefter Mette har lagt sin smukke, kraftfulde stemme på i sit lille, nyanskaffede hjemmestudie.

– På en af sangene har vi gospelkor med. Så jeg havde hele det lokale gospelkor til at stå og give den gas her i stuen, siger hun grinende.

Dansvingerne er også albumaktuelle. Mød dem her.

Albummet er en slags musikalsk julekalender med 24 numre. Der er både salmer, hjemmegjorte julesange og julede popsange, der tidligere har været indspillet af andre kunstnere. ElsborgMaribo har dog bevidst fordelt sangene sådan på de to cd’er, at den ene er præget af smuk, eftertænksom salmestemning, mens den anden har juleglæden og højtidens mere festlige sider som grundtone. Så kan man vælge dét musikalske landskab, man er mest i humør til her og nu uden at være bange for at blive hevet ud af stemningen hele tiden.

For et år siden sagde Mette sit job op som multimediedesigner for at hellige sig musikken.

– Det er en gammel drøm, der går i opfyldelse, men det kunne ikke lade sig gøre, hvis ikke Anders havde sit faste job som pædagogmedhjælper. Og der skal arbejdes for sagen: Vi har fået os en stor, trofast tilhængerskare, men vi skal hele tiden holde gryden i kog og give lyd fra os på Facebook, hvis vi ikke pludselig vil være glemt igen. Vi kan også mærke, at vores musik er svær at putte i en bestemt kasse. Det er skønt at hitte på Dansktoppen og få sine sange spillet på P5. Men nu er vi også begyndt at spille kirkekoncerter, og her skal vi passe på ikke at tale om dansktop, for det leder tankerne i en retning, der ligger langt fra kirkerummet.

Risalamande i overflod

Juleaften skal i år fejres hos Mettes forældre i Svendborg sammen med hendes søster Stine, hendes mand og deres to børn.

– Vi skiftes mellem at være der og hos Anders’ forældre i Vester Aaby. Julen byder med andre ord ikke på lange rejser for os, i og med at al den nære familie er samlet på Sydfyn.

Keld & Hilda er blandt de optrædende til Dansktop Prisen 2018. Læs deres historie her.

– Vi får andesteg med alt det klassiske tilbehør, en flæskesteg og til dessert risalamande. Det vil sige: Børnene bryder sig ikke om risalamande, så de får is, hvor der er puttet en mandel i hver portion. Så leger de voksne mandelgavelegen. Faktisk er børnene sjovt nok heller ikke vilde med klassisk julemad, så forrige år fik de pitabrød. Jeg var selv kræsen som barn, så jeg har stor forståelse for problemet.

– I min barndom var der kun én mandel, og vi havde en regel om, at den, der fik mandlen, ikke måtte røbe det for os andre. Det resulterede i, at vi en juleaften hos min mormor spiste og spiste, til skålen var tømt, men uden at mandlen var dukket op. Da kom min mormor i tanke om, at hun havde lavet to skåle af desserten. Hun var bare kommet til at servere den forkerte, siger Mette med et smil.

Der er fuld fart på veteranen og Årets Mandlige Dansktop Solist, Dario. Se bare her.

Der er stadig lidt tid til juleaften. Men den kan til gengæld forsødes med ElsborgMaribos dejlige musik. En af sangene hedder ”Rudolf med kanen”, og det er faktisk en juleversion af duoens ørehænger ”Vandreland”, der har ligget på Dansktoppens førsteplads. I nedenstående video hjælper duoen julestemningen på vej, når de sammen med Familie Journals journalist Johan Isbrand synger deres hyldest til den kære, rødnæsede Rudolf. Vi har kun det juleskæg, vi selv tager på os!