Kongen og rødderne

Mandag, 18. oktober 2010
af Redaktion
Flere forrygende øjeblikke med Elvis - vi er nået til anden cd i serien 100 % Elvis”, der kan købes sammen med Familie Journal
Han sang som en sort amerikaner. Han elskedeR&B-musik. Og dermed kom Elvis til at bygge bromellem to kulturer
Han sang som en sort amerikaner. Han elskedeR&B-musik. Og dermed kom Elvis til at bygge bromellem to kulturer

Af Johan Isbrand
Foto: All Over

R&B - Rhythm and Blues - er temaet for den Elvis-cd, du kan købe sammen med bladet i denne uge. Her er vægten lagt på den sorte musik, der havde massiv indflydelse på stjernens livsværk.
Og man var aldrig i tvivl om, at det var sange, han brændte for.

Sangenes rødder
I sidste uge var overskriften rock. Og hørt med nutidens ører er denne uges Elvis-opsamling, der bærer titlen R&B, måske i lige så høj grad en rock-cd.
Forskellen ligger i sangenes rødder. Ligesom i dag var R&B jo en betegnelse for sorte amerikaneres musik. Her fandt "Kongen" ikke bare væsentlig inspiration, men også nogle af de numre, der stod hans hjerte nærmest. Og man kan måske sige, at det var her, hans mindst poppede og mest hudløse sider kom til udfoldelse.

Elvis Presley i pladestudiet, hvor hans spontane
væsen ofte affødte gyldne øjeblikke

Pigeværelsernes helt
R&B var en blanding af blues - sange om kærestesorg og andre genvordigheder i et tilbagelænet tempo - og den friskere, rytmebaserede jump-musik.
Begge dele fandtes i datidens musikalske undergrund i forvejen. Men med sin stemme og sit guitarspil tilførte Elvis dem noget melodisk, der blev spiren til en verdensomspændende feber.
Og man kommer heller ikke uden om, at den flotte, unge mand appellerede helt anderledes til amerikanske pigeværelser, end nogen sort bluesmusiker ville have kunnet.

DET FÅR DU


R&B, lyder overskriften i denne uge, hvor vi med en samling bestående af 20 sange sætter fokus på den del af Elvis' musikalske talent, der udsprang fra den sorte musik.
Leder man efter sangerens personlige yndlingssange, er det her, de skal findes.

Sangene er
1. Good Rockin' Tonight
2. That's All Right
3. Baby. Let's Play
House
4. Lawdy, Miss Clawdy
5. My Baby Left Me
6. So Glad You're Mine
7. I Got A Woman
8. Shake, Rattle And Roll
9. When It Rains,
It Really Hurts
10. Trying To Get To You
11. Mystery Train
12. Trouble
13. Big Boss Man
14. Reconsider Baby
15. I Feel So Bad
16. Hi-Heel Sneakers
17. Down In The Alley
18. A Mess Of Blues
19. Stranger In My Own
Home Town
20. Pledging My Love

Øjeblikke med kongen
Her i efteråret har har Familie Journal alle tiders tilbud til læserne: Sammen med bladet vil man til fordelagtig pris kunne købe en sand perlerække af cd'er med de største musikalske øjeblikke, "Kongen" har givet os.
Blad + cd koster 70,50 kr.

Hvor meget ved du om Elvis? Tag vores Elvis-test her...

Otte sider af Elvis
Hvis Elvis Presley stadig havde levet, ville han i år være blevet 75 år. Familie Journal og Sony Music hylder i den forbindelse "Kongen" med en serie cd'er under den fælles titel "100 % Elvis".
De i alt otte opsamlinger med hver sit tema viser, at han ikke bare var rockens nummer et, men mestrede det meste. Overskrifterne er henholdsvis Rock, R&B, Movies, Inspirational, Country, Love, Live og Christmas.
Prisen pr. cd er 42 kr., når den købes sammen med bladet, og den samlede pris for blad og cd er således 70,50 kr.

Få lidt Elvis-lyd her
Vind Viva Elvis her