Lej en pensionist

Fredag, 19. april 2024
Greta Johannsen
Foto: Martin Høien
De kan fikse en vandlås, undervise i dansk eller lave mad til fester. De er pensionister, der gerne vil møde andre mennesker og arbejde en lille smule. Det bedste er, at man kan leje dem, hvis man bor i Midtjylland.  
Bedsteservice i Harlev.

Hans Andersen elsker at sejle, så det gør han hele sommeren. Irma Møller laver mad og helst i store portioner, og Birgit Jeppesen vasker op, anretter frokoster og underviser også gerne i dansk. Fælles for de tre er, at de er over 60 år og på papiret pensionister.

Det, der gør dem usædvanlige, er, at man kan leje dem.

Hvis du lige står og mangler en kogekone, en ”gør det selv’’-mand eller en dame på kontoret, kan du ringe til BedsteService i Midtjylland og få fat på en af de 200 pensionister, der er tilknyttet bureauet. De her ”bedster” vil gerne løse mindre opgaver og hjælpe andre mennesker, samtidig med at de tjener lidt ekstra.

Det begyndte med, at Gert Kennedy i Harlev syntes, det var irriterende, at man aldrig kunne få fat i en håndværker, hvis det kun var en lille opgave, der skulle løses. En dryppende vandhane, en langhåret græsplæne eller måske en vaskemaskine, der skulle flyttes. Han tænkte, at det måtte være et problem for andre end ham, og så fik han idéen til at lave et firma, der skulle beskæftige pensionister, som havde lyst til at arbejde lidt en gang imellem. Firmaet kom til at hedde BedsteService.

Allerførst ansatte han Asger Kennedy og Maria Lohse, der begge er under 40 år. De skulle sidde på kontoret og sætte pensionister sammen med mulige arbejdsgivere og bagefter ordne kontorarbejdet. Det første, de gjorde, var at efterlyse pensionister, der gerne ville have et job, og det var der rigtig mange, der gerne ville. Det var på den måde, Irma og de andre blev ansat hos Gert.

Hans er også med. Han er tidligere maskinmester og har sejlet hele sit liv. Nu er han pensionist, men det eneste, han aldrig bliver god til, er at sidde stille.

– Jeg kan godt lide at møde andre mennesker, og jeg vil også meget gerne bruge mine hænder. Det gør heller ikke noget, at man lige tjener lidt ekstra, så jeg meldte mig til hos BedsteService. Hele mit arbejdsliv har jeg sejlet, faktisk så meget at jeg ikke havde tid til at sejle så meget privat, som jeg havde lyst til. Det gør jeg nu. Familien og jeg sejler fra maj til oktober, både i sejlbåd og med fragtskibet ”Caroline”, som vi er nogle gamle sømænd, der holder liv i og vedligeholder, siger Hans.

Men han vil ikke sejle om vinteren, så han måtte finde på noget andet. Godt nok har han kone, fire børn og fire børnebørn foruden det frivillige arbejde med hjemløse, men han bliver let rastløs …

Feltkomfuret

– Jeg vil stærkt fraråde alle at gå på pension fra den ene dag til den anden. Det bliver fuldstændig ulideligt, så jeg er glad for, jeg har mit arbejde her i firmaet otte-10 timer om ugen med varierende opgaver. Jeg ordner vandlåse, flytter vaskemaskiner, reparerer småting, sætter hylder op, og hvad jeg nu ellers kan finde ud af. Det er hyggeligt og rart at hjælpe et medmenneske, der måske ikke selv har kræfterne til at bakse med vandlåse og den slags. Et andet gode ved at gå på arbejde er, at jeg aldrig i hele mit liv fået så meget kaffe, som jeg får nu, siger Hans med et grin.

Irma holder helst ikke fri. Hun er kogekone, og hun har været i forplejningstjenesten i Beredskabsforbundet i over 50 år. Hun arbejdede gerne døgnet rundt, hvis helbredet tillod det, og især hvis hun kunne arbejde med det, hun allerhelst vil: Et kæmpemæssigt feltkomfur med egen fyrbøder og gryder, der er store nok til at brødføde flere tusinde mennesker. Desværre kan hun ikke længere stå i et køkken hver dag i mange timer, men man kan leje hende til bestemte opgaver. En kommende arbejdsgiver skal også regne med at få ren besked, hvis han eller hun forestiller sig noget helt tosset, for Irma er en kogekone, der ved, hvordan en ordentlig menu sammensættes

– Man kan jo ikke servere tarteletter til forret, en flæskesteg til hovedret og slutte af med en Rubinsteinkage. Det bliver alt for tungt, gæsterne kommer jo aldrig fra bordet igen, siger hun og hæver øjenbrynet en anelse over fotografens menuforslag.

Ellers er Irma parat til det meste. I sin tid i Beredskabsforbundet har hun blandt andet lavet mad til 3.000 mennesker til et ridestævne på Vilhelmsborg. Alt kunne lade sig gøre, så længe hun havde feltkomfuret og en fyrbøder, der stoppede træ ind uafbrudt.

Bare det var mig …

– Ja, ja, siger Irma. – Mindre kan også gøre det. Jeg vil bare gerne lave mad til andre, til hverdag og til fest. Det har jeg gjort, siden jeg gik til husgerning i skolen.

– Vores bedster er vidt forskellige mennesker, der har det til fælles, at de gerne vil ud og arbejde lidt eller meget, snakke med andre og gøre en forskel. Sommetider kan vi blive helt misundelige over, at det ikke er os, der er pensionister, for vores bedster nyder virkelig at kunne bestemme deres egen arbejdstid, siger Maria og Asger.

Birgit, en tredje bedste, kan lidt af det hele. Hun har været socialrådgiver, undervist i tysk og dansk og har erfaring med kontorarbejde, og lige nu leder hun efter et deltidsjob som medhjælper til frokoster i firmaer. Det er nok for Birgit, for hun har også travlt med mange andre ting.

– Jeg gik på efterløn, da jeg var 61 år efter et dejligt og varieret arbejdsliv. Jeg har altid godt kunnet lide at prøve mange forskellige ting, og med min baggrund som socialrådgiver har jeg altid helst villet arbejde med mennesker. Nu er jeg 74, og jeg arbejder som ledsager for blinde og svagtseende, og så arbejder jeg gerne et par dage eller timer om ugen som frokostmedarbejder i en kantine eller sådan noget. Jeg kan godt lide at komme ud, men jeg har også brug for at være mig selv, så for mig er det en ideel kombination at arbejde på deltid, siger Birgit.

– Vi har alle tre arbejdet, siden vi var helt unge. Det kan vi ikke holde til længere, men vi kan heller ikke gå hjemme hele tiden. Vi vil gerne føle, at vi er til gavn, men vi vil også have det sjovt med vores arbejde, er de tre enige om.