Lise Nørgaards fantastiske liv

Søndag, 1. januar 2023
Tirsdag, 17. august 2021 - 15:00. Opdateret den 2. januar 2023. Tilrettelæggelse: Camilla Kjems. Foto: Jeppe Michael Jensen, Carsten Seidel, Winnifred Eriksen, Mogens Berger og Jytte Bjerregaard/Ritzau Scanpix.
En af de mest folkekære danskere nogensinde, Lise Nørgaard, sov søndag aften ind i en alder af 105 år. Men hvem var hun, og hvad var hendes drivkraft? Mød mennesket bag Matador og en af Danmarks største forkæmpere for kvinders rettigheder og samfundets svageste.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Matadors folkekære mor Lise Nørgaard blev født i Roskilde i 1917 som datter af købmanden Harry Alexander Jensen og modehandler Olga Sofie Tønder.

Som barn elskede hun at gå i biografen, hvilket ofte foregik i Glumsø, hvor hendes bedstefar var medstifter af den lokale biograf. Hun kunne derfor komme gratis ind og spare de 20 øre, som en billet ellers kostede om eftermiddagen.

Lise måtte kæmpe mod sin fars forventninger, der mente, at hun "kun var en pige" og derfor ikke kunne blive journalist. Men i 1935 blev hun elev på Roskilde Dagblad og i 1949 kom hun til Politiken og blev en pioner indenfor kritisk forbrugerjournalistik.

Lise Nørgaard blev i 1938 gift med Mogens Flindt Nielsen, som hun fik fire børn med, før parret gik fra hinanden i 1950. Året efter giftede hun sig med sit livs kærlighed: Politisk journalist Jens Waaben Nørgaard.

I dag huskes Lise især for tv-serien Matador og den selvbiografiske roman "Kun en pige", der blev filmatiseret i 1995.

Den 14. juni 2022 fyldte Lise Nørgaard 105 år. I de sidste år boede hun på Else Mariehjemmet i Humlebæk og selvom hun tidligere havde svoret, at hun ikke ville på plejehjem, har hun fortalt, at hun var meget glad for at være der. Hun kom ofte i fredagsbaren og elskede det sociale liv på stedet. Lise Nørgaard sov søndag den 1. januar 2023 ind efter kortvarig sygdom, oplyser hendes familie.

I videoen i toppen af artiklen kan du lære meget mere om mennesket bag Matador og en af Danmarks største forkæmpere for kvinders rettigheder og samfundets svageste.