Louisa Lorang: Hellere gadekøkken end fin restaurant

Fredag, 22. december 2023
Anita Lauridsen Banner
Foto: Jesper Sunesen
Du kender hende måske fra TV 2’s ”Go’ morgen Danmark”, hvor hun med smittende humør og lækker mad altid sikrer seerne en god start på dagen. Nu er Louisa Lorang aktuel med bogen ”Hverdagsbazar”, som er en kogebog med retter fra Middelhavsområdet.
47-årige Louisa Lorang er kok og kogebogsforfatter. Netop nu er hun aktuel med kogebogen ”Hverdagsbazar”.
47-årige Louisa Lorang er kok og kogebogsforfatter. Netop nu er hun aktuel med kogebogen Hverdagsbazar”.

At rejse er at leve – det kan kokken Louisa Lorang skrive under på, og især hvis hun får lov til at smage på en masse lækker mad på turen.

I hendes seneste bog ”Hverdagsbazar”, har hun har hentet inspiration fra feriedestinationer omkring Middelhavet. Hun kommer f.eks. en tur omkring det græske, tyrkiske og marokkanske køkken med masser af feta, olivenolie, citron og krydderier. Og bogen rummer opskrifter på lammekoteletter med chermoula, stegte gulerødder med pistaciecreme og meget mere.

Den er udgivet af Lindhardt og Ringhof, og du kan købe den med rabat på allerboeger.dk

Hvilke tanker ligger bag din nye bog, ”Hverdagsbazar”?

– Min arbejdstitel var faktisk ”Mit charterkøkken”, og mit håb er, at jeg kan hjælpe læseren til at beholde en lille solkrammer fra sin sommerferie så længe som muligt, når jeg disker op med blæksprutter, store salater og andre herligheder. Jeg vil også gerne gøre mit til, at danskerne kommer til at bruge meget sumak i det kommende år. Det er suverænt mit favoritkrydderi for tiden.

Har du nogen nytårsforsætter?

– Mine forsætter er altid af den absolut positive slags. Og i år vil jeg sætte mig for, at jeg vil både gå mere ud at spise og rejse noget mere i året, der kommer. Den slags oplevelser kan vi alle trænge til oven på corona. Og det behøver ikke være dyrt.

Louisa Lorangs nytårsforsæt er at rejse noget mere.
Louisa Lorangs nytårsforsæt er at rejse noget mere.
Foto: Jesper Sunesen

Hvem inspirerer dig?

– Selve det at rejse er for mig noget af det mest inspirerende, for det er her, man får de uventede og anderledes madoplevelser. Og som oftest er det ikke på de fine og smarte restauranter, det sker. Hvis jeg for eksempel er i Italien, ved jeg, at det godt kan betale sig at følge efter en mamacita på et gademarked, som har mel ud over sit tøj, hvilket er et sikkert tegn på, at hun står i sit køkken og laver pasta i hånden.

Hvilken kulturoplevelse har gjort indtryk på dig for nylig?

– Min teenagedatter syntes, det var længe siden, vi havde været kulturelle sammen, så hun fik mig med i Betty Nansen Teatret for at se ”Alice”, som er en modernisering af ”Alice i Eventyrland”. Opsætningen var på én gang poetisk, vild og simpel. Forestillingen favnede alle følelser og talte til både unge og gamle. Og Freja Klint Sandberg, der spillede Alice, var ganske enkelt magisk.

Hvad gør dig glad?

– At invitere venner til middag. At gå en tur med mine børn. Eller slet og ret tage på udflugt. Det kan for eksempel være til Malmø, som ikke ligger langt væk, og hvor alt er billigt for tiden. Endelig må jeg også fremhæve mit arbejde som en af de ting, der giver mig stor glæde.

Louisa Lorang er mor til Ester, Isak og Maggie på 17, 13 og otte år.
Louisa Lorang er mor til Ester, Isak og Maggie på 17, 13 og otte år.
Foto: Lars H.Laursen

Hvornår har du sidst grædt?

– Der er kommet en ny film i ”Hunger Games”-serien, og af den grund har jeg set de tidligere film sammen med min datter Ester. Jeg har ikke set dem før, og jeg stortudede forleden, da jeg så toeren. Jeg bliver i det hele taget meget let rørt og græder stort set til alle film, tv-serier, operaer og andre teaterforestillinger. Mine børn udbryder ”Nåhr, mor!”, når de ser det.

Rabat på bøger

Få rabat på en lang række bøger på allerbøger.dk. Brug koden FAMILIEJOURNAL5.

Hvad har været højdepunktet i dit liv?

– Da jeg fik mine børn. Der har været temmelig forskellige følelser forbundet med de tre fødsler. Men den tredje gang var jeg klar over, at det samtidig ville blive den sidste. Den kendsgerning gjorde øjeblikket endnu mere rørende og bevirkede, at jeg værdsatte det ekstra meget.

Og i din karriere?

– I 2008 skrev jeg min første bogkontrakt. Det havde i årevis været et mål for mig at skrive en kogebog, når jeg blev voksen, hvor andre kokkelærlinge nok i højere grad drømte om at få job på en restaurant, der var oppe i tiden. Jeg endte endda med at få to bøger ud på én gang, da forlaget ønskede at udgive en hel serie.