Malou blev født 15 uger for tidligt

Onsdag, 13. august 2008
af Redaktion
Laila fødte sin datter allerede i 25. uge og turde ikke tro på, at det lille væsen ville overleve. Nu er Malou to år og sund og rask.
Foto: Birger Vogelius
Foto: Birger Vogelius

Laila og Lars Petersen var lykkelige, da Laila blev gravid sidst på året i 2005.
- De ti første uger af min graviditet var fantastiske. Men i 15. uge begyndte jeg at bløde, fortæller Laila, som fik fornemmelsen af, at fosteret var ved at falde ud, og det var ikke helt forkert. Hun blev af lægen beordret hjem på sofaen, fordi moderkagen trykkede på livmoderhalsen.

Fødte i 25. uge
Skiferien til Norge var pludselig udelukket, men Laila overtalte Lars til at tage alene af sted sammen med vennerne. Lars nød dog ikke turen uden Laila og besluttede sig for at køre hjem tidligere end planlagt. Det var en rigtig heldig beslutning, for dagen efter hans hjemkomst gik vandet. Laila var da i 25. uge, og hun var ved at føde. "Du skal ind på Rigshospitalet", sagde de på Roskilde Sygehus og sendte Laila af sted i en ambulance med jordemoder og politieskorte. Den lillebitte Malou kom til verden med kejsersnit og blev straks lagt i kuvøse, da hun ikke vejede mere end 870 gram.
- Jeg fik at vide, at jeg skulle hvile mig, og jeg måtte først se hende næste morgen.

Blev genoplevet
Allerede en uge efter blev den lille pige lagt i respirator:
- Det var en voldsom oplevelse at se sådan et lille menneske med alle de rør og slanger, fortæller Laila. Da Malou endelig kunne flyttes til sygehuset i Roskilde, troede forældrene, de kunne ånde lettede op.
- Så ringede de fra sygehuset og meddelte, at de netop havde genoplivet Malou, der havde fået mælk i lungerne. Jeg forestillede mig, at når hun bare blev udskrevet, så ville alt blive godt. Men sådan var det ikke. Der måtte ikke komme for mange besøgende, og de, der kom, skulle først vaske hænder og forsikre, at de ikke var forkølede. I dag er Malou lille af sin alder, men hun er kvik, sød og sjov.
- Hun har sådan et godt sind, siger hendes mor smilende. Men trods alt endte godt, skal hun aldrig være gravid igen. - Det tør vi ikke!

Læs mere om for tidlig fødsel på sundhedsguiden.dk

Af Anne Kjøge