Merete Pryds Helle: Mine bøger skaber samtale

Onsdag, 24. oktober 2018
af Johan Isbrand, Foto: Morten Mejnecke
”Vi kunne alt” hedder den selvstændige fortsættelse på Merete Pryds Helles romansucces ”Folkets skønhed”, der udkom for nylig på Lindhardt og Ringhof. Den foregår i Værløse i 1970’erne, og familien Pryds og datteren Merete er stadig med, men fokus ligger på nabofamilien og i særdeleshed datteren Merle.
Merete Pryds Helle oplever, at hendes bøger får folk til at tale sammen

Er romanfiguren Merle baseret på en virkelig person?

– Alle mine personer er fiktive. Det gælder også Merete Pryds. Hvis historien skal føles virkelig hos læseren, er jeg nødt til at arbejde med materialet. Men jeg har altid været god til at få andre til at fortælle mig deres hemmeligheder. Jeg er oprigtigt interesseret i mennesker og dømmer ikke folk, og det kan de mærke. Og når læserne fortæller, at de sidder med følelsen af, at alt, hvad der sker i bogen, faktisk har fundet sted, ved jeg, det er lykkedes mig at skrive en overbevisende roman.

Hvordan føles det at opnå folkelig popularitet som forfatter?

– Det er fantastisk rørende. Når jeg er ude at holde foredrag, får jeg eksempelvis at vide, at min roman ”Folkets skønhed” har fået familier til at tale sammen. Andre fortæller, at de for første gang nogensinde pludselig forstår deres mor, far eller mormor. Og en kvinde fortalte, at hendes far, som aldrig havde omtalt sin barndom, pludselig åbnede sig og fortalte om en svær og hård barndom på Langeland, og at min roman var nøglen, der havde lukket op for posen. Så bliver man stolt.

Læs også: Frisøren er blevet forfatter.

Hvad er det bedste ved dit job?

– At være i den tilstand, hvor tingene bare kommer til mig, og jeg er så meget inde i skriveriet, at det lever sit eget liv. Så vågner jeg f.eks. kl. 3 om natten med en færdig scene i hovedet og er bare nødt til at sætte mig og skrive den.

Og det værste?

– At få anmeldelser. Det er som regel en blandet omgang. Nogle synes ikke om måden, jeg skriver på. Andre mener, jeg burde have skrevet en helt anden bog. Det er svært at blive bedømt, selv om jeg ved, det hører med. Det er som at være til eksamen uden at kunne forsvare sig.

Læs også: Kræftsygdommen gjorde Nicole til forfatter.

Hvad gør du, når du skal slappe helt af?

– Går tur. Eller sidder i sofaen med min mand og ser tv-serier. Mine yndlingsserier lige nu er ”Happy Valley” og ”Peaky Blinders”, fordi de har god dialog. Når man selv arbejder med ord, bliver man irriteret over dårlige replikker.

Hvad er dit yndlingsrejsemål?

– Hidtil har det været Italien. Jeg har rejst meget i det land og har boet der i otte år. Hvis vi en sommer ikke skulle til Italien, var det underligt for mig. Lige indtil for halvandet år siden, hvor vi fik sommerhus i Rågeleje. Nu foretrækker jeg at opholde mig der fremfor at rejse ud.

Læs om danske Charlotte, der er hotelfrue i Toscana.

Dyrker du sport og motion?

– Ja, jeg dyrker yoga og spinning. Som helt ung fik jeg en rygskade i en hændelse, der ligner den, Merle kommer ud for i min nye roman, så den dag i dag har jeg perioder med smerter, og der er meget, jeg ikke kan. I sin tid fik jeg endda at vide, at jeg ikke ville kunne få børn. Men det ville jeg, og det er da heldigvis lykkedes mig at få to.

Din bedste barndomsoplevelse?

– At stå ved stikvejen ved mit barndomshjem med min familie kl. 5 om morgenen og vente på, at min onkel henter os, fordi vi skal på charterferie. Med spænding i kroppen over at skulle til Mallorca og med solopgangen til at fuldende stemningen.

Lise Nørgaard er vores måske populæreste forfatter. Men hvad ved du om hende? Test dig selv i vores quiz.