Kære Puk
Skal fotos af hans kone stå fremme?
Et 1001-nats eventyr, som i den grad afkræfter det ældgamle mundheld om, at en enkelt dag fra eller til vel ikke kan betyde alverden. For havde københavnerpigen Mie Nielsen dengang for 42 år siden forkortet sin 2 ugers vinterferie i Tanger i Marokko med sølle 24 timer, ville hendes fremtid nemlig næppe have ligget i en af de snævre, maleriske og menneskemyldrende handelsgyder i den store havneby i det nordafrikanske kongerige.
For skønt hun under besøget adskillige gange havde truffet den et par år ældre antikvitetshandler Abdel Majid Rais El Fenni, var det faktisk først i de allersidste timer, at det gik op for Mie, at hun ikke blot fandt den unge marokkaner sympatisk. Den 21-årige danske studerende var rasende forelsket i ham, der midt i den århundredgamle medina var i færd med at opbygge en butik, der årtier senere skulle blive en af landets mest eksklusive.
– Hvorfor jeg først fandt ud af det efter så lang tid? Jeg aner det virkelig ikke. Sådan er det vel med mange af de største ting i livet. De sker lige her og nu, ler Mie.
Læs også: Christina trodser sclerosen
Mie var altså midt i 20’erne, da brylluppet stod i Fez, brudgommens fødeby, hvor hans bror samtidig lod sig vie til sit livs kærlighed. Naturligvis med oldemor som æresgæst.
– En fantastisk kvinde, som aldrig fandt ud af, hvor gammel hun egentlig var. Kun at hun vel næppe kunne være fyldt de 5, da hun blev kidnappet og solgt på et slavemarked, fortæller Mie, hvis mand kun ved, at hun må have været lige omkring de 20 år, da hans bedstefar købte og giftede sig med hende.
Intet under, hvis en ung europæer havde fået kolde fødder ved mødet med en fortid, der ikke var så fjern endda. Men en skrupforelsket Mie skænkede det ærlig talt ikke en tanke, at sammensmeltningen mellem to så fremmedartede kulturer risikerede at volde problemer.
– Mine forældre syntes nu vist nok, at det var ikke så lidt af et vovestykke, husker Mie. Men hun var hverken til at hugge eller stikke i. Heldigvis var der heller ikke grund til bekymring, skulle det vise sig. Og er det fortsat ikke. Vore dages militante islamisme virker tilsyneladende lige så skræmmende på befolkningen her i Tanger, som den gør på det europæiske fastland mindre end en times sejlads over Gibraltarstrædet. Mie er da også for længst som den naturligste ting af verden konverteret og altså nu selv muslim.
Læs også: Adam er den eneste i Danmark med diagnosen
Mie og Majid er blevet forældre til tre børn, i dag 30, 26 samt 23 år og for tiden arbejdsmæssigt spredt over hele verden.
– De er opdraget her i Tanger. Det er Marokko, de kalder hjemme.
Familien boede de første mange år oven på butikken, men flyttede, da pladsen blev for trang, nogle få gader væk, stadig i den gamle medina.
Mie er dagligt er at finde i butikken, en sand skattekiste af juveler, tæpper, figurer og kaftans. Hvis hun da ikke turnerer landet rundt sammen med sin mand på jagt efter de gamle berbiske sjældenheder, der gennem årene har forvandlet Boutique Majid fra et beskedent stuelokale til en tre etagers, luksuriøs Aladdins Hule.
Læs også: To kroniske sygdomme i familien