Mit liv er en dans med heste

Mandag, 21. juli 2008
af Redaktionen
Den 26-årige ”hestehvisker”, Malene Kortsen, har netop stiftet sin egen virksomhed og underviser i at kommunikere med dyrene ved hjælp af kropssproget.
Foto: Jesper Dall
Foto: Jesper Dall

Malene leger med heste - ikke kun sine egne, men også med andres. For et år siden stiftede hun egen virksomhed med såkaldt horsemanship, hvor hun underviser i at kommunikere med heste via sit kropssprog. Selv om det virker som verdens mest naturlige ting, når Malene er blandt sine heste, har vejen til det fuldendte fællesskab mellem hest og menneske været brolagt med forhindringer, men kærligheden til hestene og det naturlige liv har sejret.

Middagslur i stalden
Forholdet til hestene blev etableret, da Malene var ganske lille. Hun sov til middag i barnevognen i stalden og sad på sin mors heste, før hun kunne kravle. Familien købte Stanley, en ung haflinger, der langsomt vandt Malenes hjerte. - Han fjollede rundt på marken og var en rigtig drengerøv, der gik frit omkring på gården og var med os på ferie, husker Malene. Stanley blev dog overdraget til lillesøsteren Pernille, da Malene skulle starte i konkurrencer, og Malene fik sammen med sin mor hoppen Ninette. - For at vinde konkurrencerne handlede det om at tage hårdere i tøjlen og drive mere. Sådan var det bare. Det var hesten, der skulle korrigeres - ikke rytteren., vurderer Malene, der aldrig blev rigtig glad for konkurrencerne, selv om hun fik rosetter med hjem. Efterhånden fandt hun ud af, at Ninette reagerede efter hendes sindstilstand. Når hun var i balance, så var Ninette det også.

Jeg slugte den bog
En enkelt bog kom dog til at ændre hele familiens liv. Malenes mor faldt over bogen "Danser med heste" af Klaus Hempfling og købte den. - Jeg har aldrig været en stor læsehest, men jeg slugte den bog. Derefter var det det eneste rigtige for mig at arbejde videre med, husker Malene. Det passede ikke så godt ind i den aktive hestefamilie, der dog efterhånden var vant til, at Malene gik sine egne veje. - Jeg tog i bogstaveligste forstand bogen i den ene hånd og hesten i den anden, og så gik jeg ud på marken og gik i gang skridt for skridt. Efterhånden kunne Malene ride uden hovedtøj på ridebanen, og det inspirerede familien og især hendes lillesøster til at følge trop. Malene supplerede undervisningen med bøger og film, og arbejdet med hestene blev kun afbrudt af et ophold på Annebøl Ungdomshøjskole.

Sjælen skal være med
Efter højskolen skulle der ske noget andet. Malene blev rådet til at vælge den sikre vej med en god uddannelse, men Malene orkede ikke tanken om skolebænken. Sammen med to nye venner drog hun siden på vildmarkstur til Sverige med fem heste. I et halvt år spiste og sov Malene sammen med hestene. Ved vejs ende drog vennerne hjem, men Malene blev og underviste på en lille svensk rideskole mod kost og logi. Herefter stykkede Malene sin egen uddannelse sammen - en uddannelse, som ikke omfattede latinske gloser eller historie på højt niveau. Men selv om hun nu har startet sin egen virksomhed, er det stadig tid, ro, kærlighed og omtanke, der er omdrejningspunktet i hendes arbejde. - Jeg tager kun træningsheste ind, når jeg kan mærke, at sjælen er med. Hvis ikke, så ville det jo blive en fabrik, siger Malene, der har en drøm om at uddanne unge piger i horsemanship.

Af Lise Nørgaard

WEEKEND KURSER

Malenes mål er at lære mennesker at etablere et forhold til hestene, som er baseret på gensidig tillid og respekt, og hvor hesten vælger mennesket som deres leder. Malene tilbyder weekendkurser for børn såvel som voksne, opvisninger, problemløsninger, tilridning, træning og privatundervisning. Se mere på www.malenekortsen.dk og på: www.hestevelfaerd.dk