Mor er vores helt

Søndag, 17. juni 2012
af Anne Kjøge
Sajida Afzal kom til Danmark som tiårig og brød med alle de traditionelle mønstre for pakistanske indvandrerkvinder. I dag er hun kåret til ”Årets Helt” - ikke mindst af sine børn
Foto: Carina Krüger
Foto: Carina Krüger

- Den dag i dag kan jeg overhovedet ikke forstå, at det lykkedes mig at blive læge!
Sajida Afzal ryster let på hovedet og smiler. Hun er 48 år og ortopædkirurg - altså specialist i at operere brud og misdannelser i menneskers bevægeapparat - fødder, knæ, lår, ryg... Og hun har ingen anelse om, hvor mange patienter, hun har hjulpet. En overgang var det sammen med to kolleger 120 - i døgnet! Nemlig da Pakistan ramtes af et jordskælv i efteråret 2005, og Sajida rejste derned for at deltage i nødhjælpsarbejdet.
- Patienterne stod og lå i lange rækker, og når jeg havde behandlet dem, så jeg dem aldrig igen. Da jeg vendte hjem til Danmark igen, kunne jeg slet ikke holde det ud. Jeg måtte derned igen, og jeg tænkte, at jeg kunne gøre meget for ganske få penge, hvis jeg havde en lille klinik.

Store drømme
Saija var ti år, da hendes familie flyttede til Danmark i 1974. Familien fik en lejlighed på Østerbro og var stort set de eneste af fremmed herkomst i hele kvarteret. Som ung pige blev hun gift og fik senere børn, men kæmpede for at få sig en uddannelse.
- Det tog mig omtrent ni år at blive færdiguddannet. Jeg stod op hver morgen, afleverede børn i enten institution eller hos min mor, gik på universitetet, købte ind, lavede mad, lagde børn i seng og tog tilbage til Panum Instituttet. Hvis jeg ikke havde haft en rigtig god mor, havde det aldrig fungeret.
Sajida fik tre børn, som i dag er voksne og godt på vej til at få gode uddannelser. Familiens tidlige år betegner hun som meget, meget turbulente, og hun valgte endelig at blive skilt fra sin mand.
Den sympatiske kvinde er lille af statur, men hendes handlekraft er overvældende, og det fik Trygfonden og morgenavisen Jyllands-Posten til at kåre hende som Årets Helt 2011. Med titlen fulgte 100.000 kroner, som hun har øremærket til første afdrag på arkitekttegningerne til et børnehospital i Pakistans millionby Lahore.

Stolte børn
Klinikbyggeriet sættes i gang, straks pengene rækker til kælder og førstesal. Forhåbentlig i nær fremtid - og indtil da rejser Sajida mellem Danmark, hvor hendes store børn og hendes mor bor - Pakistan, hvor hun bor med sin yngste datter - og Norge, hvor hun arbejder i vikariater.
Hendes ældste datter, Shaista på 29 år, er jurist og arbejder som frivillig i Københavns Retshjælp. Sønnen Majid er 23 år og godt i gang med at følge i sin mors fodspor som læge. Og lillesøster Maheen bliver snart student.
Men de dygtige børn smiler kærligt overbærende og mener tydeligvis ikke, der er behov for bristefærdig beundring. De ved udmærket godt hvem, der virkelig er familiens helt. Og det er jo mor!

Kender du Facebook-siden "Jeg elsker mor" - besøg den her...

Læs også:
Blev mor på trods af sygdom
Chef for mor