Nogle gange råber vi højt

Mandag, 11. januar 2010
af Redaktionen
I familien Kamp har Caroline på 14 år og Christian på 16 år det udmærket med, at de skal arbejde med derhjemme, når gulvet skal skrubbes, og opvaskemaskinen tømmes. Familien har travlt, og alle skal yde en indsats. Det går da også fint – det meste af tiden…
 Foto: Jørgen Ploug
Foto: Jørgen Ploug

Jeg kan godt nogle gange blive træt af det, når mine forældre bliver ved med at råbe efter mig, og jeg sidder og er i gang med at lave en opgave til gymnasiet. Så tænker jeg, at de da bare selv kan tømme den opvaskemaskine… Ordene er Christian Kamps. Han er 16 år og går i 2.g på gymnasiet i Silkeborg. Han og søsteren, Caroline på 14 år, har det helt fint med, at de har pligter derhjemme. Det er ikke altid, det er lige belejligt, for der er jo meget andet, som trækker, når man er næsten voksen… - Ja, og det sker da, at vi skændes om det herhjemme, siger Caroline, - for man kan godt køre lidt død i det, når der er så meget, der skal gøres.

HVAD MENER DU?

Skal børn hjælpe til derhjemme? Er de unge fredet, når de går på gymnasium eller handelsskole? Skal du skændes med dine børn, før de tager støvsugeren? Bland dig i debatten på familiejournal.dk

Ikke noget hotel
Er det egentlig rimeligt, at teenagebørn med en travl hverdag skal hjælpe til derhjemme? - Ja, for de er jo en del af fællesskabet her i huset, og der er nogle ting, der bare skal gøres, siger deres mor, 48-årige Helle Kamp. - Det er kun rimeligt, at de er med til det. Det ved de godt, men nogle gange skal det altså siges syv gange, og det kan jeg da godt være lidt træt af. Så bliver der råbt højt!

Hendes mand, 54-årige Kjeld, nikker: - Det er ikke noget hotel, men selvfølgelig bliver der taget hensyn, når der f.eks. er ekstra meget skolearbejde. Sammen med Helle driver han firmaet New Shoes, og der kan være både lange og travle dage indimellem.

Fast skema fungerede ikke
- På et tidspunkt havde vi lavet et skema over hvilke huslige pligter, der skulle laves og hvem, der skulle løse dem hvornår. Men det fungerede ikke rigtigt. Så nu tager vi det lidt mere sådan efter, hvem der er hjemme og har mulighed for at lave det, siger Caroline.

Nogle gange råber vi højt

I familien Kamp er der ikke den store uenighed om, at det er et fælles projekt at få hverdagen til at fungere. Men de vil heller ikke gøre det lyserødt, for selv om de er enige om, at børnene skal hjælpe til, er det altså ikke altid, de er enige om hvornår og hvor tit.

Af Kurt Balle Jensen

Læs hvorfor børn skal arbejde med på www.børnskaldaarbejde.dk

Se undersøgelsen om pigers og drenges pligter i hjemmet på www.boernerådet.dk

Læs også:
Bekymret mor: Papmor er iskold