Slægtsforskning gav Birgit mange svar

Onsdag, 22. februar 2017
af Helle Lyngbo. Foto: Søren Lamberth
Birgit Arup bad en professionel slægtsforsker om at grave i sine aner. Og slægtsforskning gav hende mange overraskelser.
Slægtsforskning gav Birgit mange svar

Birgit Arup fra Ballerup er født Møller, og både hun og hendes mor blev i årevis tudet ørerne fulde med, at Møller-slægten skulle være så vældig fin og fornem. Uheldigvis kunne hverken Birgits far, der var lagerforvalter, eller hendes farfar, der først var vinhandler og siden repræsentant for Steff-Houlberg, føre bevis for deres påstande.

– I 1972 var min mor blevet så træt af at høre om den fine familie, at hun satte sig for at forsøge sig med slægtsforskning, fortæller Birgit.

Læs også: Nybegyndere i slægtsforskning: Så stor er din slægt

Slægtsforskning gav overraskelser

Moderens slægtsforskning interesserede ikke Birgit det mindste. Dengang altså! I dag, hvor hun er blevet 73 år, ser hun det i et helt andet lys og og er glad for, at hendes mor lavede et godt forarbejde.

– Jeg er republikaner og havde ingen drømme om at nedstamme fra konger eller andre fornemme folk, men det kunne bare være sjovt at vide mere, fortæller Birgit.

Så for seks siden, da hendes søster havde fundet moderens gamle noter til stamtræet frem, blev hun alligevel lidt for nysgerrig.

– Jeg var på Rigsarkivet, men det gik hurtigt op for mig, at jeg ikke selv skulle stå for det. Jeg er ikke specielt dygtig til edb, og det er vigtigt for mig, at alt kan dokumenteres. Heldigvis fandt jeg firmaet ”Slægtens historie”, der kunne gøre arbejdet for mig, siger Birgit, der de seneste fem år spadestik for spadestik er kommet dybere ned i familiens historie.

Læs også: Slægtsforskning på nettet: Så langt kom vi med Kirsten Siggards slægt på én uge

Den rene danmarkshistorie

Ærgerligt nok nåede hverken hendes far eller farfar at opleve, at de fik ret i deres påstande. For via Birgits oldemor, farfaderens mor, Helene Theodora Ramsing, kan Birgit i dag dokumentere, at hun blandt andet nedstammer fra Svend Estridsen (konge fra 1047-1074) og er ud af den berømte Hvide-slægt.

– Min mor var syerske og historisk interesseret, og hun talte altid med stor andagt om Hviderne. Hun havde slet ikke været til at være i nærheden af, hvis hun havde vidst, at hendes mand nedstammede derfra, griner Birgit.

Hun har i alt betalt cirka 55.000 kroner for arbejdet over de sidste fem år og er rigtig godt tilfreds med det.

– Min egen families historie har vist sig at være den rene danmarkshistorie, siger Birgit.

Læs også: Slægtsforskning er din private danmarkshistorie

PS Lagde du mærke til illustrationen bag Birgit: En slovensk kunstner har tegnet dette fantastisk flotte stamtræ til Birgit, hvor man minituøst kan følge blodlinjen fra Birgit til Svend Estridsen. Hendes mors familie fylder en mindre del af træet, men er også repræsenteret med den flotte norske stavkirke i Rollag, hvor hendes 3 x tipoldeforældre blev viet i 1769.