Smittet med rejseglæde

Mandag, 13. november 2017
af Helle Lyngbo. Foto Søren Lamberth
Jørgen Martens og Birgitte Jarde mødte hinanden sent i livet, så de synes, at de har mange fællesrejser til gode. Rejseglæden er så stor, at de knap kan nå at pakke kufferterne ud mellem turene ud i verden.
Jørgen har smittet Birgitte med sin store rejseglæde

Ikke på vilkår, om Birgitte ville giftes igen. To ægteskaber og to skilsmisser måtte være mere end rigeligt.

– Jeg havde det glimrende alene og behøvede ikke at diskutere med noget med nogen, siger Birgitte Jarde, 72 år.

Men en aften for syv år siden, da hun havde fået sin fritid tilbage efter at have arbejdet som folkeskolelærer i Kokkedal i mange år, sneg lysten til at have én at dele sine oplevelser med sig alligevel lidt ind på hende.

Der kunne da ikke ske noget ved at prøve med en lille bitte profil på dating.dk, men deri tog Birgitte fejl. Det skete der nemlig rigtig meget ved.

Læs også: På flodkrydstogt: Bare én dans mere!

En rejseglad mand

På det tidspunkt havde Birgitte boet 20 år i eget hus på østsiden af Arresø, lidet anende, at der på vestsiden af selvsamme sø boede en mand, som hun skulle komme til at kende særdeles godt.
Denne mand, 76-årige Jørgen Martens, havde været meget heldigere end hende i ægteskabslotteriet – han var lykkelig sammen med sin Lene i 45 år.

– Desværre fik min kone brystkræft og døde for 10 år siden, siger Jørgen, der nåede at få tre år sammen med Lene, efter at diagnosen var stillet.

I sit lange ægteskab var han på mange rejser med kone og børn, og familien var også udstationeret i Israel i 70’erne. Efter Lenes død var det helt naturligt for ham at fortsætte det rejseliv, der altid har givet ham så mange glæder.

– Jeg havde et par fine ture til Thailand og Cuba. Men så begyndte jeg også at synes, at det ville være rart med én at dele det hele med.

Læs også: Bedstemor med spark i

Hurtig forelskelse

Et halvt år før han fyldte 70, oprettede Jørgen så en datingprofil og fik kontakt til Birgitte på den anden side af søen.

– Kun fire dage efter at vi havde mødt hinanden første gang, spurgte Jørgen, om jeg ville med ham til Madeira. Mere romantisk kan det da ikke blive, smiler Birgitte.
Helt glemt var beslutnigen om, at hun ikke skulle have flere mænd i sit liv.

– Da vi havde kendt hinanden i fire måneder, spurgte Jørgen, om jeg ville flytte over til ham, og det syntes jeg, var en god idé, siger Birgitte og peger rundt i den smukke, lyse stue med loft til kip.

– Allerede efter et par dage vidste jeg godt, at det skulle være os to. Vi blev ganske enkelt forelskede og dét forbløffende hurtigt, indrømmer han.

– Jørgen havde en ferieaftale med sine børn, kort tid efter at vi havde mødt hinanden, og når man allerede dér savner hinanden, ved man, at det er rigtigt, siger Birgitte.

Bruger ventetiden

Jørgen kom ikke bare til at ændre hendes bopæl, hans nysgerrighed efter at se hele verden har han også smittet hende med. Endda så effektivt, at det knap kan betale sig for dem at gemme passet og kufferterne væk, inden de skal afsted igen.

Ikke færre end 40 rejser er det blevet til på de syv år, og forude venter en rejse hver måned i det næste år.

– Gitte havde kun rejst i Europa, og det var da synd, hvis hun ikke fik set resten af verden, som Jørgen siger.

– Vi har haft hus i Dalarna, og mange af familiens ture er gået dertil. Og så var jeg ikke så meget for at rejse alene, forklarer Birgitte.

Jørgen spiller bridge to gange om ugen inde i Frederiksværk og hver dag på computeren. Det sidste giver af og til ventetid, og den bruger han til minutiøst at researche rejser og rejsemål. Når han har styr på alt, fremlægger han idéen for Birgitte, og ni ud af ti gange er hun helt med på de destinationer, han disker op med.

Bor billigt

– Når det kan lade sig gøre for os at rejse så meget, er det, fordi vi bor yderst billigt, og fordi vi begge har en tjenestemandspension. Og vi vil hellere rejse og bruge pengene nu, mens vi kan. På et tidspunkt orker vi måske ikke 10-12 timer i et fly til Vietnam eller Bangkok mere. Så vil vi koncentrere os om Europa. Og når vi er helt aflægs, nøjes vi med Danmark, siger Birgitte, og straks tilføjer Jørgen, at de skam begge er glade for Danmark.
– Vi var da på Christiansø i sidste uge.

Et par tejsetips fra Jørgen og Birgitte

Når Jørgen og Birgitte selv arrangerer rejserne, bruger de momondo.dk, og til hoteller bruger de booking.com, hvor reservationerne kan aflyses indtil dagen før.
De foretrukne rejsebureauer er Vitus, Albatros, Kulturrejser Europa og Viktors Farmor.
Undgå mange hotelskift – det tager energi.
Vælg aldrig all inclusive: Der er vin nok, men maden er gennemgående ringe.