
Sommertid er ferietid. Og selv om klimakrise og flyskam de senere år måske har slået lidt skår i glæden, er det fortsat så populært som nogensinde at nappe et fly til sin destination. Der er kort sagt livlig aktivitet i luftrummet over Københavns Lufthavn på Amager.
Af samme grund lægger mange gæster vejen forbi Flyvergrillen for enden af Amager Landevej. Den ligger klos op ad lufthavnens landingsbaner og har sin egen udsigtsplatform, som giver et fornemt udsyn til lettende og landende fly. Da Flyvergrillen så dagens lys i april 1972 – i begyndelsen som et mindre ishus – var det da også primært for at betjene flyspotterne. Sådan kaldes flokken af flyentusiaster og -nørder, der med medbragte kikkerter og notesblokke ynder at følge flytrafikken på tætteste hold.
Mange andre danskere i alle aldre nyder lejlighedsvis udsigten på stedet under indtagelse af gedigen grillmad og kolde læskedrikke. Dette blads udsendte vil dog gerne møde en sand stamgæst fra den hårde kerne, og vi er således blevet anbefalet at tale med 70-årige Frank.
Han ønsker ikke at have sit efternavn med i artiklen, og der skal ihærdig overtalelse til fra fotografens side, inden han lader kameraet forevige ham. Men som passioneret, alvidende nørd gennem det meste af livet skuffer han ikke.
– I 1968 flyttede jeg med min familie fra Rødovre til Dragør, da min far havde fået job i lufthavnen. Indtil da havde min storebror og jeg hygget os med at notere bilnumre ned. Dengang kunne man se på nummerpladen, hvor bilen kom fra, så det var lidt spændende. Men en dag opdagede en af vores kammerater, at der også stod numre på flyene. Fra den dag samlede jeg på flynumre, fortæller han.
Franks viden om fly og flytrafik overgår med lethed de flestes.
– Det er da også mange år siden, jeg kom her for at se tilfældige fly gå op og ned. Der skal nogle særlige maskiner på banen, hvis det skal være interessant for mig. Jeg er især interesseret i de private forretningsfly, som også går under betegnelsen ”biz jets”. I går ankom der for eksempel repræsentanter for den kroatiske regering med en lille Challenger 604-maskine. Det er samme type fly som dem, Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen ofte rejser med, og det skal efter planen flyve tilbage i dag klokken 12.15. I dag holder der desuden et Legacy-fly i Kastrup. Det er et VIP-fly, der kan tage op til 30 passagerer. Det er indregistreret i San Marino, hvilket tyder på, at man ikke er interesseret i, at folk skal vide, hvem der ejer det, forklarer han.
Franks netværk af flynørder og folk, der er ansat i flybranchen og i diverse lufthavne, er ofte flinke til at hjælpe ham og levere tips om de maskiner, der ikke er at finde på de ordinære tavler med afgangstider.
– Man kan også finde informationer om mange af dem i bøger, som man kan købe via Air Britain, eller på nettet. Hjemmesiden ADS-B Exchange er god, og appen Flightradar 24 er et nyttigt redskab for folk som os.
Knap så erfaren som Frank, men lige så ivrig en flyspotter er 69-årige Klaus Olsen. Han har dyrket hobbyen i 25 år.
– For mig begyndte det med en nysgerrighed. Jeg sad og betragtede de folk, der skiftevis kiggede på fly og noterede i deres små bøger. Til sidst gik jeg hen og spurgte, hvad det var, de registrerede. Og jeg blev i den grad smittet af deres interesse, fortæller den tidligere speditør.
Han beskriver sin hobby på omtrent samme måde, som en fugleentusiast ville gøre det.
– Øvelsen består i at have set dem alle. Når man støder på en registrering, man ikke har set før, bliver den noteret i bogen.
Grænsen for Klaus’ interesse går dog ved de små enmotors fly.
– Vi skal op i tomotorers, hvis jeg skal beskæftige mig med dem. Som andre flynørder er jeg selvsagt også interesseret i biz jets. Dem er der sport i at spotte.
Klaus havde kun haft sin nye passion i et par uger, da han fik sin første store oplevelse ved landingsbanerne i Kastrup. Da blev UEFA Cup-finalen 2000 mellem engelske Arsenal og tyrkiske Galatasaray nemlig spillet i Parken i København.
– Det var nogle fede dage. Der landede stribevis af fly fra både England og Tyrkiet fyldt med supportere, husker han.
Også politiske topmøder har sikret ham unikke oplevelser.
– Men overordnet er det i dag kvalitet frem for kvantitet, der tæller for mig. En enkelt flyver kan redde min dag. Det var for eksempel tilfældet, da jeg så et militært transportfly af typen C-17 Globemaster III fra Qatar.
Mens Klaus fortæller, indtager en jævn strøm af gæster grillens udendørs borde og bænke. Der er børn, forældre og bedsteforældre, og fra tid til anden tager nysgerrige besøgende også ophold på platformen i længere tid og betragter maskinernes afgange og ankomster. En af dem er 61-årige Jan Bisgaard fra Snekkersten.
– Jeg har altid interesseret mig for fly. Som barn kunne jeg se forskel på dem i luften, og i min verden er en jumbojet det flotteste fly overhovedet. Så hvis jeg som i dag befinder mig i nærheden af Flyvergrillen, kan jeg godt finde på at tage 30-45 minutters ophold herude, fortæller han.
Forpagteren af grillen har i de seneste tre år heddet Cihan Okutan. Han er 40 år og oprindelig fra Tyrkiet, og han har også tidligere i sit liv været involveret i spisesteder og grillbarer.
– Så da jeg fik en mulighed for at overtage Flyvergrillen, slog jeg til, fortæller Cihan, der har et helt specielt forhold til stedet.
– Jeg havde min første date med min nuværende kone på Flyvergrillen for 15 år siden. Fem år senere blev vi gift, fortæller han med et stort smil.
Flyentusiasterne dyrker deres hobby mange andre steder end ved Flyvergrillen. Alt afhængig af, hvor flyene letter fra, findes der nemlig en række steder omkring lufthavnen, hvor man kan få sig det helt rigtige kig.
– Det er meget forskelligt, hvor ofte vi hænger ud omkring lufthavnen. Der skal ske noget ud over det sædvanlige, hvis vi skal kunne lokkes. Mange af grillens kunder kommer over for at tale med os. De ved, at vi har en stor viden om tingene, og så kan de for eksempel finde på at spørge, hvornår SAS-flyveren til London eller Paris går. Her må jeg som oftest ærligt svare, at jeg ikke ved det. Dem går der jo 25 af hver dag, griner Frank.
Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.