Traudel har uhelbredelig kræft: Jeg kan selv gøre en forskel

Fredag, 14. oktober 2016
af Caroline Grønne Wigdal Foto: Søren Lamberth
For ni år siden fik smykkedesigneren Traudel Toftegaard konstateret kræft og fik senere at vide, at hun havde fem år tilbage at leve i. Det fik hende til at sætte alt ind for at overleve. Målet er at opleve sit guldbryllup.

– Det hele gik så hurtigt, at vi faktisk ikke nåede at få et chok. 12 dage efter scanningen blev hun opereret, og så var hun i gang med kemobehandlingerne, fortæller Traudels mand, Jens Gregers. Efter operationen og seks omgange med kemomedicin var Traudel kræftfri.

Traudel Toftegaard, 68, og hendes mand, Jens Gregers Toftegaard, 75, bor sammen i Hadsten og er begge uddannet guldsmed, juvelér og designer. I Hadsten driver de i dag smykkevirksomheden Toftegaard Denmark.

I halvandet år efter den afsluttede kemobehandling så det hele lyst ud. Så fik hun et tilbagefald, som betød, at lægerne betragtede kræften som kronisk.

Læs også: Katrine har ikke længere ondt af sig selv

Stor mave

Da Traudel fyldte 60, begyndte hun at kredse om sit eget spejlbillede.

–Jeg havde fået en stor mave, og når jeg sad ned, havde jeg en fornemmelse af, at mine bryster hvilede på min mave. Men jeg slog det hen, for jeg var jo ikke 25 længere, fortæller Traudel..

På Skejby Sygehus viste en gynækologisk undersøgelse en aggressiv kræftform i æggestokkene. Lægerne fjernede æggestokke, bughinde og livmoder, og operationen gjorde, at Traudel tabte otte kilo i væske, som havde ophobet sig i bughulen og givet den store mave.

Læs også: Mette har Alzheimer

Tilbagefaldet

Efter halvandet år som kræftfri kom tilbagefaldet. Der var nogle små kræftceller, som lægerne ikke kunne fjerne under operationen, og kræften havde spredt sig og udviklet sig til stadie C3. Traudel insisterede på at få besked på, hvad det stadie betød. For hun havde jo forpligtelser i firmaet og ansatte, hun skulle tage sig af.

– Så jeg begyndte at læse alt, hvad der var om kræft, og jeg begyndte hos en diætist. Og jeg spiste det, som kræften ikke bryder sig om, siger hun.

Dukkert i regntønden

Traudel har nogle helt faste morgenritualer. Hun begynder med at dyrke yoga, bagefter hopper hun i regnvandstønden med 300 liter vand på terrassen for til sidst at lave en juice, som blandt andet består af gurkemeje, kål, sort peber, kanel og hørfrøolie. Det kolde vand i regnvandstønden gør, at hun danner flere af de hvide blodlegemer, som styrker immunforsvaret. Det har hun gjort hver morgen i syv år. – Jeg vil ikke bare sige: ”Her er jeg, gør mig rask.” Jeg tror på, at jeg selv kan gøre en forskel. Jeg er medspiller i min sygdom, siger Traudel.

Læs også: Mille Dinesen er opvokset i et hippie-miljø

Forskningen giver mig håb

I dag har Traudel netop fået sin 31. kemobehandling. Hun bliver ved med at få den, fordi den har en effekt. – Men jeg bliver bekymret, når jeg tænker på, om min krop mon kan blive ved med at holde til kemoen. Jeg har et håb om, at forskningen når frem til noget, som kan gøre mig rask, siger hun.

Den type kemo, hun får i dag, hedder carboplatin. Hun har ingen bivirkninger som kvalme eller hårtab. Måske skyldes det den gavnlige kost og vinterbadningen.

– Jeg føler mig hverken syg eller gammel. Jeg tror ikke, at jeg dør lige nu, siger Traudel.

Sammen med sin egen indsats med at styrke kroppen indefra, og et job, som får hjertet til at banke, så er det Jens Gregers, som holder Traudel i live. Grunden til, at han kan det, er simpel. De to elsker hinanden. Om to år har de guldbryllup. Og det vil Traudel nå at have med. Mindst.

Læs hele historien i Familie Journal, som er på gaden mandag den 17. oktober 2016.

  • Hvordan mødte Traudel og Jense Gregers hinanden
  • Hvordan opstod drømmen om at blive guldsmed
  • Hvem gjorde Trauel opmærksom på, at noget var galt