Tvilling døden nær

Mandag, 17. januar 2011
af Redaktion
De enæggede tvillinger, Sille og Freja, kan slet ikke undvære hinanden. Så da Freja blev alvorligt syg og hjerneskadet, var det som om, hele verden brød sammen.
Foto: Henrik Bjerg
Foto: Henrik Bjerg

Hjemme hos Rikke og Jesper i Skjern går det ikke stille for sig. Det sørger de fem børn for: Sofie på otte, Andreas på seks, de enæggede tvillinge Sille og Freja på snart tre år og Noah på lidt over et år. Familien elsker de larmende hverdage - især fordi der var engang, hvor der blev helt stille i huset. Det var den gang, de nær havde mistet Freja.

Døden nær
Da Freja var syv måneder, fik hun høj feber. Rikke og Jesper tog hende til lægen, som sagde: "Tag det roligt. Det er en virus". Det sagde vagtlægen også næste dag og næste gang igen. Pludselig gik Freja i kramper, hun skelede pludselig voldsomt på det ene øje, og det var ikke længere muligt at komme i kontakt med hende. Rikke ringede efter en ambulance.
- På Herning Sygehus sagde de, at det var i sidste øjeblik, vi var kommet. Et par timer mere, og Freja ville have været død.

"Kun" en hjerneskade
Hun havde fået bakteriel meningitis. Hun kom i behandling med det samme, men hun var dødssyg og stadig ikke til at få kontakt med. Efter nogle dagen går hun pludselig i krampe igen, og hun bliver overflyttet til Skejby Sygehus, hvor hun skal skannes.
- De var overbeviste om, at vores pige ville overleve. Men skanningen viste, at Freja havde fået en hjerneskade, og hvor slem den var, kunne de ikke sige noget om endnu. Vi var så lettede. "Kun" en hjerneskade, syntes vi. Hun ville stadig være hos os og Freja.

Håber det bedste
Efter Skejby kom hun igen tilbage til Herning Sygehus og så videre til genoptræning på Hammel Neurocenter, hvor hun bl.a. overvandt en lammelse af venstre side. Hun er nu atter hjemme hos sin familie i Skjern. Stadig kan ingen sige, om Freja har en alvorlig hjerneskade, men det er en kendsgerning, at hun udvikler sig med rivende fart.
-Vi håber selvfølgelig, at Freja udvikler sig som andre børn, men inderst inde ved vi godt, at der nok vil dukke nogle problemer op undervejs, slutter Rikke og Jesper, der kun er 27 og 28, men har oplevet flere sorger og glæder end mange andre på deres alder.

Af Greta Johannsen

Deltag i Familie Journals konkurrence om kåringen af Danmarks sødeste tvillingefoto

Læs også:

Hvad ved du om tvillinger?

Ingen kan komme imellem os

I hælene på Tonies tvillinger

Billedtekst Far og mor har hænderne fulde: Fra venstre er det Sille og så Freja på fars skød, mens mor sidder med lillebror, Noah.