Tvilling med Downs Syndrom

Mandag, 16. maj 2011
af Redaktion
Det tog ti forsøg og flere års behandlinger, før Jette og Mikael Pfeiffer Braun i Padborg endelig blev forældre til tvillingerne Sofia og Viktor. Hvad de ikke vidste var, at Viktor er et ganske særligt barn – heldigvis
Jette og Mikael Pfeiffer Braun sammen med tvillingerne Sofia og Viktor. Viktor har Downs Syndrom og bliver passet hjemme af mor Jette Foto: Jesper Kristensen
Jette og Mikael Pfeiffer Braun sammen med tvillingerne Sofia og Viktor. Viktor har Downs Syndrom og bliver passet hjemme af mor Jette Foto: Jesper Kristensen

- Det er ikke alle, der er så heldige at få sådan en dejlig dreng, siger Jette Pfeiffer Braun. Jette er mor til tvillingerne Viktor og Sofia, og mens Sofia er en helt almindelig lille pige, har Viktor Downs Syndrom. Han er et barn, mange kommende forældre vælger fra. Jette fik aldrig valget, men for Jette og Mikael er begge børn en ganske særlig gave, for de har kæmpet for at få deres børn.

I gang med fertilitetsbehandling
- Vi mødte hinanden i 2004 og blev gift to år efter. Jeg havde altid ønsket mig børn, og heldigvis ville Mikael godt have børn med mig, selv om han var fraskilt og far til fire. Problemet var bare, at han var blevet steriliseret, og det kunne ikke længere ændres. Vi gik i gang med IVF-behandlingerne, hvor Mikaels sædceller skulle tages ud af pungen og befrugtes med mine æg, fortæller Jette.

Tiende gang, lykkens gang
Jette fik hormonbehandlinger i tre år, og først ved det tiende forsøg blev hun gravid med tvillinger. Nakkefoldsscanningen viste, at alt var normalt. Den 18. december 2009 fødte Jette ved planlagt kejsersnit. Der gik tre dage, inden en læge spurgte Jette, om hun vidste, hvad Downs Syndrom var, for han mente, Viktor måske kunne have det.

Et liv med Downs Syndrom
Viktor havde Downs Syndrom. Nu skulle de til at leve et liv, der ville blive fuldstændig anderledes end alt, hvad de havde forestillet sig. I dag er Jette hjemmegående og træner med Viktor hver dag.
- Vi ville selvfølgelig give begge vore børn den bedste start på livet, og for Viktor betyder det, at han skal have så meget mere hjælp end Sofia.

Ville ikke gøre det anderledes
Når Sofia kommer hjem fra dagpleje, er de to søskende sammen, så på mange måder er Viktor lige så langt fremme som sin tvillingesøster.
- Det eneste, der gør mig ked af det, er, når jeg møder andre mennesker, der synes, det er synd for os, at vi har et handicappet barn eller indirekte bebrejder mig, at jeg har valgt at få et barn med Downs Syndrom. Hvis vi kunne gøre det om, ville vi ikke vælge anderledes, siger Jette.

Af: Greta Johannsen

Læs også
Tvilling døden nær

Mine drenge er små mirakler

"Ups!" sagde jordemoderen