Dannebrog fylder 800 år: Vi elsker vort flag

Fredag, 5. april 2019
af Karna Bunk-Jensen, foto Panthermedia
Dannebrog er verdens ældste nationalflag, og danskerne flager mere end noget andet folk i verden. I år kan vi hejse flaget for Dannebrog, der fylder 800 år

I det herrens år 1219 drog kong Valdemar på korstog til Estland, men tingene forløb mildest talt ikke som planlagt. Esterne var ikke interesserede i at blive omvendt og gik til angreb på kongens nyligt opførte borg. Da det så allersortest ud, og esterne var ved at få overtaget, indtraf miraklet. Et rødt flag med et hvidt kors dalede ned fra himlen, og dansken sejrede…

Eller sådan lyder i hvert fald sagnet. Hvor meget af det, der holder stik, vides ikke, men ét er sikkert: Lige siden har Dannebrog været et symbol på de danske værdier.

En fødselsdag skal fejres med en lægakage. Her får du opkriften på vores klassiske fødselsdagslagkage

Ej blot til pynt

Og det skal bruges, det danske flag. I Danmark putter vi flag på alt fra lagkager til juletræer og studenterhuer.

Flaget hejses ved fødselsdag såvel som til begravelse, for Dannebrog følger danskerne fra vuggen til graven. Og dét er faktisk ganske usædvanligt. Intet andet folkefærd flager så ofte og så meget som os.

Ifølge historiker Thomas Tram stammer vores flagtrang helt tilbage fra de slesvigske krige i 1848:

– Her brugte man flaget til at vise sit nationale tilhørsforhold, også selv om det faktisk var forbudt for almindelige borgere at flage. Malerier fra den tid viser, hvordan folk flagede med Dannebrog fra vinduerne, når de hjemvendte soldater red forbi, så allerede her fik flaget en festlig betydning.

Test din viden om Matador, som er en af de mest folkekære tv-serier

Folkets flag

– Men der var faktisk tale om civil ulydighed, tilføjer Thomas Tram. Han hentyder til, at det indtil 1854 kun var kongen, der måtte bruge flaget. Men så kom grundloven, og forbuddet blev ophævet. Og så skulle der ellers flages igennem i Danmark. Fra sporvogne såvel som i kolonihaverne. Under anden verdenskrig bliver Dannebrog også symbol på modstandsbevægelsen.

– Dannebrog var noget, alle kunne samles og forenes om. Det repræsenterer nogle værdier, der er særligt danske, og selv om det både har tilhørt kongen og folket, har det stadig samme samlende kraft.

Så når Dannebrog fylder rundt den 15. juni 2019 i Tallinn, Estland, er der ekstra god grund til at hejse flaget herhjemme.

Dannebrogsfejring i Tallin

Vil du opleve Estlands hovedstad og fejre Dannebrog? Rejs med, når 800-året for Dannebrog og venskabet mellem Danmark og Estland fejres i Tallin den 15. juni 2019.

Kulturrejser Europa og NILLES har sikret pladser – bestil din på kulturrejser-europa.dk eller nillesrejser.dk