Danskfødte Bente blev ejendomsmægler i Albufeira

Torsdag, 28. januar 2016
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
Bente Terndrup Santos bor med sin søn i den kendte ferieby Albufeira på Algarvekysten i Portugal, arbejder som ejendomsmægler med stor frihed i jobbet og nyder at leve et sted, hvor der er højt til loftet og ingen jantelov.

Da Bente Terndrup Santos i 2004 valgte at slå sig ned på Algarvekysten, vidste hun på forhånd, at hun ikke ville slå sine folder i turistbranchen, hvor man ikke nødvendigvis selv kan sætte rammerne for sit arbejdsliv. I stedet blev hun ejendomsmægler og arbejder i dag i den verdensomspændende kæde Century 21.

– Jeg får ikke løn, men lever af den kommission, jeg får, når jeg sælger. Der er meget frihed i mit job, og jeg kan selv bestemme min arbejdstid, fortæller 47-årige Bente, der er vokset op i Oldrup ved Odder.

– I 1990 blev jeg uddannet bogholder fra et reklamebureau i Aarhus og havnede siden hos Aarhus Charter, hvor jeg hovedsagligt arbejdede som bogholder og sælger. Men jeg var også i ni måneder på Algarvekysten som destinationschef.

Bestil din rejse til Algarvekysten her.

– Min eksmand mødte jeg dog på en ferie hernede i 1998. Vi kørte vores forhold på langdistance helt frem til 2004, hvor jeg flyttede permanent ned til ham. I sommeren 2005 blev vores søn Óscar født, og i 2006 kastede jeg mig ud i karrieren som ejendomsmægler.

Hård skilsmisse

– I mit arbejde møder jeg mennesker fra hele verden: englændere, tyskere, hollændere og skandinaver, men også folk fra USA og Canada. Og jeg lærer dem rigtig godt at kende. Mine klienter er meget ofte folk, der investerer store summer af deres opsparing i et huskøb, og jeg sidder med ansvaret for, at det går, som det skal. Mine år som ejendomsmægler har vist mig, at man kan alt, hvis bare man har lysten og viljen til det. Og når jeg sætter mig noget for, bliver det gjort, fastslår Bente.

Læs også om Christina, der arbejder på Sir Cliff Richards vingård.

Viljestyrke måtte hun også udvise, da hun for tre år siden ville skilles fra ægtemanden, der med næb og kløer modsatte sig skilsmissen.

– Så det blev en meget konfliktfyldt proces og en hård tid. Men ikke mindst i det lys synes jeg, det er værd at nævne, at min eksmand og jeg i dag har udviklet et venskabsforhold, hvor han, jeg og Óscar fint kan spise en frokost sammen og tale om tingene på helt normal og afslappet vis.

Bente og hendes nu 10-årige søn bor i den populære ferieby Albufeira – mere præcist på byens marina i et spændende og anderledes lejlighedskompleks, hvis farver leder tankerne hen på Palads-bygningen i København.

– Nok er jeg alenemor, men jeg føler mig aldrig alene. Gennem årene er jeg blevet venner med mange af mine klienter, og jeg har et kæmpestort netværk, fortæller hun.

Gavn af astrologi

– Siden min barndom har jeg malet i fritiden og gør det stadig. Tidligere var det akvareller. I dag er det mest oliemalerier, og når jeg endelig kommer i gang, er det virkelig afslappende. Jeg kan opleve, at tiden går helt i stå, når jeg er midt i et maleri.

– Og så går jeg til astrologi på aftenskolen. Ud over at mit portugisiske bliver bedre, og jeg møder en masse søde mennesker, har astrologien altid interesseret mig. For mig er den et redskab til at forstå de mennesker, jeg møder på min vej, og få indsigt i, hvor i deres udviklingsproces de er her og nu. Jeg bruger den som en form for psykologi, kan man sige. I forhold til folk, der har skullet sælge en ejendom, har jeg for eksempel hjulpet dem med at kunne give slip og møde det nye, der er på vej i deres liv. Men astrologien udvider naturligvis ikke bare min bevidsthed om andre, men også om mig selv, forklarer Bente.

– Mine forældre kommer herned og besøger mig to gange om året. Jeg er selv i Danmark to-tre gange årligt og får i den forbindelse også set mine to yngre søstre. Og så har min moster og onkel en lejlighed her i Albufeira. Så jeg får løbende plejet mine danske rødder. Men jeg trives godt her i Algarve. Her er ingen jantelov, og indstillingen til livet er sådan, at blot fordi naboen gør det ene eller det andet, behøver jeg ikke nødvendigvis at gøre det samme. Her er højt til loftet, kort og godt, siger Bente Terndrup Santos.

Læs også om Karina, der har familie og egen danseskole på Algarvekysten