De giver gadehunde et nyt hjem

Lørdag, 22. oktober 2016
af Greta Johannsen, Foto: Gregers Overvad, Finn John Carlsson
For nogle år siden traf Lena fra Langebæk en bosnisk gadehund, der satte et varigt poteaftryk på hendes hjerte. Lige siden har hun og de andre i foreningen ”Friends of Balthazar” sørget for, at gadehunde fra Bosnien får et trygt og godt hjem i Danmark.
De er blevet smidt ud, de er blevet skudt på og sat i lænker eller ”bare” blevet kørt over. Nogle af dem hedder Brownie, Rex, Jolene og Minnie og de fleste af dem har fire ben, men de er alle hunde og de kommer alle fra Bosnien. De er endt i Danmark takket være ”Friends of Balthazar”. Trods deres oplevelser tror de stadig på mennesker. De logrer med halen og giver sig selv helt og fuldt endnu engang, for dyr kan ikke bære nag. De elsker bare deres mennesker, og nu har de fået chancen for et nyt liv i Danmark. Lena Breitholtz er en af kvinderne bag ”Friends of Balthazar”. Hun elsker hunde men kun nogle særligt udvalgte mennesker. Sådan har Lone Jensen det også. Hun har adopteret Brownie, der sidder i kørestol, fordi den blev skudt og derfor er lam i bagkroppen. Læs også om Molly og hendes hvalpe

Dyrevennen Lena

Lena, Karin, Mette, Bela og Stevan har sørget for, at rigtig mange gadehunde fra Bosnien har fået nye danske hjem. De fire kvinder bruger rigtig meget tid og mange kræfter på at hjælpe de udenlandske hunde. Hvorfor kan vi ikke bare gøre noget for vores egne danske internathunde, kunne man spørge, og for Lena er der kun et svar: - -En bosnisk gadehund må overleve hundefangere og leve som jaget vildt på gaden. De ville synes, at et dansk dyreinternat var himlen på jord. Derfor hjælper vi de hunde, der har mest brug for hjælp - de danske hunde er der heldigvis også nye familier til.

Brownie bliver skudt

Hendes egne tidligere gadehunde ligner ikke nogle med stambogen i orden - og det kan man bestemt heller ikke sige om Brownie. Han er en hund på hjul. For et år siden var han en gadehund, der levede sit eget vildsomme liv på gaderne i Belas hjemby. Hun havde lagt mærke til den lille hund med de vagtsomme øjne, og diskret gav hun den mad. Når den havde fået tillid til hende, ville den komme af sig selv, vidste hun. Pludselig lå den en morgen foran hendes bil. Den var blevet skudt i bagkroppen og havde slæbt sig hen til Belas hus, måske fordi den vidste, at hun kunne hjælpe. Det gjorde hun. Brownie kom omgående til dyrlægen, der fandt ud af, at hunden var blevet skudt i rygsøjlen, og at den ville blive lam i bagkroppen. Bela valgte at lade hunden operere, fordi Brownie stadig viste en ukuelig livsvilje og fulgte hende med øjnene, imens de afgjorde hans skæbne. Strik en trøje til din ven

Brownies nye liv

Bela er ikke rig, foreningen ”Friends of Balthazar” er heller ikke rige. Alligevel lykkedes det dem at finde pengene til dyrlægen takket være de mange danske medlemmer, så Brownie blev opereret. Han er nu lam i bagkroppen, men han er også inkontinent. Og dermed var Brownie ikke den hund, der var allernemmest at adoptere til Danmark, tænkte de – men dengang kendte de heller ikke Lone. Hjemme hos hende bor der tre andre hunde, en er født døv, en anden har været mishandlet, den tredje er bare blevet gammel. De er så uperfekte, som noget kan være – og det er netop det, Lone kan lide. Derfor kom Brownie en dag i september til Danmark sammen med fire andre hunde, der også var blevet adopteret af danske familier. Brownie rullede ud af bilen og lige ind i i favnen på Lone, der stod og ventede. Siden har Lone og Brownie travet skovene tynde og Brownie har fundet sin egen plads i Lones lille hundeflok. Brownie er endelig kommet hjem.