ElsborgMaribo har nået toppen af Dansktoppen

Torsdag, 22. september 2016
af Johan Isbrand, Video: ElsborgMaribo
Samme dag, som musiker og komponist Erik Maribo fyldte 65 år, strøg han sammen med sin musikalske makker, sangerinden Mette Elsborg, ind på førstepladsen på Dansktoppen, P5, med "Vandreland". Det er i det hele taget gået stærkt for fynske ElsborgMaribo, siden de kæmpede om at blive årets dansktoptalent ved Dansktop Prisen i Boxen.

Mette Elsborg og Erik Maribo alias den sydfynske duo ElsborgMaribo var ikke et sekund i tvivl om, at ”Vandreland” skulle være den sang fra deres album ”Refleksioner”, som de ville satse på efter den rørende ”Min elskede ven”, der handler om noget så alvorligt som tabet af en ven, og som sikrede dem en finaleplads i kampen om Talentprisen ved Dansktop Prisen 2016.

–”Vandreland” er en countrysang med en glad stemning. Vi ville gerne vise, at vi rummede andet end sorg og også kunne være glade. Og når så mange mennesker løbende fortæller os, hvor meget, vores musik betyder for dem, hænger det i mine øjne sammen med, at alle kan relatere til sangene. Her er det glæden ved at gå i naturen, det handler om. Det kender de fleste til, siger 34-årige Mette.

Netop nu ligger ”Vandreland” på Dansktoppen på P5 på femte uge, men ikke nok med det: I lørdags rykkede den frem til førstepladsen – en placering, som dermed blev den bedst tænkelige fødselsdagsgave til den musikalske ankermand Erik. Han fyldte nemlig 65 lørdag.

Gennem hele sidste års talentkonkurrence, der foregik i løbet af efteråret i dk4-programmet ”Dansktop Talent”, fremhævede tv-værten Ole Stephensen flere gange ”Min elskede ven” som en atypisk dansktopsang i og med, at den gik i mol. Og vel er sangen ingen ”gummibåd”, men den iørefaldende melodi og de vedkommende, danske ord gik tydeligvis rent hjem hos dansktoppublikummet. Det virkelig unikke ved duoen er dog, at de har skabt et personligt udtryk, som samtidig går i hjertet på fans af både rock, country, folkemusik og singer-songwriter-traditionen.

Veteranen Peter Vesth, der bevæger sig i et lignende, musikalsk grænseland og lige som duoen skriver sine sange selv, var da heller ikke sen til at kontakte ElsborgMaribo efter at have oplevet dem til Dansktop Prisen 2016 i Boxen.

Køb billet til Dansktop Prisen 2017 her.

– Det har foreløbig resulteret i to ting: Peter og jeg har sammen indspillet duetten ”Lad os tænke mere på andre”, der også har ligget på Dansktoppen. Og ElsborgMaribo skal med på Peters årlige juleturné under overskriften ”Jul med Peter Vesth og venner”. Vi er allerede begyndt at øve os på en bunke af hans sange, fortæller Mette.

Satser på musikken

– Også Helge Engelbrecht i Ansager er glad for os, og den 19. oktober skal vi for fjerde gang optræde til et af hans arrangementer: En nyskabelse, som han kalder for Maries Aften. Endelig har vi planer sammen med en anden af årets talentfinalister, nemlig Benjamin Lundberg. Erik og jeg vil jo gerne gøre noget godt med vores musik og har blandt andet spillet på hospice. En dag opstod idéen om at lave en støttesang til fordel for Julemærkefonden, og vi ringede til Benjamin og spurgte, om han ville være med. Det ville han, og i den forbindelse skal vi besøge et julemærkehjem og optage video til sangen, hvor børnene fra hjemmet også optræder i billederne.

Læs her om en anden af årets talentfinalister, Lars Love Louise.

– Det går med andre ord stærkt for os for tiden. Og jeg har fra den 1. oktober sagt mit job op for at koncentrere mig hundrede procent om musikken. Samtidig er Erik jo netop blevet folkepensionist, hvor han før var efterlønner og derfor firkantet sagt ikke måtte tjene noget på vores musik. Nu bliver den side af sagen også nemmere, og fremover gælder det derfor om at få så mange spillejobs som muligt. Det sidder jeg og arbejder på nu, og især vil vi gerne have jobs på festivaler og til byfester. Vi laver jo alt selv: Pladeindspilninger, videoer, hjemmeside og Facebook. Men der skal nogle spillejobs til, for at det kan løbe rundt. Ikke mindst nu, hvor jeg ikke har mit job længere. Men jeg giver det nogle måneder og håber, engagementerne kommer i en lind strøm. Det er jo en gammel drøm at kunne leve af musikken. Og nu er den måske på vej til at gå i opfyldelse, siger Mette Elsborg.

Dansvingerne vandt Talentprisen og udgav et forrygende album. Læs om dem her.