Firbenet fastelavn

Onsdag, 22. februar 2017
Af Mary Steengaard, foto: Birger Storm
Massevis af kvindelige og mandlige ryttere har givet den gas til fastelavn på deres firbenede gangere, når katten skal slås af tønden.
Firbenet fastelavn

Den gungrende lyd af galopperende heste fylder luften i Dragør, og synet af de femogtyve imponerende gangere, der kommer stormende i en lang række hen ad asfaltstien, får alle tilskuere, der er stimlet sammen for at nyde synet af fastelavn, til lige at træde et halvt skridt tilbage.

Den forreste rytter løfter en stor trækølle over hovedet og svinger den faretruende rundt, mens den store hest nærmer sig den kulørte piletræstønde, der hænger og dingler fra en snor spændt ud højt oppe på tværs af stien.

Pludselig skrider en hest på den glatte asfalt og falder ned på siden. Den kvindelige rytter triller af, men lader sig tydeligvis ikke gå på af hændelsen. Straks hesten er på benene igen, springer hun resolut op i sadlen og fortsætter i hæsblæsende fart hen ad stien.

Smukt udstyr til fastelavn

– I dag er det kvindedag, fortæller Henrik, der har æren af at være en af de to traditionelle, ridende fanebærere, der hver holder Dannebrog. – Vi starter klokken 9.30 og slår først katten af tønden klokken 16. I mellemtiden rider vi rundt og besøger både rytternes familier, plejehjemmet, og alle de foreninger og erhvervsdrivende, der støtter os.

Læs hér, hvordan du laver lækre boller til fastelavn

Hestene rasler utålmodigt med den smukke udsmykning af tusindevis af muslingeskaller, kaldet snekker, som pryder både hoveder og bringer. Alle skaller skal have den rigtige størrelse og farve og skal slibes på mergelsten, før de får lov til at blive en del af seletøjet. De femogtyve hestehaler er ligeledes et studium i sig selv. Alle flettet op i en kongekrone med bånd i, som det har været sædvane gennem alle årene.

Dronningen hyldes

De imponerende, runde blomsterkugler, alle heste har mellem ørerne på toppen af hovedet, tjener derimod et ganske bestemt formål – udover at være smukke – nemlig at tage fra, hvis en enkelt rytter er så uheldig at få svinget fastelavnskøllen skævt, så den rammer hesten.

Da sidste bræt falder, bliver tøndedronningen hyldet på behørig vis, og alle glæder sig nu til den traditionelle middag og til at overvære brudevalsen med tøndedronningen på Strandhotellet.