Her er julefristelser for alle

Mandag, 28. november 2016
Af Mary Steengaard, foto: Søren Lamberth
Har man lyst til mere end blot at kigge på fin julepynt, når man skal besøge et julemarked, så kan christianitterne byde på meget andet. Blandt alverdens kunstneriske julesager frister diverse smagsoplevelser og gode samtaler med bodholderne – alt sammen til tonerne af smukt harpespil i Christianias berømte Grå Hal.

– Vi synes, det er rigtig spændende. Man hører jo så meget…

Lis fra Bredsten står sammen med sin mand, Lars, i den kilometerlange kø foran Den Grå Hal og skal for første gang besøge det berømte julemarked på Fristaden Christiania midt i København.

– Vi er her sammen med vores tvillingepiger, Camilla og Christina, som er 25 år, og de har jo været her med skolen, så vi har da hørt lidt om, hvor flot det skulle være. Nu må vi se…

Det første sanseindtryk, familien kommer ud for, er duften af brændte mandler lige foran indgangen til markedet, og lidt længere indendøre kildrer en ganske speciel duft næseborene og nysgerrigheden.

– Har I lyst til at smage?

Tilbuddet kommer fra 24-årige Nanna, der sælger varm øl.

Ingen grænser for tilbud

Udover de mange kulinariske oplevelser er der næsten ingen grænser for, hvad christianitterne kan byde på af julegave-ideer.

I et hjørne tilbyder Esben smukke silketørklæder fra Cambodia og serverer sin helt egen nissehistorie.

– Nisser er ren trolddom. Før gav man nisserne julegrød og juleøl, og juleaften gik man ikke ud til dyrene, for da sad nisserne og spurgte dyrene om, hvordan de havde det. Det var vigtigt for nisserne at vide, om dyrene trivedes, for ellers ville de lave en masse nisserier på gården.

Pileflet, glasengle og grønlandsk skind

Blandt fuglehuse i pileflet, glas­engle, rensdyr, filthatte, malerier, smykker af alle slags og farvestrålende sokker dukker også en lille bod med grønlandsk skind op, og alt får gæsterne øjne til at stråle.

Læs også om julemarked i Riga

Også Tanja Fox har strålende øjne, men det har en helt anden grund end en flot fodboldbluse.

– Jeg er jo ansat af Christianias Fællesskab til at passe og sælge Folkeaktien, fortæller den 48-årige christianit, der har boet på Fristaden siden 1971. – Og her på julemarkedet modtager vi altid rigtig mange donationer, så jeg er glad!

Støtte fra høj og lav

Det er fire år siden, Christiania blev overtaget af Fonden Fristaden Christiania for den nette sum af 56 millioner kroner.

– Vi har modtaget støtte fra høj og lav. Vores folkeaktier hænger på Amalienborg hos dronningen og kronprinsen, på Politigården, og selv i Det Hvide Hus i Washington er den repræsenteret.

Med så fine anbefalinger får undertegnede løst problemet med de sidste julegaveindkøb, og vi forlader glade et af Københavns største julemarkeder med et par nyindkøbte folkeaktier i den ene hånd og et kræmmerhus med Christians velduftende, brændte mandler i den anden.