Julemarked i Riga slår det meste

Onsdag, 1. januar 2014
af Johan Isbrand, foto: Søren Lamberth, Panthermedia
Julestemning og julemarked i hjemlige, tyske og svenske byer er et trækplaster for de juleglade i den forestående højtid. Men Riga i Letland er bestemt også en juleoplevelse.
Det stemningsfulde julemarked i Riga er værd at besøge.

Julemarked i Riga

Hører du blandt dem, der tager på julemarkeder, når højtiden nærmer sig? Så har du sikkert både nydt julestemningen i Danmark, Sverige og Tyskland, som traditionelt har været højborgene, hvis det var julemarkeder, man gik efter. Og måske har du lyst til nye og spændende juleoplevelser. I så fald er Letlands hovedstad Riga et godt bud på et sted at tage hen.

Domkirkepladsens julemarked i Riga må helt enkelt siges at være svaret på ens hedeste juledrømme: uldne handsker, huer, sokker, sutsko og andre uldprodukter, der passer til det lettiske decembervejr, og alle slags smykker – især med rav, som er en af specialiteterne i Letland – juledekorationer og lysestager samt vokslys formet som julefigurer. Honningkager med facon som julemænd og hjerter og med påskriften ”Glædelig jul” – på lettisk naturligvis – julemænd, snemænd, hestesko, værktøj og tandhjul i chokolade og lokale specialiteter som honning, syltetøj, pølser og ost. Undervejs mellem de mange boder kan man få varmen med et glas glühwein eller varm, krydret cider.

Vil du med til Riga? Kulturrejser Europa arrangerer en jule-pakkerejse med fly, hotel, guidede ture, dansktalende rejseleder og meget mere. Læs mere om rejsen her >>

Juletræer med fantasi

Det er svært at komme i tanker om storbyer, hvor der bliver gjort mere ud af juleudsmykningen end i Riga, som af samme årsag er en salighed af julelys, når mørket falder på.

Letlands hovedstad er den største by i Baltikum. Alligevel ligger det meste af dét, man gerne vil se og opleve, inden for gåafstand. Ingenting er ret langt væk i det middelalderlige centrum, der er på UNESCOs verdensarvliste – heller ikke Rigas rådhusplads Ratslaukums med det fantastiske Sorthovedernes Hus i hollandsk renæssance.

Læs også: I Riga har vi opdaget, hvor lykkelige vi er

Dertil kommer, at december måned er præget af, hvad man kunne kalde en juletræs- eller julelysfestival: Rundt om i byen er en lang række skulpturer placeret. De har alle form som juletræer, og hovedparten af dem er med indbygget lys af forskellig art. Men her stopper lighederne også. Der er nemlig lagt en fantasi for dagen, der næsten tager pusten fra tilskueren.

Kan læseren i øvrigt gætte, hvor Europas første pyntede juletræ stod? Hvis man mener, det var et sted i det tyske, er det et godt og logisk bud, men ikke det korrekte. Træet stod nemlig på rådhuspladsen i Riga. Året var 1510, og den nøjagtige placering er markeret af en mindeplade midt mellem brostenene.

Som juleby kan Riga kort sagt med lethed konkurrere med både Lübeck og Berlin. Ja, billederne i nedenstående galleri taler vel næsten for sig selv.

Julestemning i Riga