Her trives mere end 50 forskellige dyrearter

Tirsdag, 1. september 2020
Foto: Claus Fisker
Fred og ro, masser af hø og halm, biller og larver. Dyrene i Enghave Dyre- og Naturpark har det hele, og det sørger Karina og Niels for. De blev kærester for 30 år siden og er begge fuldstændig tossede med dyr – og hårdt arbejde.

Karina og Niels Christensen har 600 munde at mætte, så de har en del at se til. Nu er det heldigvis ikke børn, de skal forsørge, men kaniner, heste, skildpadder, kænguruer, løbende ænder og mange andre dyrearter, faktisk omkring 50 forskellige, men alligevel … Der skal en hel del brød og græs, melorme og korn "på bordet", når de to mennesker serverer mad til dyrene i Enghave Dyre- og Naturpark mellem Esbjerg og Kolding.

Det betyder også, at menneskene i dyreparken har temmelig travlt, men det har beboerne ikke – de har så rigelig tid til at blive klappet på og nusset med, ja, selv de lidt sky hjorte tager sig tid til at kigge nysgerrigt efter gæsterne. De eneste, der har travlt, er løbeænderne, men det ligger jo også i navnet.

Normalt plejer skildpadderne at stille op til skildpaddebanko, men ikke i år. På grund af risiko for smitte med corona må skildpadderne ikke spille banko, fordi det – forståeligt nok – trækker for mange tilskuere til, så i år slapper de bare af i salatbaren, mens menneskene kigger på. På afstand.

Det er der mange mennesker, der gør. Der er plads til dem alle, både børn, kærestepar, børnefamilier på ferie, skoleklasser på udflugt og selvfølgelig alle de mennesker, der bare elsker at se på dyr.

Solgte slægtsgården

Sådan en pige var Karina selv for 30 år siden. Hun var så vild med dyr, at hun tænkte på at uddanne sig til dyrlæge, og så alligevel ikke.

– Jeg kunne slet, slet ikke klare at se på alle de syge dyr, der kom til dyrlægen. Jeg vil se glade og sunde dyr, og det kom jeg jo så til, som hun siger.

– Jeg var 17 år, da jeg blev kæreste med Niels. Han var otte år ældre end jeg, og hans forældre var ikke begejstrede for at få sådan en ung pige ind som svigerdatter, tilføjer hun.

Nu her flere år senere kan hun godt forstå, at svigerforældrene lige skulle se hende an.

Læs også om Tinas dyr

– Da jeg var 23 år, havde jeg tre små børn, Elisabeth, Camilla og Katrine. Det var da også lidt vildt, synes jeg nu, hvor mine døtre er voksne og klarer sig selv. Jeg er kun 47 år og allerede bedstemor til to børnebørn, men i min familie var det almindeligt, at man fik sine børn, mens man var ung.

Det var heller ikke Niels' plan, at han skulle have sin egen dyrepark. Han havde nærmere set sig selv stå og feje gårdspladsen hjemme på slægtsgården, som hans far og farfar havde gjort det før ham, men sådan er landbruget ikke mere. Der var 50 køer i stalden, og det kan ingen leve af længere, og både Karina og Niels ville gerne prøve noget andet. Derfor solgte de gården, og i 2004 stod de med nøglerne til Dyre- og Naturparken i hånden.

Børnene hjalp til

Siden har det været fast arbejde, skildpaddebanko, uldklipning, kængurumødre i hopla, og det passer nok især Karina rigtig godt.

Hun har altid været en energisk pige, der ville bestemme selv, og så er det godt, at Niels er en godmodig sjæl, der det meste af tiden er enig med sin kone.

Det er en ordentlig mundfuld pludselig at stå med 70.000 kvadratmeter grund med dyrepark og to fiskesøer, men hele familien var enige om, at det her kunne gå hen og blive en fælles fremtid.

Læs også om Odsherred Zoo

For døtrene, der dengang var seks, syv og otte år, må det have været en stor fordel at kunne holde fødselsdag i en dyrepark, men det har aldrig kun været fest og ballade at være barn i dyreparken.

– Vi har altid arbejdet alle sammen på vores dyrepark. Dyrene passer jo ikke sig selv, så vi tager ikke sådan på ferie. Børnene har været med i alt arbejdet, og de har kun tjent penge, når de stod i grillbaren. De har aldrig klaget sig, men de har godt nok ikke uddannet sig til noget med dyr, fortæller Karina.

Kan godt være stolte

Døtrene har i stedet uddannet sig som henholdsvis fysioterapeut, socialpædagog og bygningskonstruktør. Og de kommer alle tit på besøg derhjemme, så helt skræmte for arbejdet og livet i dyreparken er de ikke blevet.

Nu er det kun Karina og Niels, der er her hver dag, og så har de fire udviklingshæmmede medarbejdere, der er ansat som en del af et projekt, der skal give handicappede borgere en bedre hverdag.

– Vi synes, vi har en rigtig god hverdag. Vi bliver aldrig nogensinde rige, og når det har knebet med at få pengene til at slå til, har vi taget arbejde på fabrik, kørt pakketransport, arbejdet på minkfarme, ja alt muligt, så vi kunne få det til at hænge sammen, og det gør det.

– Det synes vi faktisk, at vi godt kan være stolte af, siger Karina med vægt på ordene, mens Niels ser lidt forlegen ud. Han er en beskeden mand, der ikke bryder sig om at bruge store ord. Men så er det jo godt, at 600 tilfredse dyr kan tale for sig selv.

Du kan læse mere om Enghave Dyre- og Naturpark på enghave-naturpark.dk.