Hjemløse laver mad til hjemløse

Fredag, 16. december 2016
Af Mary Steengaard, foto: Søren Lamberth
Malle, der selv er hjemløs, véd, hvor vigtigt det er for folk, der lever på gaden at få et ordentligt måltid mad, og nu har hun realiseret en drøm, så rigtig mange hjemløse i København får varm mad hver dag.

Netop, som den allerførste indsamling til fattige i Danmark i skrivende stund bliver arrangeret, tager en hjemløs ildsjæl sagen i sin egen hånd.

– Jeg har selv prøvet at leve som hjemløs uden mulighed for at få mad i en hel måned, fortæller 47-årige Marlene ”Malle” Granild, der det sidste halve år har knoklet som en gal for at få realiseret sit drømme-projekt.

Daglig kamp

Malle ved om nogen, hvad det betyder, at hjemløse ikke kan få et dagligt måltid mad.

– Jeg har været hjemløs de sidste mange år, og det er en daglig kamp for at opretholde livet. Der er mange dage helt uden noget som helst spiseligt, og især nu, hvor kulden er sat ind, er det et kæmpe problem for rigtig mange af os hjemløse.

Læs også om dyrlæge Lone Vester, der hjælper hjemløses hunde

Det er indlysende for Malle, at mad er noget af det allervigtigste for de hjemløse.

– Hvis ikke vi får tilført energi til systemet, kan vi jo slet ikke fungere. Og Mortens reaktion fik en idé til at spire i mit hoved.

Idéen voksede med lynets hast.

– I mellemtiden havde jeg mødt min nuværende mand, John, som også er hjemløs, og vi brugte megen tid på at diskutere, hvordan vi kunne sørge for, at hjemløse – i hvert fald i København – fik et godt måltid varm mad hver dag. Takket være Facebook fik vi spredt budskabet, og heldigvis stillede præsten på Fristaden Christiania kirkens køkken til rådighed.

Laver selv maden

Projekt ”Hjemløs til hjemløs” var en realitet.

– Sammen med vores ven Gammel Smølf laver jeg selv maden, og det er også John, Gammel Smølf og mig, der cykler ud til Christianshavns Torv i København og deler maden ud. Råvarerne kommer fra private donorer, og jeg laver opslag på Facebook, hvor jeg opfordrer folk til at donere. I dag laver vi mad mandag til fredag til cirka hundrede mennesker om dagen.