
Har du også undret dig over, hvorfor katte ofte bliver ældre end hunde?
Det spørgsmål har mange kæledyrsejere stillet sig selv, og nu har forskere fundet en forklaring, der måske vil overraske dig.
Hunde lever typisk mellem 10 og 13 år, mens katte ofte bliver 13 til 20 år gamle, og nogle bliver endda endnu ældre.
Særligt små hunderacer som chihuahua og bichon havanais kan blive gamle, ligesom visse katteracer som burma og hellig birma er kendt for deres høje alder.
Men hvorfor har kattene generelt en længere levetid? Det har en gruppe britiske forskere nu undersøgt nærmere.
Forskere ved University of Bath i England har nemlig kigget nærmere på ikke bare katte og hunde, men hele 46 forskellige pattedyr for at finde mønstre i, hvem der lever længst og hvorfor.
F.eks. blev delfiner, som kan blive op til 39 år gamle, og hvaler, der kan nå en alder på 100 år, undersøgt. Også mus, som maksimalt lever i omkring to år, indgik i analysen.
Tidligere har man vidst, at dyr med en stor hjerne i forhold til kroppen ofte lever længere. Men i den nye undersøgelse fandt forskerne noget nyt: Det handler i høj grad også om immunforsvaret.
Ifølge forskerne spiller immunsystemet en vigtig rolle. Ikke kun i kampen mod sygdomme, men også i forhold til at holde kroppen sund i mange år.
De pattedyr, som havde et særligt effektivt immunforsvar, havde nemlig også den længste forventede levetid.
Det viste sig, at nogle små dyr, som man normalt ville tro havde en kort levetid, faktisk kunne blive overraskende gamle. For eksempel kan muldvarperotter blive op til 20 år gamle, selvom de hverken er store eller har en særlig stor hjerne.
Også flagermus levede længere, end man ville forvente ud fra deres hjernestørrelse. Da forskerne analyserede deres arvemateriale, viste det sig, at begge arter havde flere gener, der er knyttet til immunforsvaret.
Forskerne mener, at et stærkt immunforsvar er nøglen: Det hjælper kroppen med at fjerne beskadigede celler, bekæmper infektioner og forebygger sygdomme, der ellers kan forkorte livet.
– Hjernestørrelse og immunforsvarets styrke ser ud til at følges ad i den evolutionære udvikling mod længere levetid, siger Benjamin Padilla-Morales fra Milner Centre for Evolution ved University of Bath i en pressemeddelelse.
Konklusionen er altså, at katten, med sit stærke immunforsvar og sin rolige livsstil, ofte har bedre forudsætninger for et langt liv end hunden.
Det betyder dog ikke, at du skal være bekymret, hvis du har en hund. Med god pleje, motion og kærlighed kan både hunde og katte leve et langt og lykkeligt liv.
Denne artikel er først publiceret på Allas.se, der ligesom Familie Journal er en del af Aller Media.