Illustrator Majken kniber af og til en lille tåre

Søndag, 8. januar 2017
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
Majken Thorsens tegninger til Familie Journals romaner er en væsentlig del af bladets 140 år lange historie. Sammen med sin nu afdøde mand Amdi har hun i årtier sat kulør på Danmarks største ugeblad.
Majken Thorsen illustrerer romaner for Familie Journal

Fødselsdage og jubilæer er altid kærkomne lejligheder til at tage de historiske briller på og se tilbage på årene, der er gået. Og når det handler om Familie Journals 140 år som en fast del af danskernes liv, er roman-illustrationerne et af de emner, man ikke kommer uden om.

I den forbindelse er 74-årige Majken Thorsen den helt rigtige at tale med. Ikke blot illustrerer hun et romanafsnit i bladet hver eneste uge. Hun er også den eneste illustrator, der fortsat benytter den klassiske metode med at skabe tegningerne fra grunden frem for at bruge fotografier og computerprogrammer som arbejdsredskaber. Hun har lige siden 1971 leveret tegninger til danske ugeblade – især Ude og Hjemme og Familie Journal.

Hvor godt kender DU Familie Journal? Tag testen her

Majken og Amdi

Også hendes ægtemand gennem knap 50 år – Mogens Amdi Thorsen eller slet og ret Amdi – har været fast leverandør i årtier. Han døde for et år siden, og tilsammen må parret siges at udgøre en vigtig brik i nærværende blads historie.

Læs her om Familie Journals populære brevkasseredaktør, Puk Elgård

– Jeg har lavet omkring 5.300 tegninger til Familie Journal og Amdi cirka 5.000. Det vil sige: I bladverdenen kalder man dem tegninger, men strengt taget er det malerier. Det er malerteknikker, jeg bruger, siger Majken.

Dragør har været ramme om såvel parrets privatliv som deres arbejdsliv. Og aktuelt kan man i Dragørs Aktivitetshus i Sundhedscentret Wiedergården frem til slutningen af januar se en mindeudstilling, som Majken har lavet om ægtemanden og hans værker.

Gode historier

– Jeg har fast illustreret Familie Journal-romaner hver uge siden 1979, og jeg må sige, at det er lige mig. Når jeg har talt om mit arbejde med gamle gymnasievenner eller andre, har jeg oplevet at blive spurgt, om jeg nogensinde læste romanerne. Jeg ved ikke, hvordan nogen forestiller sig, at man skulle kunne illustrere nogle historier, man ikke har læst. Det, som i nogles opfattelse er ”pladderromantik”, er i mine øjne gode hverdagshistorier. Og så er der de historiske romaner, hvor jeg kan bruge min viden om klædedragter til at skabe det rigtige tidsbillede.

– Jeg glæder mig altid meget til at læse romanerne. Det er hyggeligt. Og ikke mindst, når det handler om børn, kan jeg godt fælde en lille tåre. Det er også sjovt at følge udviklingen op gennem årtierne – for eksempel når det gælder kønsroller. Nutidens romanheltinder er jo nogle stærke, handlekraftige kvinder. Der er virkelig sket en masse med både verden og bladene i den tid, jeg har været med, siger Majken Thorsen.

Mød en af vores romanforfattere her.

I Familie Journals store fødselsdagsnummer – nummer 2 – der kan købes i butikkerne fra den 9. til den 15. januar 2017, kan du læse hele den tre sider lange artikel om Majken og Amdi og deres liv med hinanden og Familie Journal og blandt andet få mere at vide om

· Hvordan Majken og Amdi mødtes

· Majken som sin ægtemands ”lærling”

· Den svære tid, da Amdi fik Alzheimers

· Majkens sidste tid med Amdi

Familie Journal rundede 140 år den 7. januar. Få opskriften på en fødselsdagskage her.