Jeg er en vaskeægte julenørd

Lørdag, 23. december 2017
Af Mary Steengaard, foto: Birger Storm
Daniel blev julenørd allerede som dreng, da han så jule-
kalender i fjernsynet. Han var solgt på stedet, og den hyggelige juletradition startede en glødende interesse for alt, der har med jul at gøre. I dag har Daniel sin egen juleblog, hvor han poster alt med jul.

Der er en ganske bestemt grund til, at de fleste børn hvert eneste år utålmodigt ser frem til den 1. december. Årsagen er naturligvis, at startskuddet til årets julekalendere netop bliver fyret af på denne dato.

I rigtig mange familier hænger begivenheden traditionelt sammen med hygge, mens det tidlige mørke sænker sig, og samværet omkring kalenderlyset og pebernødderne nydes.

En særlig dreng havde ekstra svært ved at få november måned til at gå, inden han endelig kunne tænde for fjernsynet og sætte sig for at se sine yndlingsudsendelser.

– Jeg var fuldstændig vild med julekalenderne, både på den ene og anden tv-kanal, og jeg kunne slet ikke vente, til julemåneden kom, fortæller Daniel Røde, der holdt så meget af udsendelserne, at han optog dem på VHS-bånd.

– Jeg samlede på dem alle og så dem igen og igen. Jeg kunne slet ikke få nok.

Læs også om Humlemagasinet, hvor der er jul fra gulv til loft

Helt almindelig familie

Daniels familie var ellers ikke udpræget juletosset.

– Vi var en helt almindelig familie med far, mor, min storesøster og mig selv, og selvfølgelig blev der pyntet op og den slags, men det var intet ud over det sædvanlige, som de fleste mennesker foretager sig i julemåneden. Selve juleaften holdt vi sammen med en af min mors gode veninder og hendes familie i Vedbæk i et kæmpehus. Som tiden gik, blev vi flere og flere, for deres børn fik selv børn, og det gjorde min storesøster også, så vi voksede lidt fra hinanden og besluttede at prøve noget andet.

Familien valgte at slå julen sammen med en skiferie og fejrede en årrække højtiden i Norge.

Masser af juletøj

– Vi boede alle sammen i en hytte med sne udenfor. Vi havde hele julen med hjemmefra, gaver, mad, alt, hvad der skulle til. Så var vi sammen isoleret ét sted, stod på ski hele dagen og lavede selv al julepynten om aftenen. Vi drog ud og fældede juletræ og tog på den måde julen tilbage til alle de klassiske ting, og jeg elskede hyggen og samværet med familien, selv om jeg ikke lige i den uge fik set julekalender!

Det karakteristiske scenarie har stadig højeste prioritet hjemme i Daniels villa i Stenløse uden for København, hvor juleinteressen er støt voksende.

– Det var netop de berømte julekalendere i fjernsynet, der startede min store interesse for årets bedste højtid, fortæller den 31-årige skolelærer, der omtaler sig selv som en vaskeægte julenørd.

Daniel sætter en ære i hver eneste dag hele december måned at bære festligt juletøj.

– Jeg er lærer i 7. til 9. klasse og underviser i dansk, historie og madkundskab. Eleverne synes, det er supersjovt, at jeg har forskelligt juletøj på hver dag, enten en julesweater, et julejakkesæt eller en julebluse.

Læs også om Tina Jul, der fejrer jul hele året rundt

Laver selv julemusik

Den glødende interesse for jul griber mere og mere om sig, og Daniel udvider konstant sit juleunivers.

– Det begyndte med, at jeg gerne ville ud til andre mennesker med al denne juleglæde, og så havde jeg længe gået og tænkt på at lave min egen hjemmeside, hvor jeg kunne ødsle med alle de juleting, jeg havde lyst til. Det havde jeg ret god succes med, og i 2011 producerede jeg en øljulekalender, hvor vi filmede 24 afsnit med 24 forskellige øl, hvor jeg sad med en kammerat og snakkede lidt om den øl, vi drak – og om jul, naturligvis! Det var lidt primitivt lavet, men allerede året efter udviklede den sig og blev bedre. I 2014 lavede jeg så kun en adventskalender, hvor jeg havde en kendt gæst inde hver søndag til at hyggesludre lidt om julen.

Succesen inspirerede også Daniel i musikalsk retning.

Succesrig juleblog

– I 2014 indspillede jeg en julesang, som jeg selv har lavet, og brugte den til kalenderen. Siden har jeg lavet tre andre julesange, fordi jeg elsker julemusik. Alle sangene kan høres på Spotify, som jo er et onlinelydbibliotek. Det var supersjovt og vakte min interesse for at prøve at lave en juleblog. Det er jo så moderne at blogge, og jeg opdagede, at der slet ikke eksisterede en sådan. Det faktum, at jeg jo er en mand, fik mig også til at tænke, at det måske ville vække lidt opsigt, at netop jeg lavede en juleblog.

Juletraditionerne lever

Som tænkt, så gjort, og Daniels juleblog udviklede sig med lynets hast.

– Jeg poster juleindlæg om den nye julekalender i tv, om hvilken øl du skal drikke til julemaden, hvilke julelege der kan fungere til julefrokosten og en masse andre juleting. Og så kan man jo også lytte til min julepodcast, som hedder Daniels Jul, hvor jeg har kendte mennesker inde, som fortæller om deres juletraditioner.

Juletraditionerne lever ikke overraskende også i bedste velgående i villaen i Stenløse, og selvfølgelig skal Daniel og hele hans familie juleaften se sidste afsnit af årets julekalender!