Claus Holm fra "Grillfeber": Jeg elsker Snøfler

Mandag, 23. juni 2014
af Johan Isbrand, foto: Gregers Overvad
For kokken Claus Holm fra TV 2's Grillfeber betyder den gode smagsoplevelse alt, og han bliver trist, når mennesker skræmmer hinanden til at vælge fra
Ved siden af sit tv-arbejde er Claus i gang med at skrive en kogebog for mænd i samarbejde med sin faste makker, fotografen David Bering.
Ved siden af sit tv-arbejde er Claus i gang med at skrive en kogebog for mænd i samarbejde med sin faste makker, fotografen David Bering.

Den kendte, 44-årige kok Claus Holm, der i disse uger kan ses som dommer i programmet "Grillfeber" på TV 2, er bestemt hverken frelst eller elitær i sin holdning til den mad, vi putter i munden. Det lader sig ikke gøre at gribe tv-kokken i ensidigt at prise stenalderkost, økologi, vegetarkost, fedtfattig mad eller noget helt femte. Han er langt mere altfavnende, og over for Familie Journals journalist afslører han, at noget af det, der kan gøre ham mest ked af det, er, når vi mennesker skræmmer hinanden til at vælge fra i stedet for at give lyst til at vælge til.

Har du også grillfeber? Få en lækker opskrift på flæskesteg på grill her

­ - Du ved: "Hvis du ikke spiser økologisk, falder tæerne af dig," eller "man får kræft af leverpostej." Mit budskab er, at den gode smagsoplevelse betyder alt. Og inden jeg dør, håber jeg på at få lært folk, at god mad sagtens kan handle om hverdagsting. Og minder. Selv elsker jeg Snøfler. Ja, de er fyldt med usunde ting, men sådan en Snøffel lige fra køleskabet smager fantastisk og minder mig om min far, der altid købte dem, fortæller Claus, der som sit store forbillede nævner den folkekære kollega Søren Gericke.

Magi i fingrene

- Jeg har altid været betaget af Søren. Og efter at vi har lavet tv-program og kogebog sammen, er min beundring kun blevet større. Den mand har magisk smag i sine fingre. Han kan tage lidt kål, citron og dild og lave noget, der kan få dig til at gå bagover af begejstring. Og så tænker man: "Det der kan jeg godt finde ud af at gøre." Det kan man så bare ikke!

Kål smager godt, men læs her, hvad kål derudover er godt for

Kickstart med espresso

Også, når det gælder kaffe, har Claus en klar præference:

- Jeg vil have den som espresso. Jeg har været cappuccinodreng engang, men i dag foretrækker jeg den lille, sorte sag uden noget i. Det første, jeg gør om morgenen, er at drikke sådan en. Efter to-tre stykker er jeg klar til dagen. Min kone er i øvrigt lige så glad for espresso som jeg, siger kokken om kvinden i sit liv, som er en evig kilde til glæde i hans tilværelse.

En Guds engel

- Jeg bliver lykkelig af at se folk, der giver den gas i et køkken med masser af begejstring og kærlighed til maden. Og at vågne op og blive mødt af min kønne kones smil, når hun siger: "God morgen, skat!" Vores bryllup var det største øjeblik i mit liv. Vi havde været kærester i 14 år på det tidspunkt, og jeg troede, jeg skulle besvime, da jeg så hende træde op ad kirkegulvet. Jeg tænkte, at sådan må det se ud, når man engang skal herfra, og Guds engel kommer for at hente en.

Uheld på festival

Claus Holm kan også sætte ord på sit livs mest pinlige oplevelse:

- På sidste års Smukfest i Skanderborg lavede jeg sammen med Christian Bitz og komikeren Simon Jul hver dag en halv times festival-tv. På et tidspunkt skulle jeg demonstrere for Simon, hvordan man pressede en citron, uden at saften sprøjtede. Og så sprøjtede jeg ham lige i øjnene. Han kom med et vredt udbrud om, at hans øjne var skæve nok i forvejen. Og så skred han. Kameraet kørte videre, og der opstod en temmelig pinlig stemning, fordi vi ikke vidste, om han bare lavede gas, eller om han var blevet alvorligt sur, husker Claus, som er i gang med optagelser til "Go' appetit" og "Go' morgen Danmark", men for tiden kan nydes i "Grillfeber".

Læs her om den vietnamesiskfødte mesterkok Vinh Quoc Du, som har fundet lykken i Danmark