Efterskole med fokus på selvværd

Tirsdag, 8. oktober 2019
af Susanne Diekema, Foto: Henrik Bjerg
Det er ikke let at være teenagepige i 2019. Filmindustrien, modemagasiner, de sociale medier og pigerne selv dikterer idealer, som kan være svære både at leve op til og leve med. 43 piger har fulgt en undervisningslinje med fokus på at klæde dem på til at håndtere negative tanker, grumme tilråb og give dem bedre fodfæste i teenageårene.

Pigerne har lært at forstå sig selv bedre, og de har fået mere selvtillid og selvværd efter næsten et år på den nye linje kun for piger på Efterskolen BGI Akademiet i Hornsyld.

– Jeg har lært at tænke positivt. Nu kan jeg se mig selv i spejlet og synes, at jeg er god nok, og tage imod komplimenter. Jeg har lært at tro mere på mig selv, fortæller en synligt berørt Emma Wingaard på 16 år.

”Lifeskills” er en linje på skolen

Hun er en af de i alt 43 piger, der går på efterskolen i Hornsylds nye kombinationslinje ''Lifeskills'' – designet til teenagepiger, der har det svært med sig selv og alle de idealer, de synes, de skal leve op til.

Pigerne slås med stress, angst for ikke at slå til, ensomhed og krav om perfektionisme. Et fællestræk for mange unge piger, der taler sig selv ned: ''Jeg er grim, dum, bange, mærkelig, for tyk, for tynd, har svært ved at komme i kontakt med andre''.

For mange idealer

Der kan være masser af problemer og udfordringer i teenageårene, hvor pigerne skal leve op til idealer, som de bliver stopfodret med af deres omgivelser, nok især på de sociale medier, hvor alle synes så perfekte, smukke, kloge og velfungerende.

På ''Lifeskills'' lærer pigerne at takle nogle af de udfordringer og ikke mindst at finde fodfæste i livet som teenagere, hvor den enkelte pige kan være sin egen største modstander.

Tilråb og barske ord

– Jeg har haft svært ved at føle mig tilpas i min krop og acceptere, at jeg ser ud, som jeg gør, fordi jeg jo ikke er den tyndeste. Der er drenge, der har råbt, at jeg er ulækker, og jeg har kæmpet meget med mit selvværd, fortæller Emma og blinker en tåre væk.

Barske ord at få smidt i hovedet af højtråbende drenge, der ikke aner, hvor ondt det gør at få sådan en bredside.

– De er simpelt hen så respektløse og har overhovedet ikke noget filter, siger en forarget Filippa Marie Overgaard Olesen, 16, der også har problemer med sit udseende.

– Jeg kan i bund og grund ikke ændre på det, men jeg har været bange for, at jeg er for tyk, om min stil er god nok, om jeg er køn og god nok. Jeg har danset meget, blandt andet ballet, og når vi allesammen står der i stramt, sort outfit, er jeg bare ikke slank nok, fortæller Filippa.

Læs også: Julemærkehjem: Det handler ikke bare om de ekstra kilo

Tal pænt til dig selv

Jeg har fået værktøjer til at blive en bedre udgave af mig selv. Jeg har lært at sige pæne ting til mig selv. Vi har dyrket meditation, som giver ro, og gentaget gode sætninger igen og igen og arbejdet med os selv, og det er også godt for mig at lære at snakke om det, mener Filippa.

Læs også: Ida hjælper andre unge med angst

Idealerne er mange

Line Lunau Rasmussen,17, har det også svært med drengene, der snakker meget om ''stor røv og patter'', som hun siger.

– Det er ikke fedt at høre på, når jeg ikke har nogen af delene. Jeg er for tynd og har svært ved at kigge på de andre piger, der har pæne kroppe og ansigter. Jeg bruger ovenikøbet bøjle, understreger Line, der nu har lært at øve sig i at give slip på sine tanker og ikke være alt for bekymret hele tiden.

Landets andenstørste efterskole

Efterskolen BGI Akademiet i Hornsyld er landets andenstørste med 550 elever og er specialiseret i forskellige former for idræt, hvor ''Lifeskills''-linjen giver pigerne 2,5 timer om ugen og derudover to weekendforløb sammen.

De er meget i naturen, bruger mindfulness, mediterer, masserer hinanden og dyrker yoga. De diskuterer de film og sociale mediers pres og kropsidealer og har mentaltræning, hvor de øver sig i at udfordre og takle negative tanker, så de lærer at tænke positivt og godt om sig selv.

”Pandoras æske” med dilemmaer

I ''Pandoras æske'' tager de fat på svære personlige dilemmaer. Her kan pigerne anonymt spørge om alt det, de har svært ved at sige højt, og så kan de sammen diskutere, hvordan problemerne kan løses.

Emnerne er mange: ''Jeg har været sammen med min venindes kæreste, skal jeg fortælle hende det?'', ''Hvornår er det normalt at have sex?'', ''Jeg har mistet flere veninder, hvordan får jeg nogle nye?'', ''Jeg har det svært med min mor''...

– Det er rart at kunne snakke om alt, og jeg føler mig meget mindre alene med mine problemer og lærer at være mere glad for, hvem jeg er, så jeg er mindre usikker. Jeg har lært at elske mig selv mere og har fået meget mere selvværd, mener Emma.

Hun har på den sten, hun kaster i vandet, skrevet ''jeg er ikke god nok''.

Filippa har skrevet det samme og vil også gerne slippe af med den følelse.

– Jeg har lært meget om, hvad der er godt for mig, hvor mine personlige grænser går, og at arbejde med mig selv, så jeg også kan sige nej, når noget strider imod mine værdier. Jeg har også fundet ud af, hvilke mennesker der er gode for mig at omgås. Det er en lettelse ikke at være alene med de negative tanker. Jeg føler mig stærkere og er bedre til at reflektere over tingene, fortæller hun.

Ingen psykologer til stede

Filippa ville gerne have endnu mere tid på ''Lifeskills'' og de dybere personlige snakke, men de tre lærere og ledere, der har oprettet linjen, har hele tiden understreget, at de ikke er psykologer, men undervisere, der kan hjælpe pigerne videre med de udfordringer, mange teenagepiger har.

– Det er helt vildt fedt at være sammen med pigerne og give dem redskaber til at lære at takle sig selv og andre. Jeg deler meget af min egen historie med pigerne, hvor jeg var ensom og følte mig mærkelig og forkert som teenager, og jeg fortæller dem, at jeg selv har taget styringen over mit liv og besluttet mig for at elske mig selv, understreger Ida Søttrup Christensen, 31, der blandt andet har yoga med pigerne.

Fra generte til reflekterede

– Pigerne er stærke og har været gode til at se indad. I begyndelsen var de generte og fnisende, når vi mediterede. Nu har de lært at finde ro og dele deres bekymringer og reflektere over dem. Jeg ville ønske, jeg havde lært noget tilsvarende, da jeg var teenager, siger Ida.

Læs også: Før var Signe ensom - nu har hun åbnet mødested for ensomme

Udbyttet er forskelligt

De 43 piger har hver især fået noget forskelligt ud af ''Lifeskills'', som de afsluttede denne sommer.

– Jeg har fået meget mere selvværd og har lært at tænke mere positivt om mig selv. Det er jeg så glad for, siger Emma og smiler stort og bliver bakket op af Filippa.

– Jeg er stadig bekymret for fremtiden og min selvtillid, selv om mit selvværd har fået et boost her, og jeg har fundet ud af, at alle andre har de samme problemer som mig. Men der kommer nok til at gå flere år, før jeg lærer at elske mig selv, slutter Filippa eftertænksomt, mens de andre piger går rundt på stranden i små grupper, samler sten op, skriver på dem og lader dem falde ned i vandet, der hvisker de ord og følelser væk, der tynger og nager i pigernes inderste.