Nadia sørgede for børnebuddy til sin datter: Jeg giver Siri et frirum

Fredag, 8. februar 2019
af Jannie Lykke Øberg, Foto: Jacob Ljørring
Det kan være svært at være barnet i midten, især når ens søskende af forskellige årsager kræver ekstra opmærksomhed fra mor og far. Derfor sørgede Nadia for en ”børnebuddy” til sin datter Siri, så hun fik en rum tid, hvor hun kunne være helt sig selv.
Anne Sophie er børnebuddy for Siri

Det første indtryk, da vi møder 7-årige Siri, er en genert pige.

– Men hun er meget energisk og forstår at gøre opmærksom på sig selv og sine behov, siger Nadia, 31 år, og griner.

Mød de sejeste orgeldrenge her

- Det er en styrke i denne her familiekonstellation, siger hun med hentydning til sin 9-årige dreng med autisme og den mindste, Aslak på 2 år.

– Siri er dog ofte nødt til at lægge en dæmper på sig selv herhjemme og indrette sig efter nogle ret rigide strukturer og interesser. Så da jeg hørte om projektet med en børnebuddy, tænkte jeg, at det kunne give Siri et frirum fra det.

Farvel, mor

Børnebuddies er et projekt etableret og styret af Københavns Professionshøjskole. Det er et tilbud til raske børn og unge, som trænger til et frirum, fordi sygdom eller død fylder i deres hverdag. Barnet får sin egen personlige ven – en buddy, som kun kommer for at lege og være sammen med barnet.

Siri fik tildelt Anne Sofie Pathuel som sin ven. Hun er 23 år, læser til sygeplejerske og arbejder som stewardesse. Og så bærer hun sig selv frem med et stort, imødekommende smil.

Læs også: Anette fandt sin far - i dag giver hun andre den samme lykkefølelse

– Det tog heller ikke mange minutter, før Siri sagde farvel til mig og trak dig med ud i opgangen, allerførste gang du var her, siger Nadia og vender blikket mod Anne Sofie.

Med i fællesskabet

Den efterfølgende tid kom Anne Sofie gerne en gang om ugen for at være sammen med Siri et par timer.

De tog på legeplads, en tur i Tivoli eller forbi legerummet på Københavns Professionshøjskole, som er kreeret til lejligheden. Anne Sofie havde sågar Siri med hjemme i sin lejlighed til pandekagebagning.

– Men der har også været dage, hvor vi bare har været her. Så har vi tegnet eller set film, fordi det var det, Siri havde lyst til, fortæller Anne Sofie.

– Jeg har også været med til at lege med hendes brødre og følte det som et stort privilegium, at jeg blev inviteret med ind i det fællesskab. Siri elsker virkelig sine brødre. Det har hun fortalt mig mange gange.

Læs også: Ulla fandt sin mor og halvlillesøster

Børnebuddy - kun for en periode

Anne Sofie er ikke længere buddy for Siri, og det, synes de alle, er lidt trist.

– Men jeg synes, det er rart at tænke på, at jeg har gjort noget dejligt for Siri i en periode af hendes liv. Jeg kunne give hende en rum tid, hvor der skete noget skønt for hende. Hun har forhåbentlig fået lidt ny energi til den næste periode.

Et forløb med en børnebuddy varer fire måneder med omkring 40 timer afsat til samværet. Forløbet er begrænset, så flere kan få glæde af det. Og de fire måneder er bestemt ud fra, at perioden er lang nok til, at man kan etablere en god relation, der også kan slutte igen, uden det bliver for svært.

Læs også: Tina hjælper dyr i nød

En ny buddy

Siri har dog ytret ønske om at få en ny buddy. Og det er også muligt at søge om endnu et forløb. Men lige nu er det familiens netværk på både Nadia og hendes kærestes side, der må sørge for, at Siri får den ekstra opmærksomhed, hun kan have brug for.

– Jeg har altid gjort, hvad jeg kunne, for at tilgodese alle mine børns behov. At prioritere alenetid med dem hver især, siger Nadia.

– Men jeg gør også noget ud af at lære mine børn, at det er okay, at man en gang imellem synes, det er lidt svært at være i det herhjemme. Det synes jeg jo også. Og det er både okay og en god ting at gøre opmærksom på det.

Læs også: Peter med uhelbredelig lungesygdom kæmper for sine børn