Peters lungesygdom er uhelbredelig: Jeg vil se mine børn vokse op

Torsdag, 17. januar 2019
Foto: Lars Horn - af Greta Johannsen
Anita og Peter Juhl i Bækmarksbro er en børnefamilie som så mange andre i Danmark- men desværre er Peter ikke som alle andre småbørnsfædre. Han har en alvorlig lungesygdom, der ikke kan helbredes.

Anita flyttede aldrig rigtig hjemmefra, sagde hendes far, da han holdt bryllupstalen ved Anita og Peters bryllup. Hun gik bare 300 meter ned ad gaden i Bækmarksbro og trådte ind i Peters hus med tandbørsten og de nødvendigste ting i en taske. Sådan blev Anita og Peter et fast par, selv om hun kun var 18, og Peter var 26 år.

Det har været heldigt for Peter Juhl. Han fik dårlige lunger og er nu så alvorligt syg, at hans eneste håb er, at det en dag bliver hans tur til at få en lungetransplantation. Hans lunger kan kun klare 15 procent af det, de ellers skulle klare, så Peter får nu ilt døgnet rundt. Det er svært at leve på den måde, når man kun er 37 og 29 år og er forældre til et par livlige tvillinger på 2 år, og nok især, når man er Peter, der er vant til at arbejde så meget som overhovedet muligt.

Ungkarlen Peter var ikke særlig god til at tage sig af sig selv. Han var typen, der aldrig tog overtøj på, for han frøs jo ikke, selv om han arbejdede ude i al slags vejr. Peter blev oftere og oftere forkølet, han hostede, og det var, som om han aldrig nåede at blive helt rask, før han igen kunne begynde at hoste og hive efter vejret.

Læs også om Oscar der har cystisk fibrose

Lungebetændelse

En skønne dag tog Peter alligevel fri fra arbejde for at komme til lægen, og det viste sig, at han havde lungebetændelse. Lægen kunne også fortælle ham, at han havde haft flere tidligere lungebetændelser, der aldrig var blevet behandlet, så han nu havde fået skader på lungerne. Peter blev sendt videre til lungeafdelingen i Holstebro i 2010. De fulgte ham løbende og kunne kun se magtesløse til, at hans lungekapacitet blev dårligere og dårligere.

Peter prøvede at leve, som han altid havde gjort det, selv om kræfterne forsvandt. Anita og Peter var stadig sikre på, at de to hørte sammen, og de ville også have børn. De købte et gammelt hus, og Peter byggede det om fra den ene ende til den anden. Anita uddannede sig til pædagog, og tvillingerne Matilde og Noah, blev født den 4. juli 2013.

Læs også om Pia der siger tak til sin donor

Ilt døgnet rundt

Sådan gik det indtil 2014. En aften i juni faldt Peter om i badeværelset og kunne ikke rejse sig igen. Denne gang blev han sendt videre til lungespecialisterne i Aarhus. Siden april havde han fået ilt 15 timer i døgnet, og nu havde han brug for ilt døgnet rundt. Det har også vist sig, at Peter også har en medfødt immunforsvars­defekt. Hans lunger er nu så medtagne, at han kun har 15 procent af deres funktion tilbage.

Derfor er han blevet førtidspensionist i en alder af 37 år. Hans eneste håb er, at han inden længe kan få et par nye lunger ved en transplantation.

Læs også: Martin har fået nye lunger: Nu kan vi sammen gå en fremtid i møde

Peters plan

Hvis ikke Anita var voksen, da hun fandt Peter, er hun blevet det nu. Hun passer sit arbejde som pædagog, hun passer hus, have, mand og børn, for Peter kan ikke klare så meget. Peter er blevet en mand, der sidder ved køkkenbordet og samler kræfter, til Anita og børnene kommer hjem.

Nu venter Peter på, at det er hans tur til at blive opereret og få nye lunger og chancen for et godt liv. Imens lever han hver dag, så godt han kan, sammen med sine børn og Anita. Han vil se sine børn vokse op, og han vil blive gammel sammen med Anita. Sådan er deres plan.■