Nissepigen Kandis holder jul i Sverige

Onsdag, 10. december 2014
af Johan Isbrand, foto: Gregers Overvad
Christiane Bjørg Nielsen, der spreder juleglæde som Kandis i julekalenderne om den ustyrlige nisse Pyrus, holder selv jul i en julekalender. Nemlig i Älmhult i Sverige under stjerneklar himmel og med mængder af sne omkring sig.
Så bliver det ikke mere julehyggeligt, men i virkeligheden heller ikke mere svensk.
Så bliver det ikke mere julehyggeligt, men i virkeligheden heller ikke mere svensk.

Populære artikler på familiejournal.dk

12-årige Kirstine har fået ny hjerteStrikkeopskrift: Herlig raglansweater til hamStrikkeopskrift: Hr. og fru Nissen

Igen i år bidrager skuespilleren og sangerinden Christiane Bjørg Nielsen, 48, betragteligt til julehyggen i de små hjem, når hun toner frem på TV 2 i sin velkendte rolle som den snusfornuftige Kandis i "Alletiders julemand" - den tredje i rækken af familiejulekalendere om nissen Pyrus og hans venner i Rigsarkivet. Selv skal Christiane som så mange gange før holde jul i det hus i Älmhult, Sverige, som hun i 1999 købte sammen med eksmanden Jan Bach. Parret er i dag skilt og har hver sin kæreste. Men juleaften gør de som de plejer: Tager til det hyggelige træhus to timers kørsel inde i Sverige sammen med deres to fælles sønner Ferdinand og Ludvig på 9 og 14 år.

Læs om Anette Kokholms oplevelser med Jan "Pyrus" Linnnebjerg her.

- Somme tider ligger sneen så højt, at vi må grave gange for at komme til og fra huset. Jeg husker, da Ludvig som lille rendte rundt i snelabyrinten, og det eneste, man kunne se, var spidsen af hans hue, der bevægede sig omkring, fortæller Christiane.

Uden internet

- Aftenerne er meget stjerneklare så langt ude på landet. Jeg har i hvert fald aldrig set så mange stjerner som heroppe. Og den knasende sne bidrager også til stemningen. Internet er der naturligvis ikke noget af. Skal man have underholdning, bliver det i form af film på computeren eller PlayStation-spil. Det kræver lige lidt tilvænning fra drengenes side, når de ankommer, men de omstiller sig hurtigt til stemningen. Naboerne Tony og Anneli, der bor et par hundrede meter herfra, har også nogle børn, som har kælket en del sammen med vores på bakken lige ved siden af. Vi har også prøvet at stå på langrendsski i området. Og jeg har en sparkstøtting stående på loftet, som jeg dog endnu ikke har fundet ud af at bruge. Men det er den slags ting, man hygger sig med her, siger Christiane.

- Da vi var her i påsken sidste år, lå sneen stadig højt. Og en aften, da vi var på vej hjem til huset, og jeg kørte bilen, røg den i grøften med det ene hjul og væltede om på siden. Der skete heldigvis ikke noget med nogen. Tony var dog ikke i stand til at hjælpe os med at få bilen på højkant, så til sidst måtte vi bede den lokale storbonde om at rykke ud med sin traktor.

Gås på bordet

Da Christiane og den tidligere livsledsager i sin tid erhvervede sig huset for bare 190.000 svenske kroner, var der faktisk naboer endnu tættere på end i dag.

- Det ældre ægtepar Svea og John havde deres bolig klos op og ned ad vores. Siden er hun gået bort, og han er for nylig kommet på plejehjem. De var ellers gode og hjælpsomme naboer, og vi har oplevet at blive inviteret ind til det store, svenske julebord med medister, skinke og en uendelig masse andre ting. Det mindede om det julegilde, som Emil fra Lønneberg inviterede beboerne fra fattiggården til i en af de klassiske historier, husker hun.

Få opskriften på rigtige, svenske peberkager her.

Juleaften står den dog på julemiddag i klassisk, dansk stil med gåsesteg og alt, hvad dertil hører.

- Gåsen har vi ligesom resten af julemaden med os fra Danmark, og vi tilbereder den i husets gamle jernkomfur. Vi kunne sikkert godt finde en lokal gås hos en landmand i nærheden. Vi har bare ikke rigtig fået tjekket mulighederne ud endnu.

Levende lys på træet

- I vinduerne har vi naturligvis de trappeformede, elektriske lysestager, som alle i Sverige har i deres vinduer til jul. Men på juletræet har vi altså levende lys. Det er det mest hyggelige. Vi har dog også både en spand vand og en brandslukker stående klar i tilfælde af, at der skulle gå ild i træet. Som vi selvfølgelig fælder selv. Vi finder det på vores 10.000 kvadratmeter store grund, selv om jeg har fået indtryk af, at det nærmest er en svensk tradition, at man hellere napper et træ fra naboens grund end fra sin egen, griner skuespilleren.

- Juleaftensdag ynder jeg at sætte nogle Davidssalmer eller nogle engelske christmas carols på. Jeg har stor kærlighed til alt, hvad der er engelsk, men som opvokset i et præstehjem er jeg også meget glad for at synge de salmer, der omhandler den kirkelige side af julen, og som ikke er dem, der oftest bliver sunget omkring juletræerne rundt om i de små hjem: Sange som "Julen har englelyd" og "Kimer i klokker".

- Jeg tager tit herop helt for mig selv og skriver musik, klipper film og går ture i skoven. Jeg er i øvrigt også begyndt at lave musik sammen med min kæreste, trommeslageren Michael Spike, så det gør vi også i ny og næ i det svenske. Det er skønt at have et sted at kunne tage væk til. En overgang følte jeg ikke, jeg brugte huset her nok, men nu er jeg blevet superglad for det igen, siger Christiane Bjørg Nielsen.

Hvor meget ved du om juletraditionerne? Test din viden her.


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.