Kære Puk
De har trukket sig fra min kræftsyge datter
Nogle gange spekulerer Signe på, hvordan det mon ville være, hvis hun havde to ben. Det gør hun, når krykkerne ikke vil, som hun vil, eller når hendes nye ben irriterer hende, fordi det ikke er af kød og blod. Det er et år siden, at Signe blev opereret for kræft og oven i købet fik fjernet sit ene ben, og nogle dage er sværere end andre. Hun er 27 år og fuld af livsmod – og en temmelig stor portion humor, som når hun tænker på, hvordan hun skal få sit kunstige ben med i flyvemaskinen som håndbagage.
Læs også om Tobias og hans mor
Signe Elnegaard er sådan en pige fra Rudkøbing, der tænker, at livet ikke bliver bedre, bare fordi man er ked af det. Hun tænker, at der selvfølgelig også kommer noget godt til hende, så hun rejser sig op igen og igen og lærer at stå fast. Den evne har hun haft, siden hun var en lille pige. Derfor har hendes mormor, Birte Elnegaard, indstillet Signe som modtager af Familie Journals julekurv.
Signe er født med en skæv ryg, skoliose hedder det, og den ryg gav hende rigtig mange smerter som barn, men det lærte hun at leve med.
På et tidspunkt gik jeg med et korset, og inden jeg blev konfirmeret, var jeg blevet opereret to gange i ryggen. Dengang havde jeg det sådan, at det skulle bare overstås, så jeg kunne komme tilbage til skolen og vennerne, for det er det vigtigste, når man er barn og teenager.
Signe har altid været vild med børn, og efter sin studentereksamen arbejdede hun en tid i en børnehave. Bagefter rejste hun ud i verden med nogle veninder, og da hun kom hjem igen, gik hun i gang med en uddannelse til talepædagog i Odense.
Signe bor på et kollegieværelse på anden sal i Odense. Her har hun boet, siden hun gik i gang med uddannelsen for fire år siden. Værelset er præcis så stort, at der kan være en seng og et meget lille bord. Badeværelset må hun bakke ind på, og hun deler køkken med 14 andre mennesker. Hun elsker at bo her. Det var her, hun mødte kæresten Rasmus for snart tre år siden.
– Jeg var lige blevet færdig som talepædagog, da jeg blev syg. Jeg har altid haft mere eller mindre ondt i ryggen, men efterhånden spiste jeg så mange smertestillende piller, at jeg havde nået grænsen for, hvad jeg måtte tage.. Jeg blev scannet, og det viste sig, at jeg havde en stor kræfttumor på lårbensknoglen. Resultatet blev, at jeg skulle i kemobehandling, og bagefter skulle svulsten fjernes, siger Signe.
Selvfølgelig blev jeg bange for at dø. Jeg har grædt, jeg har haft det ad helvede til, og jeg har været tæt på at opgive det hele, for det var en lang, lang, forfærdelig tid, vi skulle igennem alle sammen, siger Signe.
Signes familie var hos hende så meget som muligt, og Rasmus var der. Også den dag, Signe blev opereret.
– Det var den dag sidste år, den 8. november, da Donald Trump blev præsident i USA. Jeg tænker, at det nok var den værste dag, jeg havde oplevet, siger Signe.
Uden tvivl har præsidenten haft en bedre dag end Signe. Kræfttumoren blev fjernet uden problemer, men under operationen fik Signe en blodprop i lysken. Det opdagede lægerne først meget senere, og på det tidspunkt havde Signes ben taget varig skade.
– Jeg var temmelig omtåget efter operationen, da der pludselig kom en karkirurg op på min stue og fortalte, at der var noget, jeg måtte tage stilling til, og det skulle gå ret hurtigt: Ville jeg have mit ben amputeret eller ej?
– Hvad svarer man på det? Min mor og Rasmus var der, og vi spurgte, hvad lægen ville anbefale?
Lægen fortalte, at hvis de skulle redde mit ben, ville jeg risikere at få en livstruende blodforgiftning. Derfor ville det absolut sikreste være at amputere mit ben, så jeg sagde ja.
Læs også hvordan du kan vinde en Julekurv
Næste dag blev Signes ben amputeret. Oveni fik hun en infektion, og hun skulle have flere kemobehandlinger, men en dag holdt det hele op. Hun fik at vide, at hun ikke længere havde kræft, og efter tre måneder på hospitalet kom hun hjem igen. Hjem til kollegiet, hjem til Rasmus og alle vennerne – og hjem til et helt nyt liv med kun ét ben.
– Jeg synes, det har været svært, især i starten. Jeg skulle lære at gå med krykker, og så skulle jeg lære at bruge mit kunstige ben. Det sværeste har været alle tankerne: Lige i starten tænkte jeg, at nu kunne jeg da i hvert fald ikke klare at passe et arbejde eller bare leve et almindeligt liv, men... Jo, det kan jeg nok godt alligevel. Ligesådan med at rejse. Rasmus og jeg havde snakket så meget om at rejse sammen, og først kunne jeg slet ikke se for mig, at det nogensinde skulle kunne lade sig gøre, men hvorfor ikke? Mit ben kan jo komme med som håndbagage, siger Signe.
– Jeg skal begynde på en ny uddannelse som pædagog til foråret, fordi jeg gerne vil kombinere min uddannelse som talepædagog med det mere praktiske arbejde med børn. Mit liv skal ikke gå i stå, fordi jeg har mistet det ene ben. Mit liv er i fuld gang, og jeg synes, man skal få så meget ud af det som muligt, siger Signe.