Otto Leisner ville være fyldt 100 år

Mandag, 16. januar 2017
af Johan Isbrand, Foto: All Over Press
Otto Leisner underholdt Familie Journals læsere med sin velkendte charme og sit gode humør længe efter, at han stoppede på tv. Og hans arkiv med vitser er i dag i trygge hænder på redaktionen. Den 16. januar 2017 ville legenden være fyldt 100, og han skal selvsagt hyldes.
Otto Leisner ville være fyldt 100

Blot en uge efter, at Familie Journals store 140 års fødselsdagsnummer landede i de danske kiosker og supermarkeder, er det tid til at markere endnu en rund fødselsdag. Den 16. januar 2017 ville radio- og tv-ikonet og den legendariske foregangsmand udi glad, folkelig underholdning, Otto Leisner, være blevet 100 år.

Som tv-vært gik Otto på pension i 1987, men i Familie Journals spalter fortsatte han med at sprede godt humør. Brevkassen ”Os mennesker imellem”, som så dagens lys i 1972, fortsatte nemlig et godt stykke ind i dette årtusind og nåede dermed at køre i mere end 30 år. Muntre breve fra læserne blev besvaret på hyggeligste vis af Otto, og hele halløjet blev uge efter uge illustreret med den nu afdøde tegner Gils karakteristiske tegninger.

Læs om en af vores nuværende brevkassebestyrere, Puk Elgård, her.

Otto på radio og tv

Otto søgte job i Statsradiofonien – det nuværende DR – i 1945 og fik hurtigt meget at lave. Sideløbende arbejdede han som pianist. Hans radioprogrammer havde titler som ”Manden bag melodien”, ”Vi discer op” og ”For de unge på 40”. Og så vad det såmænd Otto, der fandt på titlen til det folkekære program ”Giro 413”, der indtil da havde båret det lidet mundrette navn ”Lytternes ønskeprogram på grammofon”. Han skrev endvidere selv danske tekster til udenlandske slagere, som derefter blev indspillet af kunstnere som Raquel Rastenni, Birthe Wilke og Grethe og Jørgen Ingmann.

I 1955 blev han en af pionererne på tv, hvor han som vært nærmest skulle blive et billede på quizzer og underholdning. Blandt hans mange programmer er ”Pladeparade”, ”Fup eller fakta”, ”Den gyldne pil”, ”Pusterummet” og ”H.O.P.L.A.” en håndfuld titler, man fortsat husker, hvis man har en vis årrække på bagen. En fast del af Ottos værtsrolle var vittighederne. Og når han faldt over eller selv udtænkte en vits eller et ordspil, han kunne bruge i sine programmer, skrev han den ned og puttede den i sit kartotek til senere brug. Vitserne var opdelt i emner som ”jul”, ”kvinder” og ”politik”.

Familie Journal og vitserne

Privat var Otto fra 1948 og frem til sin død i 2008 gift med Ruth. Parret fik børnene Kim og Gyrithe. Bortset fra nogle få år af sin tidlige barndom boede Otto på Amager – først i Sundbyøster, siden i Kastrup og endelig i Dragør.

Læs om tv-værten Kåre Quist her.

I 2014 satte legendens arvinger en række af hans private ejendele på auktion – heriblandt førnævnte arkiv, der indeholdt ikke færre end 3.000 vittigheder. Den måtte Familie Journal bare have – og havde også held til at erhverve sig den. Sådan gik det til, at Ottos perlehumør vendte tilbage til Danmarks største og hyggeligste ugeblad. En række af vitserne blev udgivet som e-bøger, der på bedste Otto-manér hver havde et tema eller emne som overskrift.

Et stort tillykke skal lyde herfra til Otto. Der er med garanti højt humør på den sky i Himlen, hvor han sidder og spiller klaver, stiller quizspørgsmål og fyrer muntre replikker af.

Mary Steengaard overtog Ottos brevkasse, der i den anledning blev omdøbt til "Smil med Mary". Læs om hende her.