Livshistorier
Min gæstfrihed blev taget for givet
Vi har brug for det i små mængder. Men vi får alt for meget. Og det skader os. Det er kolesterol, det handler om.
Det gode og det lede kolesterol
Kolesterol er et fedtstof. Det er både noget godt og noget skidt, for der findes to slags: HDL-kolesterol (high density lipoprotein) gavner os, fordi det beskytter mod bl.a. kredsløbsproblemer.
LDL-kolesterol (low density lipoprotein) kaldes også det "lede kolesterol", fordi det skader os og kan medføre bl.a. kredsløbsproblemer. LDL-kolesterol er det, der sætter sig i blodårene som plak i et gammelt rør.
Mere om kolesterol
Højt kolesteroltal er en ubalance
Godt og dårligt kolesterol
Vi bruger kolesterol i kroppens celler, hormoner og D-vitamin, så vi kan ikke undvære kolesterol. Men det er det gode, der er brug for. Når man får målt sit kolesteroltal, er det et total-kolesterol, og det tal fortæller ikke nødvendigvis ret meget om tilstanden.
Hvis total-kolesterol er højt, fordi HDL er højt, er alt o.k. Men er det højt, fordi LDL er højt, er det omvendt noget skidt. Gennemsnittet for totalkolesterol for voksne danskere er for tiden 6. Der er ændringer på vej, så anbefalingerne om, hvor et totalkolesterol helst skal være, bliver sænket. Målet bliver, at det skal under 4.
Og der kommer mere opmærksomhed på det skadelige kolesterol, LDL. Målet bliver, at det skal være lavt, nemlig under 2, og det gælder især, hvis man har hjertekredsløbsproblemer eller diabetes.
Laster og livsstil
Kolesterol er en risikofaktor og dermed en stor brik i puslespillet, når det gælder om at undgå hjertekarsygdomme. Og der er stor gevinst ved at ændre livsstil: Ifølge Hjerteforeningen handler det om 3.5 år længere liv for mænd og 2,7 år for kvinder.
Øvrige risikofaktorer:
Af Kirsten Aarslev
Læs også:
44 kilo lettere - og et ton gladere