Tommy Kenter lider af søvnapnø: Jeg faldt i søvn på scenen

Lørdag, 5. maj 2018
af Helle Lyngbo, foto Jacob Ljørring
”Jeg var så træt, at jeg faldt i søvn midt på scenen. Men problemet kan løses lettere, end man tror, og nu sover jeg vidunderligt,” siger Tommy Kenter, der ville ønske, at de mange tusinder, der har søvnproblemer, ville være hurtigere til at indrømme det, end han selv var.

Ja tak! Tommy Kenter svarer med både smil og eftertryk, når man spørger ham, om han har sovet godt i nat.

For det er slet ikke nogen selvfølge. Det ved den 67-årige skuespiller efter mange år, hvor højlydt snorken, dødlignende pauser og gispende hiven efter luft afløste hinanden natten igennem. Søvnen blev splittet op i tusind småstykker, og han var træt dag ud og dag ind.

– Der er jo en grund til, at det er en effektiv torturmetode at afbryde folks søvn. Man bliver ganske enkelt sindssyg af aldrig at nå ned i den dybe søvn, siger han.

Faldt i søvn på scenen

Det havde da også særdeles upassende konsekvenser for Tommy, da hans søvnproblemer stod på det højeste:

– Det skete ikke én, men flere gange, at jeg faldt i søvn på scenen, mens jeg var med i et stykke på Betty Nansen Teatret. Jeg spillede over for Ove Sprogøe, og da min rolle på et tidspunkt skulle lægge sig på en bænk og foregive at sove, mens Ove talte med sin ”datter”, faldt jeg rigtigt i søvn. Han måtte decideret vække mig, da jeg skulle svare ham, siger Tommy med et lille, skævt smil.

– Jeg fik så en aftale med regissøren om, at bænken blev rykket så langt ud, at han kunne stikke en arm ind og rykke mig i foden, så jeg vågnede lige inden mit stikord, fortæller Tommy.

LÆS OGSÅ: Birthe led af søvnapnø. Læs hvordan hun vandt over sin søvnapnø og fik livsglæden tilbage

Måtte powernappe på køreturen

Her så mange år efter virker det måske en smule komisk, men lige i situationen var det mildest talt et problem ikke at kunne holde sig vågen, når man i den grad skulle være på og levere replikker.

– Når jeg kørte bil, måtte jeg meget ofte dreje ind til siden og powernappe. Ellers ville det være alt for farligt, husker Tommy, der livet igennem har fået fortalt, at han snorkede – hans lille datter holdt ham endda for næse og mund for at få ”tordenvejret” til at gå væk.

LÆS OGSÅ: Fed mad kan påvirke din nattesøvn

Atypiske celler på stemmebåndet

– Jeg snorkede ufatteligt højt og var helt revet op i svælget, når jeg vågnede. Jeg har sandsynligvis lidt af søvnapnø, siden jeg var mindst 40, men jeg var 50, før der blev gjort noget ved det, siger Tommy.

Det var først, da han fik atypiske celler på stemmebåndet og blev undersøgt, at det gik op for ham, at muskulaturen i den bløde del af ganen ikke mere kunne holde sig oppe, men faldt ned og spærrede for luftrøret, når han lå ned.

– Så lå jeg jo der og kæmpede i over et minut, før der kom luft igennem. Min kæreste troede, at jeg var ved at dø, siger Tommy.

Ny fast sovemakker

I stedet fik han med en god, gammel kliché et nyt liv og følelsen af at være forvandlet til en teenager, da han fik placeret en såkaldt CPAP-maskine på gulvet. En slange fører op til hans næse, og natten igennem sender maskinen renset og fugtet luft ind i hans næse.

– Mange tror, at det er et iltapparat, men det er det jo slet ikke. Det er en trykudligner, der hjælper med at skubbe på, så jeg kan trække luft ned i lungerne. Maskinen er ganske støjsvag, og man vænner sig lynhurtigt til at sove med den, siger Tommy.

Man kysser jo bare af inden

Han ved, at mange har svært ved at erkende, at det står så slemt til, at man skal sove med sådan et apparat resten af sit liv.

– Men helt ærligt, hvis de tænkte over, hvor meget bedre livet bliver, når man har sovet ordentligt, ville de ikke være tilbageholdende. Der er flere mænd end kvinder, der lider af søvnapø, og jeg ved, at mange mænd synes, at det virker kikset med sådan et apparat, når man skal være sammen med en kvinde. Men man kysser jo bare af inden, og så er det ikke noget problem. Og så får hun i øvrigt også sin gode nattesøvn derefter, for det er næsten umuligt, når der ligger en ved siden af og kæmper med vejret, siger Tommy.

Han har sovet med sin CPAP lige siden 2000 – dog i stadig mere forbedrede udgaver – og han har kun undværet den i seks uger, nemlig da han var på vandretur på Caminoen i Nordspanien.